اخلاق

از سوی گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:
در این نشست علمی سؤالات پرتکرار و مهم در زمینه نفس، وسواس نفسانی و سیر و سلوک از نظر اخلاق طی دو جلسه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، نشست گروه علمی اخلاق در دو جلسه با موضوعات مهم نفس، وسواس نفسانی و سیر و سلوک از نظر اخلاق برگزار شد.

در این جلسه استاد رستگار «استاد و پژوهشگر» سوالات پرتکرار در این زمینه مانند تعریف معرفت نفس، علت خودشناسی، تفاوت بین نفس و روح، کیفیت تفکری که انسان را به معرفت نفس می رساند و اثرات آن، فرق خودشناسی عرفانی با خودشناسی روان شناسی، چگونگی معرفت نفس که باعث معرفت خداوند می شود، معنای حدیث من عرف نفسه فقط عرف ربه، تعریف حدیث نفس و تفاوت آن با وسوسه نفس، فرق بین وسوسه اخلاقی و وسواس روان شناسی، تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس، نشانه های عزت نفس، تفاوت عزت نفس و غرور و خود بزرگ بینی را مطرح و پاسخ های متقن آن را ارائه کرد.

وی در انتهای جلسه لیستی از کتاب های مفید در این زمینه در سه سطح معمولی، متوسط و عالی را جهت استفاده کارشناسان و هم معرفی به پرسشگران مرکز ملی متناسب با سطح آنها ارائه نمود.

از سوی بخش پشتیبانی علمی مرکز برگزار شد:
در این نشست علمی نشست علمی موضوع: حدیث شناسی اخلاقی با موردکاوی روایت‌های احادیث پاداش‌های شگفت‌انگیز با رویکرد پاسخ به سوالات اخلاق ارائه شد.
مرکز ملی پاسخگویی

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری در این نشست رویکردهای حدیث شناسی اخلاقی را با تمرکز بر احادیث پاداش های شگفت انگیز به کارشناسان گروه اخلاق و تربیت ارائه کرد.

در این نشست که همزمان به صورت حضوری و مجازی برگزار شد، حجت الاسلام عالم زاده با اشاره به برخی از آثار و ثواب‌هایی که در قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) آمده بصورت غیرقابل باور، مبالغه‌آمیز و غیرمنتظره دیده می‌شود گفت: در این روایات برای یک عملِ به‌ظاهر کوچک، ثواب و عقاب یا اثری بسیار بزرگ بیان شده که در تلقی اولیه، بسیار عجیب و نامتناسب به‌نظر می‌رسد.

وی افزود: مشکل آشکار این متون، مخالفت آنها با نظام عدالت الهی است. ازاین‌رو بسیاری از مبلغان دینی احساس می‌کنند مفاد این متون، نظام ذهنیِ مردم را در باب معارف دینی برهم می‌زند و منشأ بدفهمی و کژتابی است و مشکل دیگر، اختلافی است که در پاداش برخی از اعمال وجود دارد.

در این نشست پس از ذکر نمونه‌های متعددی از این موارد در آیات و روایات و دسته‌بندی آنها،‌ به نقل و بررسی آرای مفسران و شارحان حدیث پرداخته شد.

معاون تهذیب مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه سراسر کشور در ادامه با اشاره به تعدد و تنوع تلاش مفسران و شارحان حدیث نشان خاطر نشان کرد: اصل این اشکال برای آنان بسیار جدی بوده و ظواهر آیات و روایات برای آنان قابل پذیرش نیست. ازاین‌رو تلاش کرده‌اند متن آیه یا حدیث را با مَحمل موجّه و احتمالات متعددی مانند ضعف سندی، اختصاص به مورد خاص، مجازگویی به اهداف تربیتی، عدم توفیق نااهلان، ناتوانی ادراکات انسان از تصور پاداش‌های اخروی و ... توجیه کنند.

این جلسه با پرسش و پاسخ کارشناسان پیرامون این موضوع به اتمام رسید. شایان ذکر است نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با حضور اساتید مبرز برگزار می‏شود.

از سوی گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:
در این نشست تحلیلی نقش مربی در تربیت اخلاقی – معنوی با محوریت پاسخگویی به سؤالات اخلاقی مطرح شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری در دومین نشست نقش مربی در تربیت اخلاقی و معنوی به ادامه بحث پرداخت.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این جلسه با تایید نظر ضرورت وجود مربی، مؤلفه های مربی و استاد اخلاق و سطوح دستیبابی به آن با رویکرد پاسخگویی را مطرح کرد.

وی با توجه به سختی دستیابی رسیدن به استاد مسلط اخلاق، نظام مربیان مبتنی بر نظام خوشه ای تربیتی را پیشنهاد داد که در این نظام بجاست از عنوان مشاور به جای استاد اخلاق در رده های پایین تر استفاده شود. رعایت مراتب تربیت، مقرون به صرفه بودن و ارتباط مؤثر با مربی از مهمترین ویژگی های نظام خوشه ای تربیتی است.

