۱۳۹۸/۱۲/۲۷ ۰۷:۵۰ شناسه مطلب: 98087
نوشتن و به همراه داشتن دعاها و حرزهایی مثل حرز امام جواد (علیه السلام) تا چه حد می تواند جلوی بیماری هایی مثل کرونا را بگیرد؟
پاسخ اجمالی
خواندن دعاهای واردشده و به همراه داشتن حرزهایی که ائمه (علیهمالسلام) سفارش کردهاند، قطعاً در جلوگیری از بلاها و آسیبها مؤثر است و تضمین این تأثیر، علاوه بر اینکه در خود روایات بیانشده، به تجربه نیز ثابتشده است، منتهی دعا و حرز، ازجمله اسباب و عوامل محافظت از بلایا است و اسباب دیگر نیز باید فراهم باشد.
پاسخ تفصیلی
اهلبیت (علیهمالسلام) در کنار سفارش به رعایت نکات بهداشتی و تغذیه مناسب، راهکارهای معنوی را نیز برای جلوگیری از بلاها و آسیبها توصیه کرده و بدون شک این راهکارها برای جامعه مؤمنین، اثربخش بوده و هست وگرنه این خاندان چنین توصیهای را بیان نمیکردند.
1. عوامل تأثیرگذار در دفع و رفع بلا
بر اساس آموزههای دین اسلام، دعا کردن، تضرع به درگاه الهی، طلب عافیت از خدا در برابر بلا، گرفتاری، مریضیها و... از عوامل قوی و تأثیرگذار در دفع و رفع بلا هستند. بهعنوانمثال در روایتی آمده است که امام سجاد (علیهالسلام) همیشه میفرمودند:
«الدُّعَاءُ یدْفَعُ الْبَلَاءَ النَّازِلَ وَ مَا لَمْ ینْزِلْ»؛ (1)
دعا کردن، بلایی که نازلشده و بلایی که هنوز نازل نشده است را دفع میکند.
در کتاب شریف «الکافی» که معتبرترین کتب روایی شیعه است، بابی با عنوان «أَنَّ الدُّعَاءَ یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ الْقَضَاء» -یعنی دعا بلا و قضای بد را دفع میکندـ وجود دارد که روایات متعدد این باب همه، بیانگر تأثیر جدی دعا در دفع و رفع بلای حتمی است.
همچنین باب دیگری با عنوان «الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض» در این کتاب آمده و شامل دعاهایی میشود که ائمه (علیهمالسلام) خود در هنگام بیماری خوانده یا دیگران را سفارش به خواندن آن میکردند. (2)
2. تأثیر حرز در جلوگیری از بیماری و بلا
حرزها نیز همانگونه که در متن آنها آمده برای جلوگیری و محافظت از بلاهای گوناگون سفارش شده است، البته نباید باعث شرک شود، این حرز نیست که محافظت میکند، بلکه خدای متعال این خاصیت را به حرز داده و اوست که حافظ و نگهدار همه است. در میان حرزها، حرز پیامبر (صلیالله علیه و آله و سلم)، معروف به «حرز ابو دُجانه» و حرز امام جواد (علیهالسلام) از حرزهای معروف است و بین متدینان تداول داشته و برخی استفاده میکنند؛ نگاشتن حرز، شرایطی دارد که ازجمله آنها میتوان با وضو بودن، قمر در عقرب نبودن، -برخی گفتهاند- مُرَکب و کاغذ ساخته دست مسلمان و... اشاره کرد. در خصوص حرز امام جواد (علیهالسلام) و شرایط و آداب آن، «علامه مجلسی» در «کتاب بحارالانوار» جلد 91، صفحه 357 و «سید ابن طاووس» در «کتاب مهج الدعوات و منهج العبادات» صفحه 39 بیان کردهاند.
همچنین حجتالاسلاموالمسلمین دکتر عابدی که از اساتید حوزه علمیه قم هست تحقیق کاملی دارد که میتوانید با مراجعه به لینک زیر به آن دسترسی پیدا کنید.
http://eitaa.com/joinchat/72613891C1fde7e4ca3
البته تأکید میکنیم که حرز نیز همچون دعا، تأثیرش بسته به خواست خدای متعال است و علاوه بر آن، تأثیرگذاری دعا و حرزها بسته به عوامل مختلف است، ولی تجربههای معنوی در زندگی مؤمنان نشان داده که دعا و حرزهای معتبر، اثرگذار بوده است.
در مورد بیماریهای واگیردار و خطرناک مانند آنفولانزا، کرونا و... نیز سفارش ابتدایی اسلام بر تغذیه مناسب و رعایت بهداشت، خصوصاً شستن دستها و صورت قبل از غذا خوردن است، ضمن اینکه راهکارهایی همچون دعا، صدقه، صلهرحم، استغفار، به همراه داشتن حرز با شرایط خود نیز بیانشده است تا با راهکارهای عقلایی در هر زمان برای سالم ماندن، از راهکارهای معنوی نیز غافل نشویم که قدرت خدای متعال فراتر از تصور است.
نتیجه
دعا کردن و نگاهداری حرزهای معتبر ازجمله عوامل معنوی در امان ماندن از بلایا و مریضیهاست که در کنار سفارش به راهکارهای طبیعی و عقلایی، مورد سفارش اهلبیت (علیهمالسلام) بوده است، دعا و حرز بیتردید اثرگذار بوده و هست، منتهی اثربخشی هر یک مشروط به شرایط و آداب خویش است.
پینوشتها
- کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران: اسلامیه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج 2، ص 469، ح 5، بَابُ أَنَّ الدُّعَاءَ یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ الْقَضَاء.
- همان، ج 2، ص 564، بَابُ الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر
برای مطالعه بیشتر و بررسی شرایط و آداب دعا و اثربخشی آن، کتاب «قرآن صاعد» (پژوهشی پیرامون مسئله دعا در فرهنگ اسلام) اثر آقای «علی رضا برازش» -انتشارات: امیرکبیر- کتابی خوب و حائز اهمیت است.
شرایط و آداب حرز امام جواد (علیهالسلام) را نیز میتوانید در قالب یک فایل صوتی و متن حرز در کانال استاد عابدی به آدرس بالا جستجو و دریافت فرمایید.
کلمات کلیدی
فقه الحدیث، دعا، حرز امام جواد، حرز ابو دجانه، بلا، مریضیهای مسری، شرایط و آداب دعا