ماه مبارک رمضان

فعالیت تمامی گروه های پاسخگویی در ایام مام مبارک رمضان نسبت به سایر ماه ها گسترده تر صورت گرفت.
مرکز ملی پاسخگویی - ماه رمضان

علیرغم تعطیلی بسیاری از فعالیت های تبلیغی بدلیل بیماری اخیر، مرکز ملی پاسخگویی با توجه به تامین زیرساخت های بسترهای ارتباطی، فعالیت های خود را بیشتر از گذشته ادامه داد.

پاسخگویی تلفنی:

در طول ماه مبارک رمضان 361503 تماس تلفنی مرکز دریافت کرد که به 156178 تماس و تعداد 370537 سوال پاسخ داده شد. از این تعداد 5126 سوال مربوط به سؤالات دریافتی در بخش صندوق صوتی می باشد.

از بین سؤالات دریافتی احکام برادران، احکام خواهران، اخلاق، مشاوره و روانشناسی در رتبه های اول تا چهارم سؤالات و گروه های قرآن، حدیث، اعتقادات و تاریخ در رتبه های بعدی سؤالات دریافتی قرار داشت.

کارشناسان مرکز ملی به  26482 سوال هم از طریق سامانه پیامکی مرکز به شماره 30009640 پاسخ گفتند.

پاسخگویی در فضای مجازی:

بخش پاسخگویی برخط (آنلاین) در دو بستر اپلیکیشن پاسخگو و تحت وب (https://user.pasokhgoo.ir)، بصورت 24 ساعته در ماه مبارک رمضان پاسخگوی کاربران بود. در این سامانه 197773 درخواست سؤال ثبت شد که تنها به 45059 سؤال (حدود 22 درصد) پاسخ داده شد.

از بین این سؤالات 75 درصد مربوط به سوالات احکام، کمتر از 1 درصد سؤالات تاریخی، 4 درصد سؤالات کلام و اعتقادات، حدود 2 درصد سؤالات قرآن و حدیث، 4 درصد سؤالات گروه اخلاق و حدود 14 درصد سؤالات در گروه مشاوره و روانشناسی مطرح شد.

در بخش آفلاین که سؤالات ورودی از اپ پاسخگو و ربات های پیام رسان شامل آنهاست، از مجموع 7340 سوال، 542 سوال در گروه اخلاق، 92 سوال تاریخ، 514 سوال حدیث، 5051 سوال احکام، 146 سوال قرآن، 362 سوال مشاوره و 633 سوال در گروه کلام و اعتقاد مطرح که در ماه مبارک رمضان در بخش آفلاین به همه سؤالات پاسخ داده شد.

در سایت اسک دین نیز 1685 پست در قالب 319 موضوع توسط کارشناسان مطرح شد که بیشترین آن ها به ترتیب مربوط به گروه های احکام، عقاید و اخلاق می باشد.

پاسخگویی کتبی

بخش مکتوب مرکز ملی که پاسخ های دریافتی را به صورت تفصیلی و با ذکر منابع معتبر پاسخ می دهد نیز در این ماه مبارک با ترافیک بیشتر پاسخگوی سوالات کاربران بود. علاوه بر آن، طراحی و تولید نرم افزار پرسش های کرونا که در اسفند ماه توسط بخش مکتوب تولید شد، فرایند بروزرسانی آن در ماه مبارک انجام شد و به کاربران عرضه گشت.

شایان ذکر است که در ماه مبارک رمضان با توجه به تعطیلی تبلیغ عمومی، مرکز ملی پاسخگویی از ظرفیت مبلغین نخبه در امر پاسخگویی استفاده کرد. این عزیزان بعد از فرایند جذب و آموزش های نحوه استفاده از سامانه های مرکز به جمع پاسخگویان مرکز اضافه شدند که منجر به افزایش ظرفیت پاسخ به سوالات هموطنان عزیز شد.

مرکز علاوه بر استفاده از کارشناسان مشاوره خود، با بکارگیری روانشناسان حوزوی جهادی، در آی وی آر سامانه تلفنی یک بخش ویژه پاسخگویی به سوالات روانشناسی در موضوعات مشاوره فردی، خانوادگی، مدیریت استرس و نگرانی حاصل از بیماری کرونا ایجاد کرد.

همچنین مرکز ملی پاسخگویی با توجه به وضعیت تبلیغی ماه رمضان در سال جاری و ترافیک بالای سؤالات احکام در این ماه شریف، با هماهنگی و همکاری معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی بستر فعالیت روحانیون نخبه تبلیغی جهت پاسخگویی تلفنی به سؤالات احکام در ماه مبارک رمضان را فراهم کرد.