وی در ادامه، مباحث مربوط به ماهیت مربی که انواع رویکردهای تبلیغی، مشاوره ای و پژوهشی برای آن قابل تصور است، مهندسی مربی که مربوط به تجهیزات مورد نیاز مربی است و مدیریت مربی که مباحث مربوط به سازماندهی است را مطرح کرد و مباحث به صورت پرسش و پاسخ ادامه یافت.

حجت الاسلام عالم زاده در انتها نیز نکاتی راجع به شناخت مربی و نقش مربی را توضیح داد.

از آن جایی که موضوع نقش مربی اخلاق از موضوعاتی است که فراوانی بالایی در سؤالات دارد، بنابراین ارتقا سطح علمی گروه اخلاق و آشنایی با زوایای مختلف آن می تواند به ارتقا سطح پاسخگویی کمک شایانی نماید.

یادآوری می نماید نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با حضور اساتید مبرز برگزار می‏شود.

از سوی گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:
در این نشست تحلیلی نقش مربی در تربیت اخلاقی – معنوی با محوریت پاسخگویی به سؤالات اخلاقی مطرح شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری در این نشست به نقش مربی در تربیت اخلاقی و معنوی پرداخت.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این جلسه مباحث ماهیت مربی، پرسش های متداول و کاربردی نقش مربی اخلاق و ضرورت مربی را مطرح کرد.

از آن جایی که موضوع نقش مربی اخلاق از موضوعاتی است که فراوانی بالایی در سؤالات دارد، بنابراین ارتقا سطح علمی گروه و آشنایی با زوایای مختلف آن می تواند به ارتقا سطح پاسخگویی کمک شایانی نماید.

یادآوری می نماید نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با حضور اساتید مبرز برگزار می‏شود.

از سوی گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:
در این نشست علمی کارشناسان پاسخگوی اخلاق مرکز ملی با عرصه های تخصصی پاسخگویی اخلاق بیش از پیش آشنا شدند.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مسعود آذربایجانی در این نشست علمی ضرورت و لازمه های عرصه های تخصصی اخلاق را تبیین کرد.

در ابتدای جلسه حجت الاسلام آذربایجانی با اشاره به آیات 257 تا 260 سوره مبارکه بقره گفت: کارشناسان پاسخگوی اخلاق و مشاوره از آنجایی که بیشتر با بیان مشکلات اخلاقی سروکار دارند باید مراقب آسیب پذیری وضعی آن باشند بطوری که نباید هدایت دیگران به قیمت ضلالت تدریجی ما منجر شود و راه کار حفظ از این آسیب با توجه به آیات مذکور ولایت الهی برای مؤمنان است که آنها را از ظلمات به سمت نور می برد و سه مصداق هم برایش ذکر می کند.

رئیس مرکز تخصصی اخلاق حوزه علمیه با تشکر از فعالیت های مهارتی در مرکز ملی برای پاسخگویان گفت: بُعد مهارتی بخصوص در زمینه فنون راهنمایی و مشاوره، مهارت های مشاوره اخلاقی و مناظره بسیار مهم است.

وی در انتهای جلسه به بیان ضرورت و تبیین تخصصی شدن پاسخگویی اخلاقی پرداخت و خاطر نشان کرد: نوع مخاطب و انتظار آنها، روح و اقتضائات زمانه، لازمه کاربردی کردن آموزه های دینی و لازمه حضور در مجامع علمی بین المللی تخصصی کردن عرصه های اخلاق اسلامی است.

این جلسه با حضور کارشناسان پاسخگوی اخلاق در بخش های تلفنی، مکتوب و مجازی در اتاق جلسات مرکز ملی پاسخگویی و به صورت ویدئو کنفرانس با حضور کارشناسان اخلاق نمایندگی اصفهان برگزار شد در ابتدای جلسه آقایان حجت الاسلام والمسلمین احمدپور «مدیر علمی گروه اخلاق مرکز ملی پاسخگویی» گزارشی از فعالیت و توانمندی های کارشناسان مرکز ملی ارائه کرد.

یادآوری این نکته لازم می نماید نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با حضور اساتید مبرز برای کارشناسان پاسخگو برگزار می‏شود.

از سوی گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:
در این نشست علمی رویکردها و شاخه های تخصصی علم اخلاق با محوریت پاسخگویی مطرح شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی، گروه علمی اخلاق مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، با در نظر گرفتن مجموع شرایط فرهنگی جامعه و توجه به لزوم هماهنگی با اقتضائات زمان و مکان، به بحث پاسخگویی اخلاقی نگاهی تخصصی داشته و در همین راستا جلساتی علمی برگزار می نماید.

در این نشست علمی حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن بوسلیکی به تبیین حوزه های تخصصی پاسخگویی اخلاقی و لزوم تفکیک میان آنها و توضیح پیچیدگی های مسائل مربوط به هر کدام از حوزه های مطالعات اخلاقی پرداخت.

