۱۴۰۰/۰۲/۱۱ ۱۵:۰۵ شناسه مطلب: 98220
لطفا بفرمایید ختم سوره مبارکه یس به شکلی که رایج شده بدین شکل که بعد از هر مبین دعایی خوانده مجاز است یا بدعت محسوب می شود؟ کتابهایی با عنوان ختم سوره یس چاپ شده است.
پاسخ:
در تفاسير و روايات اهلبیت (ع) دستوري براي ختم سوره يس ذكر نشده، بلكه فضائل اين سوره و اهميت آن در بعضي روايات بیانشده است. بله در بعضي سایتها و بعضي كتبي كه به نام ختومات سور و... نوشتهشده، چنين مطالبي آمده است كه مستند روايي ندارد. نوشتن اين دستورات با توجه به اينكه از شارع مقدس و معصومين (ع) نرسيده و جزء دين نيست، مخصوصاً با غرض دكان باز كردن و قصد مادي داشتن، نوعي بدعت بهحساب میآید.
اما درباره خواص و فضائل سوره مباركه «يس» رواياتي از معصومين (ع) نقلشده كه بعضي از آنها را در ذيل میآوریم:
1-عن النبي (ص) أنه قال سورة يس تدعى في التوراة المعمة قيل و ما المعمة قال تعم صاحبها خير الدنيا و الآخرة... و تدعى المدافعة القاضية تدفع عن صاحبها كل شر و تقضي له كل حاجة«(1)
پيامبر (ص) فرمودند: سوره يس در تورات بهعنوان «عموميت آفرين» ناميده شده، سؤال شد ازچهرو به آن عموميت آفرين گفته مىشود؟ فرمود: به خاطر اينكه كسى كه همدم و همنشین اين سوره باشد او را مشمول تمام خير دنيا و آخرت مىكند و اين سوره مدافعه و قاضيه ناميده شده، زيرا هر شري را از صاحب آن دفع میکند و هر حاجتي را براي او برآورده میکند.
2-وَ عَنْ عَطَاءِ بْنِ أَبِي رَبَاحٍ قَالَ بَلَغَنِي أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) قَالَ مَنْ قَرَأَ يس فِي صَدْرِ النَّهَارِ قُضِيَتْ حَوَائِجُهُ»(2) عطاء بن رباح گفت به من رسيده كه پيامبر (ص) فرمود كسي كه سوره يس را در وسط ظهر بخواند حاجتهایش برآورده میشود.
3 -و ينبغي قراءة سورة يس بعد التعقيب فإن قارئها في الصباح لا يزال محفوظا مرزوقا حتى يمسي و تسمى الدافعة لأنها تدفع عن قارئها كل شر و القاضية لأنها تقضي له كل حاجة.(3)
سزاوار است بعد از تعقيب نماز صبح سوره يس خوانده شود. زيرا قرائت كننده آن در صبح پيوسته محفوظ است و روزي دادهشده تا شب و اين سوره دافعه ناميده شده، چون از قرائت كننده آن هر شري را دفع میکند و قاضيه ناميده شده، چون هر حاجتي را براي او برآورده میکند.
4- از ابو بصير نقلشده است كه امام صادق (ع) فرمود: براى هر چيزى قلبى است و قلب قرآن سوره ياسين است، هر كس آن را پيش از خواب يا در روز پيش از شام بخواند در آن روز تا شامگاهان از كسانى خواهد بود كه محفوظ مىمانند و از رزق خدا بهره مىبرند و هر كس آن را شبهنگام پيش از خواب بخواند، خداوند هزار فرشته بر او مىگمارد تا او را از شرّ هر شيطان راندهشده و از هر آسيبى حفظ كنند و اگر در روز آن شب بميرد خدا او را وارد بهشت مىكند و سى هزار فرشته هنگام غسل او حاضر مىشوند و همه براى او طلب آمرزش مىكنند و با استغفار او را تا قبرش مشايعت مىنمايند...(4)
5 -از جابر جعفى نقلشده است كه امام باقر (ع) فرمود: هر كس سوره ياسين را در عمر خود یکبار تلاوت كند، خداوند به شمار تمام آفريدگان دنيا و تمام آفريدگان آخرت و آنچه در آسمان است، به شمار هر یکدو هزار هزار حسنه براى او مىنويسد و به همين اندازه گناهانش را محو مىكند و دچار تنگدستى، بدهكارى، ويرانى خانه، سختى، ديوانگى، جذام، وسوسه و بیماریهای زیانبار نمىشود،...(5)
پینوشتها:
1. طبرسي، فضل بن حسن، مجمعالبیان فى تفسير القرآن، انتشارات ناصرخسرو، ج 8، ص 646.
2. مجلسي، محمدباقر، بحارالانوار، چاپ بيروت، ج 89، ص 292.
3. شيخ بهايي، مفتاح الفلاح في عمل اليوم و الليلة، انتشارات دار الاضواء، ص 118.
4. عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ إِنَّ لِكُلِّ شَيْءٍ قَلْباً وَ إِنَّ قَلْبَ الْقُرْآنِ يس وَ مَنْ قَرَأَهَا قَبْلَ أَنْ يَنَامَ أَوْ فِي نَهَارِه...) شيخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، انتشارات دار الرضي، ص 111.
5. عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ (ع) قَالَ مَنْ قَرَأَ يس فِي عُمُرِهِ مَرَّةً وَاحِدَةً كَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِكُلِّ خَلْقٍ فِي الدُّنْيَا... همان.