آثار و فوائد نماز خواندن و همچنین آثار ترك نماز چیست؟
به برخی از آثار نماز اشاره می شود :
1. قرب معنوی
یكی از آثار بسیار مهم نماز قرب به خداوند است. این اثر روح عبادت و نماز را تشكیل میدهد. در یكی از آیات قرآن هدف آفرینش انسان عبادت بیان شده (1) كه حكایتگر بعد معنوی نماز و اهمیت آن است، امام علی (ع) فرمود: "الصلوة قربان لكل تقی؛ (2) نماز وسیله تقرب هر پرهیز كاری به خداوند است". در برخی از روایات از نماز به عنوان معراج مؤمن یاد شده كه اشاره به آثار معنوی آن میباشد.
2. یاد خدا و آرامش روانی
در قرآن آمده است: "اقم الصلوة لذكری ؛ (3) نماز را بر پا دار تا به یاد من باشی".
یكی از نویسندگان در تفسیر این آیه مینویسد: "روح و اساس و هدف و پایه و مقدمه و نتیجه و بالاخره فلسفه نماز یاد خدا است. "ذكر اللَّه" است كه در آیه فوق به عنوان برترین نتیجه بیان شده است".(4) ذكر و یاد خداوند نقش تعیین كننده در آرامش روانی دارد. نماز به عنوان ذكر خدا به انسانهای نماز گذار آرامش میدهد: "ألا بذكر اللَّه تطمئن القلوب ؛ (5) آگاه باشید یاد خدا مایه اطمینان است".
3. عامل باز دارنده از گناه
یكی از آثار مهم نماز جلوگیری از گناه است: "إنّ الصلوة تنهی عن الفحشا و المنكر". (6) طبیعت نماز از آن جا كه انسان را به یاد خدا و نیرومندترین عامل بازدارنده یعنی اعتقاد به مبدأ و معاد میاندازد، دارای اثر بازدارندگی از فحشا و منكر است. انسان كه به نماز میایستد و تكبیر میگوید، خدا را از همه چیز بالاتر میشمرد... بدون شك در قلب و روح چنین انسانی، جنبشی به سوی حق و حركت به سوی پاكی و جهشی به سوی تقوا پیدا میشود...". (7)
4. گناه زدایی
یكی از آثار بسیار مهم نماز گناه زدایی است. نماز وسیله شستشو از گناهان و مغفرت و آمرزش الهی است. (8) پیامبر (ص) از یاران خود سؤال كرد: اگر بر در خانه یكی از شما نهری از آب صاف و پاكیزه باشد و در هر روز پنج بار خود را در آن شستشو دهید، آیا چیزی از آلودگی و كثافت در بدن او میماند؟ در پاسخ عرض كردند، نه. حضرت فرمود: نماز درست همانند این آب جاری است. هر زمان كه انسان نماز میخواند، گناهانی كه در میان دو نماز انجام شده است، از بین میرود. (9)
5. غفلت زدایی
بزرگترین مصیبت برای رهروان راه حق آن است كه هدف آفرینش خود را فراموش كند. غرق در زندگی مادی و لذائذ زودگذر گردند، اما نماز به حكم این كه در فواصل مختلف در هر شبانه روز پنج بار انجام میشود، مرتباً به انسان اخطار میكند و هشدار میدهد و هدف آفرینش او را خاطر نشان میسازد... و این نعمت بزرگی است كه انسان وسیلهای در اختیار داشته باشد كه در هر شبانه روز چند مرتبه به او بیدار باش گوید. (10)
6. تكبر زدایی
یكی از عوامل مهم تكبر زدایی نماز است، زیرا انسان در هر شبانه روز هفده ركعت و در هر ركعت دو بار پیشانی بر خاك در برابر خدا میگذارد . خود را ذره كوچكی در برابر عظمت او میبیند، از این رو پردههای غرور و خودخواهی را كنار میزند. از این رو علی (ع) بعد از بیان فلسفه عبادت، یكی از آثار نماز را تكبر زدایی بیان نمود: "خداوند ایمان را برای پاكسازی انسان ها از شرك واجب كرده است و نماز را برای پاكسازی از كبر". (11)
7. عامل پرورش فضائل اخلاقی
نماز روح اخلاص و خداباوری را در انسان افزایش میدهد . نتیجه آن پرورش فضایل اخلاقی است. انسان با نماز خواندن خود را از جهان محدود ماده و چهار دیوار طبیعت بیرون میبرد. به ملكوت آسمانها دعوت میكند. با فرشتگان همصدا میشود. خدا را در همه حال حاضر و ناظر میداند.
