مجاز

ختم سوره مبارکه یس به شکلی که رایج شده مجاز است یا بدعت محسوب می شود؟
در تفاسير و روايات اهل‌بیت (ع) دستوري براي ختم سوره يس ذكر نشده، بلكه فضائل اين سوره و اهميت آن در بعضي روايات بیان‌شده است ...

پاسخ:
در تفاسير و روايات اهل‌بیت (ع) دستوري براي ختم سوره يس ذكر نشده، بلكه فضائل اين سوره و اهميت آن در بعضي روايات بیان‌شده است. بله در بعضي سایت‌ها و بعضي كتبي كه به نام ختومات سور و... نوشته‌شده، چنين مطالبي آمده است كه مستند روايي ندارد. نوشتن اين دستورات با توجه به اينكه از شارع مقدس و معصومين (ع) نرسيده و جزء دين نيست، مخصوصاً با غرض دكان باز كردن و قصد مادي داشتن، نوعي بدعت به‌حساب می‌آید.
اما درباره خواص و فضائل سوره مباركه «يس» رواياتي از معصومين (ع) نقل‌شده كه بعضي از آن‌ها را در ذيل می‌آوریم:
1-عن النبي (ص) أنه قال سورة يس تدعى في التوراة المعمة قيل و ما المعمة قال تعم صاحبها خير الدنيا و الآخرة... و تدعى المدافعة القاضية تدفع عن صاحب‌ها كل شر و تقضي له كل حاجة«(1)
پيامبر (ص) فرمودند: سوره يس در تورات به‌عنوان «عموميت آفرين» ناميده شده، سؤال شد ازچه‌رو به آن عموميت آفرين گفته مى‏شود؟ فرمود: به خاطر اينكه كسى كه همدم و هم‌نشین اين سوره باشد او را مشمول تمام خير دنيا و آخرت مى‏كند و اين سوره مدافعه و قاضيه ناميده شده، زيرا هر شري را از صاحب آن دفع می‌کند و هر حاجتي را براي او برآورده می‌کند.
2-وَ عَنْ عَطَاءِ بْنِ أَبِي رَبَاحٍ قَالَ بَلَغَنِي أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) قَالَ مَنْ قَرَأَ يس فِي صَدْرِ النَّهَارِ قُضِيَتْ حَوَائِجُهُ»(2) عطاء بن رباح گفت به من رسيده كه پيامبر (ص) فرمود كسي كه سوره يس را در وسط ظهر بخواند حاجت‌هایش برآورده می‌شود.
3 -و ينبغي قراءة سورة يس بعد التعقيب فإن قارئها في الصباح لا يزال محفوظا مرزوقا حتى يمسي و تسمى الدافعة لأنها تدفع عن قارئها كل شر و القاضية لأنها تقضي له كل حاجة.(3)
سزاوار است بعد از تعقيب نماز صبح سوره يس خوانده شود. زيرا قرائت كننده آن در صبح پيوسته محفوظ است و روزي داده‌شده تا شب و اين سوره دافعه ناميده شده، چون از قرائت كننده آن هر شري را دفع می‌کند و قاضيه ناميده شده، چون هر حاجتي را براي او برآورده می‌کند.
4- از ابو بصير نقل‌شده است كه امام صادق (ع) فرمود: براى هر چيزى قلبى است و قلب قرآن سوره ياسين است، هر كس آن را پيش از خواب يا در روز پيش از شام بخواند در آن روز تا شامگاهان از كسانى خواهد بود كه محفوظ مى‏مانند و از رزق خدا بهره مى‏برند و هر كس آن را شب‌هنگام پيش از خواب بخواند، خداوند هزار فرشته بر او مى‏گمارد تا او را از شرّ هر شيطان رانده‌شده و از هر آسيبى حفظ كنند و اگر در روز آن شب بميرد خدا او را وارد بهشت مى‏كند و سى هزار فرشته هنگام غسل او حاضر مى‏شوند و همه براى او طلب آمرزش مى‏كنند و با استغفار او را تا قبرش مشايعت مى‏نمايند...(4)
5 -از جابر جعفى نقل‌شده است كه امام باقر (ع) فرمود: هر كس سوره ياسين را در عمر خود یک‌بار تلاوت كند، خداوند به شمار تمام آفريدگان دنيا و تمام آفريدگان آخرت و آنچه در آسمان است، به شمار هر یک‌دو هزار هزار حسنه براى او مى‏نويسد و به همين اندازه گناهانش را محو مى‏كند و دچار تنگدستى، بدهكارى، ويرانى خانه، سختى، ديوانگى، جذام، وسوسه و بیماری‌های زیان‌بار نمى‏شود،...(5)
پی‌نوشت‌ها:
1. طبرسي، فضل بن حسن، مجمع‌البیان فى تفسير القرآن، انتشارات ناصرخسرو، ج 8، ص 646.
2. مجلسي، محمدباقر، بحارالانوار، چاپ بيروت، ج 89، ص 292.
3. شيخ بهايي، مفتاح الفلاح في عمل اليوم و الليلة، انتشارات دار الاضواء، ص 118.
4. عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ إِنَّ لِكُلِّ شَيْ‏ءٍ قَلْباً وَ إِنَّ قَلْبَ الْقُرْآنِ يس وَ مَنْ قَرَأَهَا قَبْلَ أَنْ يَنَامَ أَوْ فِي نَهَارِه‏...) شيخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، انتشارات دار الرضي، ص 111.
5. عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ (ع) قَالَ مَنْ قَرَأَ يس فِي عُمُرِهِ مَرَّةً وَاحِدَةً كَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِكُلِّ خَلْقٍ فِي الدُّنْيَا... همان.

