۱۳۹۸/۱۲/۲۷ ۰۷:۴۶ شناسه مطلب: 98085
در احادیث اهل بیت، چه دعاها و اذکاری برای رفع و دفع بیماری های مسری بیان شده است؟
پاسخ اجمالی
دعاهایی از معصومان (علیهمالسلام) در خصوص درمان و جلوگیری از بیماریهای مسری، نقلشده که ایشان از آن بیماریها به خداوند پناه بردهاند؛ اما آنچه بیشتر در کلام معصومان (علیهمالسلام) هست در عنوان کلی بلا و مریضی بیانشده که بیماریهای مسری را نیز شامل میشود، البته در مجموعه سفارشهای دینی دفع و رفع بلا، منحصر به دعا و ذکر نیست.
پاسخ تفصیلی
بلا، بیماری و گرفتاری را اگرچه میتوان با رعایت خیلی از مسائل رو به کاهش برد، اما هیچگاه زندگی در این سرای ناپایدار را نمیتوان خالی از بلا و گرفتاری ساخت.
تأکید آموزههای دینی نیز ابتدا بر آن است که در منزلگاه دنیا، بلا و گرفتاریهای زیادی وجود دارد و در مرحله بعد به ارائه راهکارهایی برای کمتر شدن و رفع و دفع گرفتاریها و بیماریها پرداخته میشود.
برای جلوگیری و خلاصی از بیماری، سفارشهای دینی را به دودسته میتوان تقسیم کرد:
دسته اول: سفارشهایی که مرتبط با رعایت مسائل بهداشتی، تغذیه مناسب و ... است.
دسته دوم: راهکارهای معنوی که شامل دعا و امور دیگر میشود.
1. راهکارهای بهداشتی در برابر بیماری
سفارشهای فراوانی در اسلام به رعایت نکات بهداشتی شده است که ازجمله حرام بودن برخی خوراکیها، کراهت پرخوری، توصیه به پوشاندن روی ظرف، کراهت نخوردن گوشت بیش از چهل روز، کراهت خوردن غذا و نوشیدنی داغ و فوت کردن به غذا برای سرد شدن، سفارش به خوردن نمک قبل و بعد از غذا و... را میتوان بیان کرد. برای نمونه به روایت شستن دست قبل و بعد از غذا اشاره میشود:
امام صادق (علیهالسلام) فرمود:
«مَنْ غَسَلَ یدَهُ قَبْلَ الطَّعَامِ وَ بَعْدَهُ عَاشَ فِی سَعَةٍ وَ عُوفِی مِنْ بَلْوَى فِی جَسَدِه»؛ (1)
هر کس دست خویش را قبل و بعد از خوردن غذا بشوید، در خوشی، گذران زندگی کند و از مریضی در امان باشد.
2. راهکارهای معنوی در برابر بیماری
دسته دوم، روایاتی هستند که راهکارهای معنوی بسیاری برای دفع و رفع بلا، در آنها ذکرشده است که بهعنوان نمونه برخی از آنها ذکر میشود:
الف) صدقه دادن
امام صادق (علیهالسلام) به نقل از پیامبر اکرم (صلیالله علیه و آله و سلم) میفرماید:
«إِنَّ اللَّهَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَیدْفَعُ بِالصَّدَقَةِ الدَّاءَ وَ الدُّبَیلَةَ وَ الْحَرَقَ وَ الْغَرَقَ وَ الْهَدْمَ وَ الْجُنُونَ وَ عَدَّ (ص) سَبْعِینَ بَاباً مِنَ السُّوءِ»؛ (2)
خدایی که جز او هیچ خدایی وجود ندارد، بیگمان با صدقه دادن، مریضی، وبا و طاعون، سوختن و غرق شدن، زیر آوار مردن و دیوانه شدن ـ و حضرت تا هفتاد نوع بدی را برشمرد ـ را از فردی که صدقه میدهد دفع میکند.
ب) زیارت سیدالشهداء (علیهالسلام)
امام صادق در باب ثواب زیارت ابیعبدالله به نقل از امیرالمؤمنین (علیهمالسلام) بیان میکند:
«ثُمَّ نَادَاهُمْ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَلِی (علیهالسلام) أَنَا ضَامِنٌ لِحَوَائِجِکمْ وَ دَفْعِ الْبَلَاءِ عَنْکمْ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَة»؛ (3)
سپس امیرالمؤمنین زائران قبر سیدالشهدا را خطاب قرار داده و میفرماید من ضامن برآورده شدن حاجات شما و دفع بلا در دنیا و آخرت از شما هستم.
