پرسش:
نقش روسیه در مذاکرات میان ایران و غرب چه بود؟ گاهی ادعا میشود روسیه در فرایند تنشزدایی ایران و غرب، مخصوصاً روابط ایران و آمریکا، اختلال ایجاد میکند؛ چرا که روابط نزدیک ایران و غرب، به نفع روسیه نیست. تحلیل شما چیست؟
پاسخ:
مقدمه
مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 5+1 در قالب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک)، از رویدادهای سیاسی مهم منطقهای و بینالمللی است که کشورها، بهویژه مدعیان قدرت، نمیتوانستند نسبت به آن بیتفاوت باشند. نقش روسیه به عنوان یک قدرت مؤثر در فرایند برجام و تداوم مذاکرات وین بعد از تغییر دولت در ایران، بهویژه با برخی مواضع ضد و نقیض میخائیل اولیانوف (نماینده روسها در این گفت وگوها)، قابل بررسی است و برخى معتقدند پوتین، احیاى برجام و کاهش تنش بین ایران و غرب را به نفع خویش نمیداند و روسیه در چالش امنیتى گسترده خویش با غرب سعى میکند از ظرفیت تنش ایران با غرب استفاده کند و از این دریچه امتیازاتى بهدست آورد. بنابراین مسکو به روابط عادى تهران با دنیاى غرب تمایلى ندارد و مطلوبِ خود را در ادامه تنش ایران و غرب میداند؛ چراکه از دل این تعارضات و فشار جهانی بر ایران، همکاریهایی بین ایران و روسیه ایجاد میشود. اما این ادعا تا چه میزان واقعی است؟
پاسخ اجمالی
روسیه در مذاکرات هستهای ایران و برجام نقشی محوری داشته است؛ برخی معتقدند پوتین، برجام و کاهش تنش بین ایران و غرب را به نفع خویش ندانسته و مانع تنشزدایی از روابط ایران و غرب شده است. در مقابل، برخی به چند دلیل روسیه را حامی برجام و تنشزدایی از ایران دانستهاند:
یکم: پیوند ژئوپلیتیکی ایران و روسیه، سبب پیوستگی منافع استراتژیک آنها شده است.
دوم: با تضعیف جایگاه آمریکا در غرب آسیا، روسیه برجام را ابزاری برای جایگزینی خویش به عنوان هژمون و نمایش چهره میانجی بینالمللی میداند.
سوم: با مدیریت مسئله هستهای ایران، یک قدرت هستهای بالقوه در همسایگی روسیه دفع شده است.
چهارم: اشتراک ایران و روسیه در چالش امنیتی با غرب و اشتراک در منافع و اولویتهای منطقهای و بینالمللی، روسیه را به استفاده از ظرفیت ایران به عنوان (دشمنِ دشمنِ روسیه) سوق میدهد.
پاسخ تفصیلی
1. موقعیت جغرافیایی ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک ایران و روسیه و الزامات سیاسی و امنیتی آن
برای پاسخ دقیق و تحلیل تخصصی این مسئله، باید نسبت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک ایران و روسیه، نسبت و روابط این دو کشور با بلوک غرب، عملکرد روسیه در مسئله برجام، ارتباط و عدم ارتباط ایران با بلوک غرب و تأثیر آن بر منافع ملی روسیه و جوانب دیگر قضیه مورد واکاوی قرار گیرند. ایران و روسیه دو قدرت مؤثر و تعیینکننده در دو سوی خزر و اوراسیا بهشمار میروند که در مناطق هارتلند و ریملند جهانی قرار گرفتهاند و این امر سبب شده تا نسبت به سایر کشورهای منطقه، نقش پویاتری در معادلات سیاسی آسیای مرکزی، قفقاز، غرب آسیا و مناسبات جهانی داشته باشند.(1) با اخراج ایالات متحده از منطقه غرب آسیا، بهویژه بعد از خروج واشنگتن از افغانستان و عراق و عدم مداخله جدى در سوریه و کاهش تعهدات خود نسبت به متحدان عربى – عبرى و تخلیه تعدادى از پایگاههاى نظامی خویش در کشورهاى دوست، دولت روسیه بیش از پیش بهدنبال احیاى وجهة هژمونیک خود در این منطقه است. حمایت از برجام میتواند جایگاه آمریکا در منطقه را متزلزل کند. در مورد مذاکرات هستهاى، روسها به دنبال نقش میانجی هستند و عملاً به مهمترین نقش گفت وگوها بدل گشتهاند که هم نمایندگى ایران و هم به نوعى مرجعیت همه اطراف مذاکره را بدست گرفتهاند. بنابر این گزاره، پوتین قصد دارد در مقام یک برنده از چالش دیپلماتیک برجامی خارج شود. ازاینرو در سند سیاست خارجی سال 2008، بر حل و فصل دیپلماتیک مسئله هستهای ایران تأکید کرده است و پوتین پس از امضای برجام در سال 2015، آن را یک موفقیت بزرگ برای صلح و امنیت بینالمللی دانست.(2)
2. منافع و مخاطرات ایران هستهای برای روسیه
محور مناسبات و تعاملات قدرتها در عرصه روابط بینالملل، منافع ملی است و کشورها با محور قراردادن منافع ملی به همکاری یا مخالفت با دیگر کشورها میپردازند. روسیه نیز به منافع ملى خویش است و در هر رخدادى بهویژه در منطقه آسیا و شرق اروپا در جستجوى تطبیق دیپلماسى و حداکثریسازی سهم خویش میباشد. چنانکه ایران نیز در صدد تأمین منافع ملی میباشد. ایران به عنوان کشورى قدرتمند و تعیینکننده در غرب آسیا، داراى ژئوپلیتیک قوی و بهرهمند از راههاى آبى و هوایى منحصربهفرد در پیوستگاه غرب به شرق در همسایگى روسیه و صاحب سهم در پهنه آبى خزر، اهمیت ویژهای برای روسیه دارد و حساسیت آنها را نسبت به برجام به دنبال میآورد. روسیه از تبدیل شدن ایران به قدرت هستهاى با قابلیت بالقوه تولید سلاح اتمی نگران است؛ چراکه یک قدرت هستهاى با جهتگیرى مستقل در روابط بینالملل را در همسایگى خویش نمىپذیرد بنابراین ترجیح میدهد میزان تغلیظ و انباشت اورانیوم در ایران تحت نظارت آژانس بینالمللى انرژى اتمی محدود شود و به خوبى واقف است بهترین و کم هزینهترین راه تحقق این خواسته زنده شدن برجام خواهد بود.