با سلام من 2 سؤال دارم:

سؤال 1- من در یک طرح کارورزی دولت شرکت کردم و روزانه 6 ساعت باید در یک مؤسسه کار می کردم مسئولان شرکت گفتند ما کاری نداریم 2 ساعت کافیست بیایید و حقوق خود را دریافت می کرم بعد از 6 ماه انصراف دادم ولی چون باید فرم پر می کرد و برایم ماه 7 را نیز مسئولان گزارش کار نوشتند در حالیکه من آن ماه را نرفتم خواهشمند است بفرمایید این حقوق ماه 7 که به حسابم ریخته شده حلال است؟ با آن چه کنم در صورتی که خود مسئول مؤسسه در جریان نرفتن من بوده است.

سؤال 2- فردی در یک مرکز زیارتی کار می کند و رئیس مرکز اجازه می دهد که نصف درآمد سفر سوریه را فرد به عنوان عیدی بردارد قبل از رفتن رئیس مرکز فوت می کند، آیا این فرد مجاز است پس از فوت فرد نصف هزینه سفر زیارتی را از درآمد بردارد؟ (حساب کتاب ها دست همین فرد است)

پاسخ سؤال اول:
پرسشگر گرامي باسلام و تشکر از ارتباطتان با اين مرکز
در صورتي که رئيس اداره قانونا چنين اختياري داشته باشد که با توجه به کميت و کيفيت کار افراد براي آنها اضافه کاري در نظربگيرد، و آنچه را به عنوان اضافه کاري معوّقه براي شما در نظر گرفته است، برخلاف قانون و مقررات اداري نباشد، گرفتن پول مذکور براي شما اشکالي ندارد.
اما اگر مي دانيد که آنچه به عنوان اضافه کاري معوّقه براي شما رد نموده است، برخلاف قانون و مقرّرات اداري مي باشد، گرفتن آن براي شما جايز نيست .
اگر گرفتي، به همان حساب بايد برگرداني.(1)

پي نوشت:
1 .سوال حضوري از دفتر آيت الله خامنه اي.
شماره تلفن دفتر رهبري در قم ، براي دريافت اطلاعات بيشتر 02517746666
----------------------------------

پاسخ سؤال دوم:
اگر رئيس مرکز انجام عمل (سفر به سوريه) را شرط کرده باشد، بعد از سفر زيارتي مي توان هزينه را از در آمد برداشت و لو رئيس مرکز فوت کرده باشد. البته اگر در وظيفه خود کوتاهي کرده باشيد به همان نسبت از درآمد را مالک نمي شويد و نمي توانيد برداريد.(1)

پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر آيت ا... خامنه اي.