در باور عموم انگشتر عقيق زرد منقوش به طلسم شرف شمس بسيار مبارک و پر خاصيت و مورد سفارش است. لکن در برخي متون و گفته هاي برخي علما اشاره شده است که شرف شمس و طلسم مربوطه از انحرافات و بدعت هاي منحرفين در دين است و نه تنها شرف شمس برگرفته از اسلام و کلام اهل بيت نيست بلکه از نفوذهاي شياطين انس و جن در باورهاي اسلامي است و به دست داشتن انگشتر منقوش به دعاي شرف شمس داراي خواص بد و ناخوشايند است.
با توجه به عدم دسترسي اين جانب به منابع معتبر جهت بررسي اين ادعا، لطف بفرماييد بنده را راهنمايي نماييد که آيا شرف شمس يک تحريف و بدعت شيطاني است يا نه هماهنگونه که عموم باور دارند داراي خواص روحاني و مبارک است؟
درباره انگشتر شرف الشمس و فوايد آن نکاتي را بيان ميکنيم:
اولاً در باور عاميانه، «شرف الشمس» نگين انگشتري زردرنگ است که برخي به نيت گشايش در کارها به دست ميکنند. درحاليکه شرف الشمس، سنگ نيست، بلکه دعايي منسوب به امام علي عليهالسلام است.
ثانياً بر اساس جستجوهاي انجامشده روايت مستندي در کتب متقدمين اعم از روايي و ادعيه و اذکار يافت نشد که سفارش به استفاده از شرف الشمس کرده باشند، فقط برخي از متأخرين در چند قرن اخير به آن پرداختهاند و بعدازآن هم تحليلهاي مختلفي در مورد آن صورت گرفته است مثلاً برخي با بدگماني به آن نگريستهاند و آن را ساخته يهود ميدانند (درحاليکه اين سوظن بدون ارائه دليل و برهان است) و برخي با نظر مثبت به اين قضيه پرداختهاند و ستاره پنج پر را برگرفته از پنج نام مبارک خداوند ميدانند؛ اما هيچکسي بهصورت مستند ظاهراً مطالبي ارائه نکرده. بااينوجود برخي از علما استفاده از انگشتري که اذکار و شکل مشهور به شرف شمس در آن حکشده است را رد نميکنند و به دست کردن چنين انگشتري بهقصد رجا (به اميد کسب ثواب) را داراي اشکال نميدانند.
بنابراين روايت مستند و صحيح دراينباره وجود ندارد و برخي از سخنان هم که در اين خواص و ... ذکرشده است صرف تحليلهاي خارج از مستند روايي است. در پايان به اين نکته نيز اشاره ميکنيم که سيره اهلبيت عليهمالسلام نيز ارجاع به اينگونه رموز نجومي و علوم غريبه نبوده و حتي اهلبيت عليهمالسلام با برخي از افرادي که ستارهشناس بودند و براي ستارگان قدرتهاي استقلالي و در مقابل قدرت خداوند قائل بودند، برخورد ميکرد. (1) به نظر ميرسد بهجاي استفاده از شرف والشمس که نکات مبهم زيادي در مورد آن وجود دارد، از انگشترهايي با نگين عقيق سرخ يماني، فيروزه، حديد صيني و ... استفاده کنيد که روايات متعددي در کتابهاي حديثي شيعه در مورد آنها وجود دارد.
مرحوم کليني در کتاب شريف «الکافي» (ط - الإسلامية)، جلد 6، صفحه: 468 روايت در اين زمينه را بيان ميکند که ميتوانيد براي اطلاع بيشتر از آنها به اين کتاب مراجعه کنيد و مجموعه روايات در مورد سنگها را مطالعه کنيد.
پايگاه اطلاعرساني «لبيك» در مورد شرف الشمس از چند تن از عالمان توضيح خواسته براي اطلاع بيشتر ميتوانيد به آدرس اينترنتي زير مراجعه كنيد:
http://www.askdin.com/thread3998.html
پينوشت:
1. نهجالبلاغه، خطبه 78، ترجمه انصاريان، ص 153.