ج) دعا کردن
روایتی از امام سجاد (علیهالسلام) نقلشده است که ایشان همواره میفرمودند:
«الدُّعَاءُ یدْفَعُ الْبَلَاءَ النَّازِلَ وَ مَا لَمْ ینْزِلْ»؛ (4)
دعا کردن، بلایی که نازلشده و بلایی که هنوز نازل نشده است را دفع میکند.
مقصود از این دعا، دعای خاصی نیست، تضرع و خواندن خدای متعال در دفع و رفع مریضی یا هر بدی است که به انسان میرسد، اگرچه اهلبیت (علیهمالسلام) بهصورت خاص دعاهایی نیز سفارش کردهاند که بهعنوانمثال میتوان به دعای هفتم صحیفه سجادیه (علیهالسلام) اشاره کرد.
د) صلهرحم
امام باقر (علیهالسلام) درباره آثار صلهرحم فرمودند:
«صِلَةُ الْأَرْحَامِ تُزَکی الْأَعْمَالَ وَ تَدْفَعُ الْبَلْوَى وَ تُنْمِی الْأَمْوَالَ وَ تُنْسِئُ لَهُ فِی عُمُرِهِ وَ تُوَسِّعُ فِی رِزْقِهِ وَ تُحَبِّبُ فِی اهلبیتهِ فَلْیتَّقِ اللَّهَ وَ لْیصِلْ رَحِمَه»؛ (5)
صلهرحم اعمال را نیکو و بلایا را دفع کند و به اموال برکت دهد، عمر را دراز کند، وسعت رزق و روزی و محبوبیت در خاندان آورد، پس هر شخصی باید تقوای خدای متعال را پیشه سازد و صلهرحم را بهجا آورد.
3. دعاهای معصومان در برابر بیماری
علاوه بر مواردی که بهعنوان مهمترین عوامل دفع و رفع بلا در روایات اشاره گردید، در ادامه، به برخی دعاهای خاص که ائمه (علیهمالسلام) برای بیماری سفارش کردهاند نیز بیان میشود:
نقلشده است که پیامبر گرامی اسلام (صلیالله علیه و آله و سلم) برای دفع بیماریهای خاص و واگیردار چنین میفرمودند:
«اللّهمّ إنّی أعوذ بک من البرص و الجنون و الجذام و من سیئ الأسقام»؛ (6)
خدایا من از برص و دیوانگى و خوره و امراض بد به تو پناه مىبرم.
در کتاب شریف «الکافی» که معتبرترین کتاب روایی شیعه است بابی با عنوان «باب الدعاء للعلل و الأمراض» وجود دارد که مهمترین سفارشهای دعایی ائمه (علیهمالسلام) در آن آمده است؛ در ادامه، به چند روایت که هنگام مریضی، دعا و نیایشی سفارش شده، پرداخته میشود:
از حضرت صادق (علیهالسلام) روایتی نقل است که هرگاه حضرت بیمار میشد پیوسته این دعا را میخواند: «اللَّهُمَّ إِنَّک عَیرْتَ أَقْوَاماً فَقُلْتَ قُلِ ادْعُوا الَّذِینَ زَعَمْتُمْ مِنْ دُونِهِ فَلا یمْلِکونَ کشْفَ الضُّرِّ عَنْکمْ وَ لا تَحْوِیلًا فَیا مَنْ لَا یمْلِک کشْفَ ضُرِّی وَ لَا تَحْوِیلَهُ عَنِّی أَحَدٌ غَیرُهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اکشِفْ ضُرِّی وَ حَوِّلْهُ إِلَى مَنْ یدْعُو مَعَک إِلَهاً آخَرَ لَا إِلَهَ غَیرُک؛ (7)
بار خدایا تو مردمى را سرزنش کردى و فرمودى: «بگو (اى محمد) بخوانید آنهایی را که در برابر خدا پنداشتید تا بدانید که نمىتوانند از شما زیانى را دور کنند و دگرگون نمایند» (سوره اسراء، آیه 58) پس اى خدائى که جز او نمىتواند زیان مرا دور کند و آن را دگرگون نماید رحمت فرست بر محمّد و آل محمّد و زیان مرا دور ساز و آن را از من بگردان بهسوی کسى که با تو معبود دیگرى را مىخواند، نیست شایسته پرستشى جز تو.
