پرسش:
چرا برخی مدعی شدهاند قرآن در رابطه با سامری دچار اشتباه شده و پاسخ این ادعا چیست؟
پاسخ:
مقدمه
کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان (بایبل) و قرآن هر دو ماجرای گوسالهپرستی یهودیان را نقل کردهاند؛ اما در یک موضوع با هم اختلاف دارند. براساس کتاب مقدس، زمانیکه حضرت موسی علیهالسلام برای دریافت تورات به کوه سینا رفت و بیشتر از موعد مقرر در آنجا ماند، بنیاسرائیل از هارون خواستند تا برایشان بت بسازد و او نیز از زیورآلات آنان گوسالهای زرین ساخت؛(1) اما مطابق روایت قرآن، فردی به نام سامری بنیاسرائیل را گمراه کرد و با ذوبکردن طلاهای یهودیان گوسالهای ساخت که صدایی شبیه گاو داشت. هارون با سامری مخالفت و تأکید کرد که خدای آنان پروردگار جهانیان است، اما اکثر بنیاسرائیل به سخنان او گوش ندادند.(2) برخی از خاورشناسان مدعی شدهاند تفاوت این داستان در قرآن و کتاب مقدس ناشی از اشتباه قرآن است! در این نوشتار این ادعا بررسی و نقد خواهد شد.
پاسخ کوتاه
ماجرای گوسالهپرستی یهودیان در کتاب مقدس و قرآن کریم آمده است. این دو کتاب در مورد سازنده گوساله زرین با هم اختلاف دارند. کتاب مقدس حضرت هارون علیهالسلام و قرآن سامری را مسئول این کار میداند. هرچند ما از جهت تاریخی شناختی از سامری نداریم، اما با توجه به لزوم عقلی عصمت انبیاء و همچنین تحریفناپذیری قرآن و در نقطه مقابل، تحریفشدگی کتاب مقدس، نمیتوانیم ساخت گوساله توسط حضرت هارون را بپذیریم و چارهای جز تخطئه و تکذیب کتاب مقدس نداریم.
پاسخ اجمالی
در مورد سازنده گوساله زرین، قرآن و کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان نظرات متفاوتی دارند. طبق عهدین، این گوساله توسط حضرت هارون علیهالسلام ساخته شده، اما قرآن سامری را متصدی این کار میداند. با وجود اینکه درباره شخص سامری، از جهت تاریخی چیزی نمیدانیم و در عهدین نیز نامی از او در زمان حضرت موسی علیهالسلام نیامده است، ما به دو دلیل گزارش قرآن را صحیح میدانیم و عهدین را در این زمینه تخطئه و تکذیب میکنیم: 1. اصل عقلی عصمت انبیاء علیهمالسلام اجازه نمیدهد که ما ادعای ساخت بت توسط یک پیامبر را قبول کنیم؛ 2. گزارش قرآن بهعنوان کتاب الهی و تحریفنشده بر گزارش عهدین که هر چند در اصل وحیانی بودهاند، اما بعداً دچار تحریف و تغییر شدهاند، مقدم است.
پاسخ تفصیلی
چرایی درستی گزارش قرآن و نادرستی گزارش کتاب مقدس
در این بخش به دو دلیل از ادلهای که سبب شدهاند در اختلاف قرآن و کتاب مقدس درباره سازنده گوساله زرین، حق را به قرآن بدهیم و نه کتاب مقدس، اشاره میکنیم:
1. هدایت بشر با بعثت پیامبران
هدف اصلی بعثت پیامبران راهنمایی بشر است. حال، اگر آنان معصوم نباشند و احتمال تغییر عمدی یا سهوی آموزههای الهی توسط آنان وجود داشته باشد، چگونه میتوان به پیامبران اعتماد کرد؟! چنانکه اگر رفتارشان با محتوای رسالتشان در تضاد باشد، مردم نمیتوانند به صدق ادعاهای آنان در زمینه الهی بودن آموزههایشان و همچنین وعدههای آنان اعتماد کنند و این امر به ناکامی خداوند در بعثت انبیاء منجر میشود. بنابراین، حکمت الهی اقتضا میکند که پیامبران معصوم باشند.(3) حضرت هارون نیز که مطابق تورات پیامبر بوده و معجزات مختلفی بر دست او جاری شده،(4) از این قاعده مستثنا نیست و معصوم بوده است.