زنجیر شدن شیطان در ماه رمضان
ماه مبارک رمضان ماه رحمت و برکت و مغفرت است. درهای بهشت باز است و زمینه بهشتی شدن فراهم تر است. اگر کسی غافل بود بدیهی است که در بهشت را به روی خود بسته است.

پرسش:

با توجه به اینکه گفته میشود شیطان در ماه مبارک رمضان در بند است پس چرا انسان مرتکب گناه میشود؟

پاسخ:
ماه مبارک رمضان است، ماه رحمت؛ ماه مغفرت؛ ماه عنایت های مخصوص خداوند. متدینان و علاقه مندان به تعالیم عالی اسلام در این ماه با ادای فرائض و سنن اسلامی، مراتب اطاعت و فرمانبرداری خود را به پیشگاه خداوند بزرک ابراز می دارند تا از این راه به حضرت رب العالمین‏ نزدیک شوند. از رحمت‏های واسعه او در این ماه برخوردار گردند. شاید بسیاری میل دارند بدانند کدام عمل در ماه رمضان بهتر از تمام اعمال است تا در انجام‏ آن بکوشند،اگر این پرسش از افراد عادی مسلمان بشود جواب های گوناگونی می دهند.یکی‏ می گوید بهترین عمل در این ماه قرآن خواندن است.دیگری می گوید افطار دادن،به نظر بعضی‏ بهترین عمل صله رحم و عیادت مریض. بعضی گمان می کنند اذکار و دعاهای مستحب‏ خواندن. هرکس به یک نوع کار خیر بیش تر توجه می کند و آن را بهترین عمل در ماه رمضان می داند.
رسول اکرم(ص)چه می فرماید؟
روز جمعه‏ای که مصادف با آخر شعبان بود ،نبی اکرم (ص) بر منبر خطبه می خواند و وظائف مردم را در ماه رمضان بیان می فرمود.علی(ع)به پاخاست و گفت: در ماه رمضان چه عملی بهتر از تمام اعمال است؟پیغمبر فرمود:الورع عن محارم الله‏:بهترین عمل اجتناب از گناهان است. (1)
مردم بهترین عمل را در ماه رمضان بین کارهای مثبت و نیکی ها جستجو می کنند، ولی‏ نبی اکرم(ص)به کفه منفی قضیه توجه داشته و بهترین عمل را در ماه رمضان اجتناب از گناه‏ فرموده است.(2)
خداوند متعال به لطف و رحمت و عنایت ویژه ای که به بندگانش و به ویژه مؤمنان دارند، زمان ها و مکان ها و اسبابی برای شان قرار داده است تا با ارتباط با آن ها بتوانند از آن ها استمداد جسته، جهت حفظ و تقویت ایمان خود و قرب به پروردگار و نیز جبران خطاها و گناهان گذشته و پاک کردن آن ها و آمادگی پیدا کردن برای دریافت فیض الهی، تلاش و کوشش کنند.
بهترین فرصت برای نیل به این اهداف والا، ماه مبارک رمضان است که ماه مهمانی پروردگار و نزول رحمت بی کران او است. در این ماه عزیز خداوند قدرت شیطان را محدود کرده و زمینه و فضای ایجاد وسوسه و اغوای او را تنگ و محدود نموده است . روح و روان و درون انسان ها را برای عبادت حق و بندگی خداوند و عمل به دستورات او آماده و مهیا ساخته، ولی معنای این سخن، از بین رفتن قدرت اختیار و انتخاب و تعطیل شدن میدان فعالیت شیطان و بسته شدن در تکالیف و امتحان و آزمایش الهی نمی باشد.
دلیل بسته شدن دست شیطان در ماه مبارک رمضان با توجه به مقدمات زیر مشخص می شود:
1-هدف خداوند از آفرینش انسان رساندن او به کمال است.
2- تبلور کمال انسان در معرفت خداوند است . معرفت در گرو عبادت خدا است؛ زیرا با معرفت و عبادت کمال انسان تحقق می یابد .
3- تنها عبادت آگاهانه و از روی اختیار انسان را به کمال می رساند.
4-خداوند انسان را موجودی مختار آفریده و انتخاب سعادت و شقاوت را در اختیار او قرار داده :
اِنّا هَدَیْناهُ السَّبیلَ إِمّا شاکِرًا وَ إِمّا کَفُورًا؛ راه را به انسان نشان دادیم، حال یا سپاسگذار است و یا ناسپاس.(3)
5- امتحان یکی از اهداف واسطه ای خلقت انسان است؛ زیرا امتحان تبلور اختیار انسان است . جای تعجب ندارد که در آیات فراوانی از قرآن کریم این مسأله مطرح شده است:
إِنّا خَلَقْنَا اْلإِنْسانَ مِنْ نُطْفَهٍ أَمْشاجٍ نَبْتَلیهِ؛ انسان را از نطفه ای آمیخته آفریدیم تا او را بیازماییم.
6-برقراری یک امتحان عادلانه تنها با وجود شرایط و امکانات، برای گزینش هر یک از دو طرف خیر و شر امکان پذیر است. بنابراین هر چند آزادی انتخاب گناه یا اطاعت در همه زمان ها حتی در ماه رمضان مطرح است و دست انسان در انتخاب باز است ،ولی در ماه رمضان زمینه اطاعت و بستر بندگی و عمل به دستورات الهی فراهم تر و بستر وسوسه و شیطنت و فریب شیطان کم تر و تنگ تر است . در غل و زنجیر بودن دست و پای شیطان در خطبه شعبانیه پیامبر گرامی اسلام(ص) به همین معنا اشاره دارد، به همین دلیل در ادامه این خطبه پیامبر(ص) می فرماید: کاری نکنید که شیطان از زنجیر آزاد شود یا در بهشت به روی شما بسته و در جهنم به روی تان باز شود.
نتیجه گیری:
در روایت آمده که درهای بهشت باز است ،ولی داخل شدن آن شرائطی دارد. نفرموده که همه را در این ماه وارد بهشت می کنند.
قسمتی از روایت پیامبر(ص) چنین است:
«ایها الناس ان ابواب الجنان فی هذا الشهر مفتحه,فاسئلوا ربکم ان لا یغلقها عنکم,و ابواب النیران مغلقه فاسئلواربکم ان لا یفتحها علیکم,و الشیاطین مغلوله فاسئلوا ربکم ان لا یسلطها علیکم؛(4)ای مردم! درهای بهشت در این ماه باز است. از خدا بخواهید که آن را بر شما نبندد.در های جهنم بسته است. از خدا بخواهید که بر شما باز نشود(باز نکند).شیطان ها در غل و زنجیرند.از خدا مسئلت کنید که بر شما مسلط نکند.
ماه مبارک رمضان ماه رحمت و برکت و مغفرت است .درهای بهشت باز است ، برای کسانی که با اعمال خود مشمول رحمت شوند .شرائط داخل شدن در بهشت را برای خود فراهم کنند. در این ماه زمینه بهشتی شدن فراهم تر است . اگر کسی غافل بود بدیهی است که در بهشت را به روی خود بسته است. در جهنم بسته است مگر اینکه با اعمال بد آن را به روی خود باز کنیم.
در روایت این شرائط و قیود روشن شده, اینکه می فرماید از خدا بخواهید در بهشت را به روی شما نبندد و در جهنم را نگشاید و شیطان را بر شما مسلط نکند، یعنی زمینه رحمت وجود دارد ،ولی برای کسانی که این فرصت را غنیمت بشمارند.از برکات آن بهره مند شوند . در روایت آمده اگر کسی خود را در معرض رحمت قرار ندهد بدبخت است.
خداوند عنایت ویژه ای در این ماه به بندگان خود کرده و فرصت استثنائی ایجاد کرده که مردم خود را بیابند .باز سازی کنند .از رحمت خاص بهره مند شوند. اگر کسی در خواب غفلت بود ،خسران بزرگی کرده که از این فرصت استفاده نکرده است.به تعبیر روایت شقی و بیچاره است در نتیجه می شود در این ماه هم کسی خود را جهنمی کند. همه چیز در گرو تصمیم و عمل ما می باشد. بدون زحمت به کسی چیزی نمی دهند.
در ماه رمضان نور خدا قوی است. در همۀ خانه ها قرآن تلاوت می شود . زبان ها مشغول ذکر خداست. طبیعتاً می گویند که دست شیطان بسته است و درهای رحمت باز است. البته ممکن است جایی صد تا در باز باشد و یک نفر هم نرود. در جادۀ اتوبان بعضی به نرده می زنند. جاده باز است، راه گسترده است، خطر جلویش است، ولی از آن غافل است، خواب است. رمضان ماه بسته شدن شیطان است، به شرطی که عرض کردیم.
برای مطالعه بیش تر:
رجوع کنید به کتاب معارف قرآن، انسان شناسی، استاد مصباح یزدی.
پی نوشت ها:
1.شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا ، ص 164.
2.درس هایی از مکتب اسلام ، شماره 49 ، صفحه 14.
3. انسان(76) آیه 3.
4.شیخ حرعاملی، وسائل الشیعه، ج7، ص226.

مطلب ارسالی شما بعد تایید مدیریت در سایت نمایش داده خواهد شد.