3. اهداف و ترجیحات مشترک و متعارض ایران و روسیه
با وجود تفاوت در ساختن حکومت و قوانین حاکم ایران و ورسیه، دین و زبان متفاوت و ترجیحات منحصر به فرد در سیاست داخلی و خارجی، دو کشور اولویتهای مشترک و مهمی در سطح منطقهای و جهانی دارند. این مسئله در زمان برجام سطح کمتری داشته، اما اکنون بسیار وسعت یافته است. روسیه در کنار روابط کلان خود با ایران، از متحدین سنتى اسرائیل است و پیوندهاى عمیقى با تل آویو دارد، یکى از مشکلات جدى مسکو، چگونگى تطبیقِ خود با مطالبات متعارض این دو کشور بهطور همزمان است؛ بهطوری که موجبات نارضایتى هیچ کدام را فراهم نیاورد. پوتین میداند اگر برجام حاصل نشود، اسرائیل بهانه لازم براى ادامه توطئه و خرابکارى علیه تهران را بدست آورده و در نهایت هم روسها و هم آمریکاییها را ناگزیر از انتخاب سخت خواهد کرد؛ پس با احیاى برجام تلاش میکنند طرفین را در موضع معتدلترى نگاه دارند و حداقل سایه جنگ را دور کنند.(3) چالشهای امنیتی روسیه با غرب، استفاده از ظرفیت ایران را به عنوان «دشمنِ دشمنِ روسیه»، مورد تمرکز قرار میدهد و روسیه را به استفاده حداکثری از این ظرفیت میکشاند.(4)
نتیجهگیری
نقش روسیه در مذاکرات هستهای ایران، ترکیبی از میانجیگری، حمایت دیپلماتیک و همکاری فنی بوده و تلاش کرده است تا با میانجیگری در مذاکرات، هم جایگاه خود را به عنوان یک بازیگر اصلی تثبیت کند و هم توازن را میان ایران، غرب و متحدانش، مانند اسرائیل، حفظ نماید. همچنین، نزدیکی جغرافیایی و راهبردی ایران و روسیه، مسکو را به حفظ سطحی از روابط استراتژیک با تهران وادار کرده، در حالی که همزمان به دنبال حفظ روابط خود با بلوک غرب است. ازاینرو، پس از خروج آمریکا از برجام، مسکو همچنان یکی از حامیان کلیدی این توافق باقی مانده و تلاش کرده است ایران را به همکاری با جامعه بینالمللی تشویق کند.
پینوشتها
1. علمدار، اسماعیل و کولایی، الهه، تحلیل ژئوپلیتیکی روابط ایران و روسیه پس از انقلاب اسلامی با تأکید بر نظریه توازن قوا مورگنتا، مجله پژوهشهای جغرافیای سیاسی، سال هفتم، شماره اول، بهار 1401، پیاپی 25، ص103-119.
2. فولادی، فرهاد و دیگران، سیاست خارجی روسیه در قبال جمهوری اسلامی ایران 2012-2018، فصلنامه پژوهشهای روابط بین الملل، دوره نهم، شماره اول، پیاپی 31، 1398، ص187-218.
3. رحمانیفر، روحالله، چرا روسیه از برجام حمایت میکند؟، دیپلماسی ایرانی، 10 بهمن 1400، ش ۲۰۰۹۴۳۴، مشاهده در لینک زیر:
http://www.irdiplomacy.ir/fa/news.
4. کرمی، جهانگیر و کرامتینیا، رقیه، سیاست خارجی روسیه و پرونده هستهای ایران: از تحریم تا برجام، فصلنامه آسیا مرکزی و قفقاز، شماره 95، 1395ش، ص65-97.