8. همگرایی
علاوه بر آثار مذكور كه معمولاً آثار خودی نماز محسوب میشوند، یكی از آثار مهم اجتماعی و سیاسی نماز، همگرایی است. برگزاری نماز جمعه و جماعت، وحدت مسلمانان را به نمایش میگذارد، زیرا مسلمانان با صفوف فشرده در كنار هم قرار گرفته و با اوضاع سیاسی و اجتماعی جهان آگاهی پیدا میكنند. خطیب جمعه با بیان احكام و طرح مسایل سیاسی و اجتماعی به نمازگزاران رشد سیاسی میدهد. شاید به خاطر آثار مهم نماز جمعه و جماعت است كه در آموزههای دینی به این دو فریضه اهمیت خاصی داده شده است. (12)
پیامبر اسلام (ص) فرمود:
"خداوند نماز جمعه را بر شما واجب كرده است. هر كس آن را در حیات من یا بعد از وفات من از روی سبك شمردن یا انكار ترك كند، خداوند او را پریشان میكند . به كار او بركت نمیدهد.
بدانید نماز او قبول نمیشود، بدانید زكات او قبول نمیشود، بدانید حج او قبول نمیشود ...، تا از این كار توبه كند ..." . (13)
9. نفی طاغوت و ایستادگی در مقابل ستم
انسانی كه فقط خداوند را عبادت نماید، در مقابل او سر تعظیم و تسلیم فرود آورد. هر چه غیر خداوند است، برای او حقیر و كوچك میشود . كسی نمیتواند با ظلم و ستم بر او چیره شود. در مقابل گردنكشان و ظالمان سر تسلیم فرود نمیآورد. با طاغوت كنار نمیآید.
خداوند این مسئله را یكی از اهداف بعثت پیامبر (ص) دانسته : " در میان هر امتی، پیامبری را مبعوث كردیم تا خداوند را عبادت نمایید. از طاغوت (هر چه در مقابل خدا است) پرهیز كنید. (14)
عواقب ترك نماز:
از برخی روایات استفاده میشود كسی كه عمداً نمازش را نخواند، كافر یا مانند كافر است:رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود: بین الاسلام و الكفر ترك الصلوه؛(15)
فاصله بین ایمان و كفر ترك نماز است.
یا بهرهایاز دین ندارد : لا حظ فی الاسلام لمن ترك الصلوه؛(16)
برای تارك نماز بهره ای در اسلام نیست.
یا عملش تباه میشود:من ترك صلوته حتی تفوته من غیر عذر فقد حبط عمله؛(17)
هر كس بدون عذر نماز را ترك كند تا قضا شود، اعمالش از بین می رود.
یا موقع مرگ به او خطاب میشود: میخواهی یهودی بمیر یا نصرانی. بمیر، تو مسلمان نیستی:من ترك الصلوه لا یرجو ثوابها و لا یخاف عقابها فلا ابالی ان یموت یهودیا او نصرانیا او مجوسیا؛ (18)
هر كس نماز را ترك كند و نه امید به ثوابش داشته باشد و نه ترس از عذابش ،اشكالی نمی بینم در اینكه یهودی یا نصرانی یا مجوسی از دنیا برود.
در قرآن آمده از برخی مجرمان كه گرفتار جهنم شدهاند، پرسیده میشود: چه چیزی باعث شد كه در دوزخ باشید، میگویند: ما از نمازگزاران نبودیم (فی جنات یتسائلون، عن المجرمین، ما سلككم فی سقر، قالوا: لم نك من المصلین).(19)
در مذمت كسانی كه در نماز سهلانگاری میكنند و آن را ضایع مینمایند ، آیات و روایاتی وارد شده است.