2. تحریف ناپذیری قرآن و تحریف عهدین
ما امروزه به سبب تواتر قرآن، یقین داریم که کتاب کنونی همان قرآن زمان پیامبر خدا است و در گذر زمان تحریف نشده است. مصاحف کهن متعلق به قرن اول هجری نیز گواه این امر هستند. چنانکه ادله مختلفی الهی بودن قرآن را نشان میدهند. از جمله این دلیلها میتوان به تحدی قرآن، عدم وجود تناقض، پیشگوییهای غیبی و اعجاز علمی این کتاب اشاره کرد. این از یک سو و از سوی دیگر، هرچند به گواهی قرآن، تورات و انجیل در اصلی الهی بودهاند(5) اما ادله و شواهد مختلفی حاکی از تحریف آنها در طول زمان هستند. برای نمونه داستان مرگ حضرت موسی علیهالسلام در کتابی آمده که اهل کتاب معتقدند نویسنده آن حضرت موسی است!(6) یا در سِفْر یوشع که به باور یهودیان و مسیحیان توسط حضرت یوشع نوشته شده، به ماجرای مرگ یوشع و مکان دفن او اشاره شده است!(7) چنانکه در این سِفْر اموری آمده که سالها پس از مرگ یوشع رخ دادهاند!(8) نویسنده کتاب پادشاهان بارها به کتب بشری استناد کرده و خواننده را برای مطالعه بیشتر به آنها ارجاع داده است!(9) تناقضات متعدد موجود در کتاب مقدس نیز دلیل دیگر تحریف آن است.(10) اعتقاد به تحریف کتاب مقدس اختصاصی به مسلمانان ندارد و بسیاری از علمای یهودی و مسیحی نیز به همین امر معتقد هستند.(11) برای نمونه، به باور ابن عزرا، خاخام یهودی، عبارات مختلفی از تورات نشانگر این هستند که حضرت موسی علیهالسلام نویسنده اسفار تورات نیست. بهگفته اسپینوزا، عالم یهودی، پیوستگی مطالب کتابهای عهد عتیق بیانگر نویسنده واحد آنها است. حتی برخی از فقرات کتاب مقدس حاکی از تحریف این کتاب است. نویسنده کتاب ارمیا از «قلم کذب کاتبان» خبر داده است.(12) کتاب دوم تواریخ از ماجرای گمشدن تورات و سپس پیداشدن آن پس از مدتهای طولانی خبر میدهد.(13) چنانکه در زمان حمله بختالنصر و آتشسوزی معبد سالها کسی از تورات خبر نداشت تا اینکه عزرا مدعی شد کتاب مقدس را پیدا کرده است.(14) برخی معتقدند که عزرا کتاب مقدس را پیدا نکرد؛ بلکه آن را گردآوری و تدوین کرد!(15)
نتیجهگیری
قرآن و عهدین، درباره سازنده گوساله زرین با هم اختلاف دارند. مطابق عهدین حضرت هارون علیهالسلام گوساله را ساخت؛ اما قرآن از ساخت آن توسط شخصی به نام سامری خبر داده است. هرچند ما امروزه اطلاع چندانی از این فرد از جهت تاریخی نداریم و در کتاب مقدس به چنین فردی در زمان حضرات هارون و موسی علیهماالسلام اشاره نشده است، اما به دو دلیل در هنگام تعارض گزارش قرآن با گزارش عهدین، دومی را تخطئه و حکم به صحت گزارش اولی میکنیم: اولاً دلیل عقلی لزوم عصمت انبیاء از جمله حضرت هارون اجازه نمیدهد که ما ادعای ساخت بت توسط ایشان را بپذیریم؛ ثانیاً قرآن کتاب الهی و تحریفنشده اما عهدین هرچند در اصل الهی بوده، اما بعداً دچار تحریف و تغییر شده و در چنین شرایطی مشخص است که گزارش قرآن قبول میشود و نه گزارش عهدین.
منبع برای مطالعه بیشتر
نقد نقد قرآن ویکی پدیای فارسی:
https://fa.wikipedia.org/wiki/نقد_قرآن
پینوشتها
1. خروج 32: 1-6.
2. سوره طه، 90-96.
3. ر.ک: کاشانی، محمد، مسیحیتشناسی تحلیلی، قم، انتشارات ذکری، چاپ اول، 1395ش، ص243-245.
4. باغبانی، جواد، وحی و نبوت در قرآن و عهدین، قم، مؤسسه امام خمینی، چاپ اول، 1400ش، ص270و271.
5. سوره آل عمران، آیه 3.
6. تثنیه 36: 5و6.
7. یوشع 24: 29-30.
8. یوشع 24: 31 و 16: 10.
9. اول پادشاهان 11: 41 و 14: 19و29.
10. کاشانی، محمد، مسیحیتشناسی تحلیلی، قم، انتشارات ذکری، چاپ اول، 1395ش، ص357-367.
11. ر.ک: سلیمانی اردستانی، عبدالرحیم، بررسی متنی و سندی متون مقدس یهودی ـ مسیحی، تهران، سمت، 1396ش.
12. ارمیا 8: 8
13. دوم تواریخ 34: 14-19.
14. نحمیا 8: 1-12.
15. باغبانی، جواد، شناخت قرآن و عهدین، قم، موسسه امام خمینی، چاپ اول، 1400ش، ص81.