مدیر گروه تربیت پژوهشکده اخلاق و معنویت در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پاسخگویی درست و کارآمد به این مسائل را ناشی از تمحض و تمرکز کارشناس پاسخگو در آن حوزۀ خاص اخلاقی برشمرد و بحث را با ارائه شاخه های تخصصی علم اخلاق ادامه داد.

وی در این جلسه به تبیین محورهای یادشده پرداخت و خصوصاً برخی از مسائل نوپدید اخلاقی که امروزه تحت عنوان اخلاق کاربردی مورد بحث واقع می شوند را با ذکر نمونه ها و مصادیق عینی و استفاده از عکس و کلیپ برای کارشناسان محترم بیان نمود تا در ضمن بیان آنها، دقت ها و پیچیدگی هایی که در هر کدام از حوزه های خاص پاسخگویی اخلاقی وجود دارد روشن تر شود.

درخور ذکر است گروه علمی اخلاق یکی از شش بخش تخصصی پاسخگویی ذیل بخش پشتیبانی علمی مرکز ملی پاسخگویی می باشد که نشست هایی علمی با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته برگزار می نماید.

 

از سوی بخش پشتیبانی علمی مرکز برگزار شد:
این نشست علمی به همت گروه اخلاق و با حضور کارشناسان پاسخگویی اخلاق برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فهیمی در این نشست حوزه های تخصصی اخلاق را تشریح کرد.

وی در ابتدا با تفکیک حکم از تربیت گفت: در بحث اخلاقی مهم شناخت و بیان حکم به مخاطب است که آیا این عمل درست یا غلط است و ارائه راهکار و چگونگی حل مشکل در حوزه مسائل تربیتی است.

عضو پژوشکده اخلاق و معنویت سپس حوزه های تخصصی اخلاق را اینطور بیان کرد: اخلاق فردی، اخلاق اجتماعی که به دو دسته اخلاق خانوادگی و اخلاق حرفه ای تقسیم می شود، اخلاق بندگی و اخلاق محیط زیست و البته اخلاق کاربردی هم مطرح است که در اثر پیشرفت دانش و دانش ایجاد شده است.

وی در ادامه به گستردگی اخلاق کاربردی اشاره کرد و اخلاق معاشرتی، دینداری، جنسی، اطلاعات، تکنولوژی، علمی، روحانیت، رسانه، سرگرمی، سیاسی، امنیتی، قضایی، شهروندی، تحزب، بین الملل، مهندسی، بهداشت و درمان، پزشکی، زیستی و شغلی را بخشی از مصادیق اخلاق کاربردی برشمرد.

در ادامه نیز کارشناسان با بیان مصادیقی نشست را با رویکرد کارگاهی پاسخگویی ادامه دادند.

حجت الاسلام فهیمی در انتهای نشست ضمن تشکر از مشارکت در بحث، با توجه به حضور کارشناسان مرکز ملی در خط مقدم پاسخ به سوالات دینی، از کارشناسان مرکز ملی تقاضا کرد تا در زمینه شناسایی، مسئله شناسی و ارائه مسائل مباحث اخلاقی جهت پژوهش با پژوهشگاه همکاری داشته باشند.

حجت الاسلام والمسلمین احمدپور «مدیر علمی گروه اخلاق مرکز ملی پاسخگویی» نیز در این نشست، بر ضرورت آشنایی هر چه بیشتر کارشناسان با حوزه های تخصصی اخلاق تاکید کرد.

مدیر علمی گروه اخلاق مرکز ملی اعلام کرد:
مدیر علمی گروه اخلاق، پروژه های مصوب میز اخلاق که توسط مرکز ملی پاسخگویی (در سال 1398) اجرا شده اند را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام و المسلمین احمدپور برنامه های مصوب میز اخلاق ذیل دو عنوان اخلاق تبلیغ دین و صداقت (راستی گستری) اعلام کرد و گفت:

در موضوع اخلاق تبلیغ دین، میز اخلاق، اجرای دو برنامه را به مرکز ملی محول کرده بود: یکم، تولید نرم افزار اندرویدی اخلاق تبلیغ و دوم، تولید سررسید الکترونیکی اخلاق تبلیغ با عنوان «شمیم یار ویژه مبلغان».

مدیر علمی گروه اخلاق مرکز ملی و عضو میز اخلاق قطب های فکری و فرهنگی دفتر تبلیغات اسلامی در ادامه به مصوبات اجرا شده توسط مرکز ملی پاسخگویی در حوزه صداقت و راستی گستری پرداخت و گفت:

در زمینه صداقت و راستی گستری نیز سه برنامه توسط مرکز ملی پاسخگویی به انجام رسید: نخست، طراحی و تولید نرم افزار اندرویدی «راه نجات»، دوم، راه اندازی کانال صادقون و سوم، پشتیبانی از کانال ها، گروه ها و سایت های فعال در موضوع صداقت و راستی گستری.

کاربران عزیز برای استفاده از تولیدات مذکور می توانند از با مراجعه به بخش تولیدات سایت مرکز ملی پاسخگویی به نشانی www.pasokhgoo.ir  نرم افزارها را دانلود و استفاده نمایند.