۱۴۰۴/۰۱/۱۲ ۲۳:۰۴ شناسه مطلب: 99924
پرسش:
آیا چین شریک استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است؟ نقش روابط ایران و چین در مقابله با بحرانهای پیشروی دو کشور چیست؟
پاسخ:
مقدمه
ایران و چین دو کشور مهم قاره آسیا هستند. روابط این دو کشور در طول سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است. چین با جمعیت بیش از یک میلیارد نفری و بهرهمندی از علم و فناوری روز دنیا در حال تبدیل شدن به اقتصاد اول دنیاست. جمهوری اسلامی ایران نیز با داشتن منابع غنی زیرزمینی، موقعیت راهبردی، پیشرفتهای علمی، توانمندهایی نظامی، نفوذ منطقهای و سایر امتیازات خود، همواره مورد توجه سایر کشورها، ازجمله چین، بوده است.
پاسخ اجمالی
ایران و چین به عنوان دو کشور مهم در عرصه بینالملل دارای روابط گستردهای در زمینههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی با یکدیگر هستند. این دو کشور، در سال 1400 شمسی، توافقنامه همکاری راهبردی 25 سالهای را امضا کردند. به موجب این روابط دوجانبه، ایران و چین توانستهاند از یک سو با بحرانهای مشترکی که پیشروی هر دو کشور قرار دارد، همچون نفوذ و یکجانبهگرایی آمریکا و سیاستهای سلطهطلبانه کشورهای غربی در منطقه، مقابله کنند و از سوی دیگر این همکاریها باعث کاهش مشکلات خاص هر دو کشور شده است. ایران با فروش نفت و مبادلات اقتصادی با چین، تحریمهای آمریکایی و غربی را دور زده و چین نیز از این طریق توانسته به حل بحران انرژی خود مبادرت نماید. روابط متقابل ایران و چین کاملاً در راستای سیاستِ «نه غربی و نه شرقی» جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
پاسخ تفصیلی
1. ابعاد گسترده روابط ایران و چین
ایران و چین دارای روابط نزدیک، منافع راهبردی مشترک و همکاریهای گسترده در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و نظامی هستند. «چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری، بزرگترین خریدار نفت و بزرگترین سرمایهگذار خارجی در ایران است و تهران یکی از مهمترین شرکای سیاسی، اقتصادی و تجاری پکن در خاورمیانه» میباشد.(1) ایران و چین در فروردین سال 1400، توافقنامه همکاری راهبردی 25 سالهای امضا کردند. پیش از آن نیز همکاریهای مختلفی بین دو کشور جریان داشته است. به همین دلیل، میتوان دو کشور ایران و چین را به عنوان دو شریک راهبردی در نظر گرفت. علاوه بر ایران، کشورهای دیگری همچون عربستان، عراق، امارات، اتحادیه اروپا، استرالیا، آمریکا و... روابط اقتصادی گستردهای با چین دارند. اگر «دو دهه پیش، شریک اول تجاری بیشتر کشورهای جهان آمریکا بود؛ اما حالا با گذشت بیست سال، چین شریک اول اقتصادی بیشتر کشورهای حاضر در آسیا، اروپا، اقیانوسیه، آفریقا و آمریکای جنوبی است.»(2)
2. نقش روابط ایران و چین در مقابله با بحرانهای پیشروی دو کشور
روابط ایران و چین میتواند نقش مهمی در مقابله با بحرانهای پیش روی دو کشور داشته باشد که به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود.
الف. مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا
ایران و چین هر دو با رویکرد یکجانبهگرایانه ایالات متحده مخالف هستند و خواستار یک نظام عادلانه بینالمللی و چندقطبی میباشند. همکاری بین دو کشور میتواند از یک سو، باعث تقویت قدرتهای شرقی و از سوی دیگر، مانع نفوذ و سلطه آمریکا و قدرتهای غربی بشود. به عنوان مثال، یکی از اقدامات هر دو کشور در این راستا حذف دلار آمریکا از مبادلات بینالمللی اقتصادی و جایگزین کردن ارزهای ملی به جای آن بوده است.
ب. مقابله با تحریم ایران
چین مخالف تحریمها علیه ایران بوده و بارها خواستار لغو آنها شده است. حمایت چین میتواند به کاهش تأثیر تحریمها بر اقتصاد ایران کمک کند. به عنوان نمونه، خرید نفت ایران توسط چین در کاهش تأثیر تحریمهای نفتی و جنگ ارزی علیه ایران مؤثر بوده است. همچنین سرمایهگذاری چین در بخش زیرساخت و فناوری باعث ارزآوری و رشد این بخش از اقتصاد کشور شده است.
ج. حل بحران انرژی چین
چین یک مصرفکننده بزرگ انرژی است و ایران یک تولیدکننده عمده نفت و گاز میباشد. همکاری در این راستا میتواند به چین در زمینه تأمین امنیت انرژی، کمک شایانی نماید.
د. چالشهای امنیتی
ایران و چین با چالشهای امنیتی مشترکی در منطقه ازجمله تروریسم و افراطگرایی روبرو هستند. همکاری بین دو کشور میتواند به تقویت امنیت منطقهای و جهانی کمک کند.
3. سیاستِ «نه شرقی و نه غربی»
ناگفته نماند که همکاری سیاسی و مبادلات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با همه کشورها مبتنی بر سیاست «نه شرقی و نه غربی» است. این سیاست به معنای حفظ استقلال کشور در عین بهرهمندی از روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی با دیگر کشورهاست. پایبندی جمهوری اسلامی به این سیاستِ مورد تأیید عقل و دین، به معنای قطع ارتباط با سایر کشورها نیست؛ بلکه به معنای نفی وابستگی و جلوگیری از نقض استقلال کشور است. با توجه به این نکته، همکاری راهبردی با چین در سالهای اخیر، هیچ تضادی با سیاست «نه شرقی و نه غربی» ندارد. همانگونه که ایران در سالهای متمادی با کشورهای اروپایی دارای ارتباطات گسترده بوده و آن را در تضاد با این سیاست نمیدانست. اما هر زمان که کشورهای اروپایی خواهان آن بودهاند که به بهانه روابط تجاری با ایران، استقلال کشور را خدشهدار کنند، جمهوری اسلامی ایران محکم جلوی زیادهخواهی آنها ایستاده است. داشتن ارتباط با کشورهای مختلف، ازجمله چین، روسیه، هند و...، در کنار ارتباط باکشورهای اروپایی باعث شده ایران بتواند روابط متعادلی در عرصه خارجی داشته باشد و دچار وابستگی به یک یا چند کشور اروپایی نشود. به تعبیر رایج، ایران همه تخم مرغهای خود را در یک سبد نگذاشته است.
نتیجهگیری
با توجه به آنچه گفته شد، مشخص میشود که چین شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران است. روابط این دو کشور میتواند نقش مهمی در مقابله با بحرانهای پیشروی آنها، ازجمله یکجانبهگرایی آمریکا، تحریمهای ظالمانه علیه ایران و بحران انرژی چین، داشته باشد.
پینوشتها
1. بررسی همکاریهای راهبردی چین با سایر کشورها، سایت مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، بهار 1400، https://B2n.ir/z60401.
2. استراتژی قراردادهای چینی، خراسان نیوز، 19 فروردین 1400، http://www.khorasannews.com/newspaper/page/20630/4/722526/0.