در حدیثی دیگر امام صادق (علیهالسلام) به هنگام مریض شدن فرزندان خویش به آنان سفارش میکرد که این دعا را بخوانند:
«اللَّهُمَّ اشْفِنِی بِشِفَائِک وَ دَاوِنِی بِدَوَائِک وَ عَافِنِی مِنْ بَلَائِک فَإِنِّی عَبْدُک وَ ابْنُعَبْدِک»؛ (8)
بار خدایا مرا به شفایت شفا بده و به دوایت مداوا کن و از بلایت سلامتیام ده، چراکه من بنده تو و بندهزاده تو هستم.
در روایت دیگر حضرت فرمودند: دست خویش بر موضع درد گذاشته و سه مرتبه بگویید:
«اللَّهُ اللَّهُ رَبِّی حَقّاً لَا أُشْرِک بِهِ شَیئاً اللَّهُمَّ أَنْتَ لَهَا وَ لِکلِّ عَظِیمَةٍ فَفَرِّجْهَا عَنِّی»؛ (9)
خدا، خدا پروردگار بر حق من است؛ به او شرک نمیورزم، خدایا تو درمان و برطرفکننده این درد و هر مشکل بزرگ هستی پس این درد را از من ببر و گشایشی برایم حاصل کن.
همانگونه که گفته شد این باب، روایات دیگری هم دارد که رجوع به کتاب «الکافی» یا ترجمه آن، نکات ارزندهای دارد و البته اینها علاوه بر مراجعه به پزشک و رعایت نکات بهداشتی است.
4. ذبح گوسفند برای درمان بیماری
مرحوم شیخ عباس قمی در «مفاتیح الجنان» برای دفع وبا و طاعون که از مریضیهای مسری است میگوید:
گوسفندی نر را برای ذبح آماده کرده و در محل ذبح بگوید:
«إِلَهِی بِحُرْمَةِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ، إِلَهِی بِحُرْمَةِ جَبْرَئِیلَ إِلَهِی بِحُرْمَةِ مِیکائِیلَ، إِلَهِی بِحُرْمَةِ إِسْرَافِیلَ، إِلَهِی بِحُرْمَةِ مُحَمَّدٍ وَ عَلِی وَ فَاطِمَةَ وَ الْحَسَنِ وَ الْحُسَینِ (علیهمالسلام) احْفَظْنَا وَ احْفَظْ أَوْلَادَنَا وَ أَحِبَّاءَنَا وَ أَتْبَاعَنَا وَ جَمِیعَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ مِنَ الطَّاعُونِ وَ الْوَبَاءِ یا حَفِیظُ یا حَفِیظُ یا حَفِیظُ أَدْرِکنِی یا رسولالله».
البته دستوری که مرحوم شیخ عباس قمی نقل میکند به نقل از کتاب «طب الائمه» مرحوم «ُشبر» است (10) و انتسابی به معصوم ندارد.
نتیجه
در مجموعه، آموزههای دینی ضمن تأیید این نکته که گرفتاری، بلا و مریضی از لوازم دنیاست، راهکارهایی نیز برای برطرف کردن یا به حداقل رساندن آنها بیانشده است، این راهکارها به دودسته کلی راهکارهای طبیعی و تغذیهای و راهکارهای معنوی، قابلتقسیم است، در راهکارهای معنوی، مهمترین راهکار را میتوان در صدقه دادن، زیارت سیدالشهدا رفتن، دعا کردن و صلهرحم داشتن دانست، ضمن اینکه دعاهایی نیز در خصوص خلاصی از بیماری سفارش شده که مهمترین آنها بیان گردید.
پینوشتها
- کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران: اسلامیه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج 6، ص 290، ح 1.
- همان، ج 4، ص 5، بَابُ أَنَّ الصَّدَقَةَ تَدْفَعُ الْبَلَاء، ح 2.
- ابنبابویه، محمد بن علی (شیخ صدوق)، ثواب الاعمال، قم: دارالشریف الرضی، چاپ دوم، 1406 ق، ص 92.
- کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج 2، ص 469، ح 5، بَابُ أَنَّ الدُّعَاءَ یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ الْقَضَاء.
- همان، ج 2، ص 152، ح 13، بَابُ صِلَةِ الرَّحِم.
- پاینده، ابوالقاسم، نهج الفصاحه، تهران: دنیای دانش، چاپ چهارم، 1382 ش، ص 253.
- همان، ج 2، ص 564، بَابُ الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض، ح 1.
- همان، ح 3.
- همان ح 6.
- شبر، سید عبدالله، طب الائمه، بیروت: دارالارشاد، چاپ سوم، 1428 ق، ص 349 و 350.
کلمات کلیدی
صدقه، دعا، صلهرحم، عوامل رفع و دفع بلا، راهکارهای معنوی دفع بلا، راهکارهای طبیعی دفع بلا، بیماریهای مسری