أَنَّهَا سَأَلَتْ أَبَاهَا مُحَمَّداً ص فَقَالَتْ يَا أَبَتَاهْ مَا لِمَنْ تَهَاوَنَ بِصَلَاتِهِ مِنَ الرِّجَالِ وَ النِّسَاءِ قَالَ يَا فَاطِمَةُ مَنْ تَهَاوَنَ بِصَلَاتِهِ مِنَ الرِّجَالِ وَ النِّسَاءِ ابْتَلَاهُ اللَّهُ بِخَمْسَ عَشْرَةَ خَصْلَةً سِتٌّ مِنْهَا فِي دَارِ الدُّنْيَا وَ ثَلَاثٌ عِنْدَ مَوْتِهِ وَ ثَلَاثٌ فِي قَبْرِهِ وَ ثَلَاثٌ فِي الْقِيَامَةِ إِذَا خَرَجَ مِنْ........؛
فاطمه زهرا (س) از پدرش رسول خدا پرسید: عذاب و عقوبت كسی كه نمازش را سبك بشمارد [یعنی مسلمانی كه نماز نخواند یا گاهی بخواند یا به نماز و كیفیت صحت آن اهمیتی ندهد] چیست؟ پیامبر فرمود: هر مرد یا زنی نمازش را سبك بشمارد و نسبت به آن بی اهمیت باشد، خداوند او را به پانزده بلا و گرفتاری مبتلا میسازد. شش مكافات در دنیا و سه گرفتاری هنگام مردن و سه تا در قبر و عالم برزخ و سه مجازات در قیامت خواهد بود:
اما شش بلای دنیوی: خداوند بركت را از عمر او برمیدارد (عمرش كوتاه میشود یا پرفایده و نافع نیست).
2 - بركت را از رزق و روزی او برمیدارد (مبتلا به فقر میشود یا اگر پول دارد، نفعش به كسی نمیرسد).
3 - خداوند سیمای صالحان را از چهره او بر میدارد (هر كس او را ببیند، او را از مجرمان و افراد ناشایست میپندارد).
4 - اعمال خوب دیگر او اجری ندارد.
5 - دعای او به آسمان نمیرود (پذیرفته نمیشود).
6 - اگر خوبان هم برای او دعا كنند، فایدهای ندارد.
اما سه بلا وقت مرگ:
7- هنگام مردن ذلیلانه و با خواری میمیرد.
8 - گرسنه میمیرد.
9 - تشنه میمیرد (هنگام مردن چون احساس گرسنگی و تشنگی میكند، تمام فكر و توجهش به آن است و توجهی به خدا و یاد خدا ندارد، در نتیجه با حالت غفلت میمیرد). اگر از تمام رودهای دنیا بخورد سیراب نمی شود
اما سه بلای قبر:
10 - در قبر فرشته ای او را آزار میدهد.
11- قبر بر او سخت و ناگوار میشود و بر او فشار میآورد.
12 - دچار ظلمت در قبر میشود (روح او در قبر دچار فشار و ظلمت میشود).
سه بلای قیامت:
13 - در روز قیامت هنگامی كه از قبر به سوی صحرای محشر روانه شود، فرشته ای او را به صورت روی زمین میكشاند و مردم او را نگاه میكنند.
14 - از او به سختی حساب میكشند.
15 - خداوند نظر لطف و مرحمت به او نمیكند، در نتیجه دچار عذاب الهی میشود.(20)
پینوشتها:
1. ذاریات(51) آیه 56.
2. نهج البلاغه، ترجمه فیض الاسلام كلمات قصار، جمله 136،
3. طه(20) آیه 14.
4. مكارم شيرازي، تفسير نمونه، دار الكتب الاسلاميه، طهران، 1362 ه.ش ، ج 16، ص 289.
5. رعد(13) آیه 28.
6. عنكبوت (29) آیه 45.
7. تفسیر نمونه، ج 16، ص 284.
8. همان، ص 290.
9. محمد بن الحسن الحر العاملي، وسائل الشيعه، مؤسسه آل البيت، قم، 1409 ه.ق ، ج 3، ص 7.
10. تفسیر نمونه، ج 16، ص 290 - 291.
11. نهج البلاغه، كلمات قصار 252.
12. جمعه (62) آیه 9؛ تفسیر نمونه، ج 24، ص 125 .
13. وسایل الشیعه، ج 5، ص 7.
14. نحل (16) آیه 36.
15. محمدی ری شهری ،میزان الحكمه ،ناشر دارالحدیث، چاپ اول ،جلد 2،صفحه1644.
16.همان.
17.همان.
18.همان.
19.سوره مدثر(74)آیه40-43.
20.محدث نوري، مستدرك الوسائل، 18 جلد، مؤسسه آل البيت عليهم السلام قم، 1408 هجري قمري،ج3 ،ص 24.