22ساله ام ودانشجو.قصد ازدواج دارم خانواده می گویند تو درس تو تمام نشده،سربازی نرفته ای، پول نداری، برادر بزرگترت ازدواج نكرده. اما خودم فكر می كنم باید ازدواج كنم.بارها سعی كرده ام این فكر را از ذهنم بیرون كنم. ولی...و باعث ناراحتیهای عمیق روحی در من شده و آیات و روایات نیز دیگر برایم موثر نیست.چكار كنم؟
مشكلات و احساسات درونی شما را درك می كنیم . خانواده شما را زياد نمی شود مورد ملامت و سرزنش قرارداد كه چرا در برابر خواست و اراده به حق و نیاز واقعی تان مقاومت می كنند . زیرا گفته های خانواده شما در مورد ازدواج تان با توجه به فرهنگ غلطی است كه متأسفانه در جامعه ما گسترش پیدا كرده ، عرفی شده و تقریبا مورد قبول عموم یا اكثریت خانواده ها قرار گرفته است .
با توجه به این وضعیت راهكار عملی زیر پیشنهاد می شود .
1- كسی را كه از نظر علمی و عقلی پخته و جا افتاده و مورد قبول خانواده تان باشد ، را پیدا كن تا با آن ها صحبت كند . ومشكل و نیاز طبیعی تان را برای آنان بازگو نماید و عوارض و عواقب بی توجهی به این مسئله مهم را به آن ها گوشزد نماید . و به آن ها بگوید : تمام نشدن درس دلیل نمی شود اتفاقا اگر جوانی ازدواج داشته باشد و نیازهای طبیعی خود را از راه مشروع ارضا كند از آرامش روحی و روانی مطلوبی بر خوردار می شود ودر پیشرفت علمی موفق تر است . سربازی نرفتن هم برای ازدواج مشكل ایجاد نمی كند ،زیرا نظام وظیفه در مورد تعیین محل خدمت افراد متأهل سختگیری ندارند. بلكه یكی از قوانین آن ها به این موضوع اشاره دارد و بیان می كند كه حتی المقدور محل خدمت این گونه افراد در شهر یا منطقه نزدیك به محل زندگی آن ها تعیین شود. جوانان می توانند با همكاری خانواده ها با هم توافق كنند كه از یك سو بدون تشریفات و بدون در نظر گرفتن رسوم و آداب غلط و نادرست امروزی با كم ترین هزینه و تشریفات عقد دایم را بخوانند تا از جهت شرعی با هم محرم شوند و با لذت بردن از هم به آرامش روحی برسند و گناه نكنند ، و از سویی دیگر تا زمان پایان دانشجویی یا سربازی دختر در خانه پدر و مادرش باشد .
- یا آن كه به جای ماندن دختر در خانه پدرش ،شما و همسرتان مثل بسیاری از جوانان فعال و زرنگ و خرد گرا نصف روز را دانشگاه می روند و نصف دیگر را در جایی به كاری مشغول می شوند و از درآمد هر چند مختصری كه كسب می كنند خانه كوچكی اجاره می كنند و با هم زندگی می كنند . شما نیز به كم قانع باشید و همین كار را بكنید . البته شرط تحقق این امر كاستن توقعات و توافق است .
2- اگر راهكار اول را نپذیرفتید، چاره ای ندارید كه باید راهكاری برای كاهش غریزه جنسی و شهوت را برگزینيد . كه در ذیل به برخی از آن ها اشاره می شود .
راهكارهای كاهش شهوت
كارشناسان مسایل جوانان،برای كنترل غریزة جنسی راهكارهای متعدد ومتفاوتی بیان كرده اند .این راهكارها زمانی می تواند تأثیر گذار باشد كه شخص بخواهد هم چون مریضی كه بیماری ممتد كلافه اش كرده ،با عزمی جزم واراده ای راسخ ، به نسخه پزشك حاذق عمل كند تا شفایابد، و الا با صرف مراجعه به پزشك ودر دست داشتن نسخه یا دارو، هرگز بهبودی حاصل نمی شود. بنا براین، راهكارهای ارائه شده توسط روان شناسان واندیشه ورزان مسایل جوانان،كه راهكارهایی علمی و مجرب است و افراد زیادی با عمل به آن مشكلات شان بر طرف شد، در صورتی نتیجه می دهد كه به آن عمل شود.
راهكارها در چند بخش بیان می شود :
الف) از خوردن مواد غذایی انرژی زا و محرك كه طبیعت گرم دارند،مانند:عسل ،خرما،پیاز،موز، ارده شیره ،قاووت،سیر،تخم مرغ،فلفل وانواع ادویه جات، گردو،پسته و... پرهیز كنید یا خوردنش را به حد اقل برسانید .
- كمخوری: یكی دیگر از راههای كنترل غریزه جنسی،روزه(هفته ای دو روز)یاپرهیز از پرخوری است. از این رو در روایات اسلامی از روزهداری به عنوان عامل تعدیل غریزه جنسی یاد شده است.
پیامبر اكرم(ص) میفرماید: «ای جوانان، هر یك از شما قدرت ازدواج دارد، ازدواج كند و اگر قدرت ندارد روزه بگیرد، زیرا روزه گرفتن برای كنترل شهوت مفید است».(2)
ب) معنویت درمانی:
1- آخرت گرایی: توجه به پاداش و مقامات اخروی كسانی كه دامن خود را از گناه پاك داشته اند،تأثیر به سزایی در تقویت اراده برای كنترل غریزه دارد . امام علی (ع) میفرماید: «كسی كه به بهشت علاقه دارد، خواهشهای نفس و شهوات را فراموش كند». (3)
2- مطالعه زندگی نامه ره یافتگان:
مطالعه زندگی نامه جوانانی كه با كنترل شهوت در خفا و در برابر تقاضای زنان ودخترانی كه ستاره زیبایی زمان خود بودند، توانستند در دنیا مورد عنایت های ویژه ی خدا قرار گیرند و به مقامات و كراماتی نایل شوند مثل ابن سیرین وحضرت یوسف و هزاران فرد دیگر .
3- یاد مرگ: رسول خدا(ص) اصحاب خود را در باره مرگ بسیار سفارش میكرد و میفرمود: «زیاد مرگ را یاد كنید، زیرا یاد مرگ شكننده لذات نفسانی و مانع میان تو و شهوات است». (4)
4- با شركت در مجالس مذهبی، دعا، خواندن نمازهای نافله و نافله شب پیوسته در صدد تقویت نیروی ایمان خود باشید.
5- تلاوت قرآن. بیشك انس با قرآن، تلاوت، تدبر و تفكر در مضامین آن، خود شفای هر دردی است كه به سرعت، كار هر پریشانی را رو به سامان میبرد و زخمهای پنهان را، التیام میدهد و همتها را تا آسمانها بالا میبرد و بشر را از فرو رفتن در هواهای نفسانی، نجات میبخشد.
ج) طرد افكاروراه های شیطانی:
1- مشكلترین مرحله رویارویی با انحراف جنسی، سالم سازی اندیشه و پرهیز از افكار شهوی است. امام علی(ع) میفرماید: «كسی كه در اطراف گناه بسیار بیندیشد، سرانجام به آن كشیده خواهد شد». (5)
2- كنترل چشم: نگاه راهبر دل و دام شیطان و بذر شهوت است. برای مهار غریزة جنسی باید از دیدن آن چه كه میل جنسی را تحریك میكند خودداری كرد. امام علی (ع) میفرماید: «بهترین عامل روگردانی از شهوات، فروبستن چشمها است». (6)
3ـ عدم اختلاط زن و مرد: همنشینی زن و مرد و همسخن شدن و خلوت كردن با یكدیگر زمینه را برای تحریك شهوت جنسی فراهم میكند.
4- از تماشای برجستگیهای بدن خود و دیگران و صحنههای تحریك كننده جدا خود داری كنید.
5- از فكركردن و ترسیم نمودن صحنههای محرك در ذهن و خیال پرهیز كنید.
6- از گوش دادن به آوازها و موسیقیهای تحریككننده و مبتذ ل اجتناب كنید.
7- از نشستهای غفلتزا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحریكآمیز،فاصله بگیرید.
د) استفاده از فرصت ها:
1- برای تمام اوقات شبانه روز خود برنامهای منظم ، تدوین كنید و هیچ زمانی را بدون برنامه قبلی سپری نكنید. زیرا برای آن اوقات شیطان برنامهریزی میكند.
2- ورزش: یكی از راههای آرام كردن طوفان غریزة جنسی در انسان، ورزش و فعالیت بدنی است، زیرا ورزش مقدار فراوانی از انرژیهای بدنی و فكری انسان را به خود اختصاص میدهد و از مسایل دیگر كم میكند.
3- اوقات فراغت خود را با مطالعه و انجام كارهای هنری، فنی، و... پر كنید.هیچ گاه تنها یا بیكار نمانید.
توجه:
- راه حل دین در خصوص نوع مقابله و رویا رویی با غریزه جنسی نخست ازدواج و نكاح مشروع است. پیامبر اسلام فرمود: «ای گروه جوانان! هر یك از شما كه قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام كند، زیرا بهترین وسیله است كه چشم را از نگاههای آلوده و عورت را از بیعفتی محافظت میكند». (7)
در عین حال قرآن مجید راه مقابله با طغیان غریزه جنسی را در صورت فراهم نبودن زمینه ازدواج، عفت پیشگی و یا خویشتنداری در امور جنسی میداند و میفرماید: «آنها كه وسیله ازدواج ندارند، باید عفت پیشه كنند تا خداوند آنان را به فضلش بی نیاز كند»؛ (8) البته این امر، نیاز به مقاومت سرسختانه دارد كه در روایات به عنوان جهاد اكبر مطرح شده است.
پینوشتها:
1. جهت اطلاع بیشتر به لغتنامه دهخدا رجوع شود.
2. العلامه المجلسي، بحار الانوار، الناشر: مؤسسه الوفاء، بيروت، لبنان، سنه النشر/140 ه.ق . ج 100، ص 22 .
3. عبد الواحد بن تميمي آمدي، غرر الحكم درر الكلم، الناشر: مركز الابحاث و الدراسات الاسلاميه، تاريخ النشر/ذي القعده 1413 ، ج 5 ، ص 321 .
4. همان ، ج 6، ص 164 .
5. نهج البلاغه ، ترجمه فیض الاسلام ، كلمات قصار، شماره 30 .
6. بحار الانوار، ج 74 ، ص388 .
7. حسن بن فضل طبرسی ، مكارم الاخلاق، دار الشریف الرضی ، قم ، 1412 ه ق ، ج 2، ص 100.
8. نور (24) آیه 33.