۱۴۰۴/۰۱/۲۸ ۱۳:۴۱ شناسه مطلب: 99965
پرسش:
یکی از ویژگیهای یهودیان روزگار ما - بهویژه صهیونیستها - مظلومنمایی است. آیا مظلومنمایی یهود در تاریخ هم سابقه دارد؟
پاسخ:
با نگاهی ساده به وضعیت امروز یهودیان و ترفندهایی که آنان برای اقدامات توسعهطلبانهی خود انجام میدهند، بهخوبی میتوان دریافت که مظلومنمایی، یکی از بزرگترین حربههای آنان برای پوشش جنایات و اهداف سیاسی و مذهبی خود از گذشته تابهحال بوده. مظلومنمایی یهود به دلیل پشتوانه نیرومند تبلیغاتی آن، بر افکار عمومی جهان بهشدت مؤثر بوده است؛ از داستان هولوکاست تا حملهی حماس و مقاومت، نمونههایی از این رفتار در دوران معاصر بوده است. با مراجعه با تاریخ یهود به دست میآید که تاریخنگاری یهود، بر مظلومنمایی استوار است.
پیشینه تاریخی بنیاسرائیل
یهودیان یازده قرن قبل از میلاد مسیح، کشوری مستقل را ایجاد کردند که اسرائیل نامیده میشد. از شاهان نامی آن میتوان به حضرت داوود و حضرت سلیمان علیهماالسلام اشاره داشت. در زمان حضرت سلیمان علیهالسلام اسرائیل به نهایت درجهی آبادانی و رونق اقتصادی خود رسیده بود تا اینکه بعد مرگ سلیمان علیهالسلام فرزندش رحبعام به سلطنت میرسد. از آن زمان به بعد، یکپارچگی اسرائیل مدت زیادی دوام نیاورد و در قرن دهم قبل از میلاد، با قیام یربُعام بر ضد رحبعام، این کشور به دو قسمت تجزیه شد که قسمت شمالی آن همچنان «اسرائیل» خوانده میشد و قسمت جنوبی که تحت فرمانروایی رحبعام بود، «پادشاهی یهودا» نام گرفت.
بخش شمالی اسرائیل همواره در وضعی ناپایدار به سر میبرد تا اینکه درنهایت در سال ۷۲۵ پیش از میلاد آشوریان مجدداً به این منطقه حمله کردند و این بار تمامی ساکنین منطقه را به اسارت گرفتند. پسازاین زمان، از سرنوشت این قبایل اطلاعی در دست نیست و این واقعه به گمشدن اسباط _قبایل_ یهود شهرت یافت. در متون یهودی وعده دادهشده است که در آخرالزمان این ده سبط پیدا خواهند شد و به ارض مقدس بازخواهند گشت.(1)
بخش جنوبی یعنی پادشاهی یهودا بارها توسط آشور موردحمله قرار گرفت ولی درنهایت توانست خود را از خطر منقرض شدن حفظ کند.
درنهایت سال ۶۱۲ پیش از میلاد، امپراتوری آشور، توسط اتحاد بین امپراتوری ماد و امپراتوری بابل جدید از بین رفت؛ اما وضعیت برای یهودیان همچنان نامساعد بود. در آن زمان «بُختُ نَصَّر» پادشاه بابل در سال ۵۹۷ پیش از میلاد به پادشاهی یهودا لشکرکشی کرد و این اتفاق آغازی دوباره برای مظلومنمایی یهودیان بود.
لشکرکشی بُختُ نَصَّر به بیتالمقدس
در مورد وضعیت یهود در لشکرکشی بخت نصر آمده که لشکر او هفتاد هزار یهودی را به کشتن داد.(2) بااینحال برخی از نویسندگان مدعی شدند که این آمار از کشتهشدهها خلاف واقع بوده است و ادلهای را دراینباره آوردند.(3) چراکه اولاً مورخانی چون ابن کلبی و مسعودی و ابی الفداء و دیگران اینچنین قتلعامهایی که بخت نصر در حق یهود انجام داده را ذکر ننموده و معتقد بودند که در این اخبار غلو صورت گرفته.(4) ثانیاً فرهنگ دیرینه مردم بر آن جریان داشت که اسیران را نمیکشتند بلکه آنان را در کارهای شاق به کار میگرفتند. ثالثاً پیروان بخت نصر، مجوسی و آتشپرست بودند، پس نمیتوان انگیزه دینی برای بخت نصر ایجاد کرد که آنان را به انتقام خون یک پیامبر الهی مانند یحیی علیهالسلام _که در متون تاریخی آمده_ مورد قتل و عام قرار داده است. همچنین بین شهادت یحیی علیهالسلام و فتح بخت نصر در حدود ۴۰۰ قرنها سال فاصله بوده؛ که این خود نشان از تصرفاتی در این داستان دارد.(5) بنابراین یا مراد شخص دیگری است که با بخت نصر هم نام بوده؛ و یا به جهت مشابهت در بلایی که بر سر یهود آورده، او را مجازاً به این نام خواندهاند؛ در غیر این دو صورت تصرفاتی در این داستان صورت گرفته است.
درنتیجه، به نظر میرسد وقایعی چون گمشدن اسباط _قبایل_ یهود و قتلعام یهودیان، داستانی خیالی است که یهودیان آن را بهقصد جلب عواطف دیگران در آن زمان، به کار گرفتند؛ و اگر اصل داستان ساختگی نباشد، روحیه مظلومنمایی نهفته در ملت یهود، باعث اغراقگویی و بزرگنمایی دراینباره شده است. چنانکه در کنار جنایاتی که بعدها یهودیان انجام دادند، باز با مظلومنمایی این حقایق مسلم را مخفی نمودند و بر سر قتلعامهای خیالی خود نشستند و گریه سر دادند. بهعنوان نمونه، برخی منابع داستان اصحاب اخدود را (که مشهور است بهفرمان «ذونواس» حاکم یهودی یمن، مردم مؤمن نجران را در خندق آتش انداختند)، بر دانیال نبى علیهالسلام و یارانش تطبیق کردهاند که بهفرمان بخت نصر در آتش افکنده شدند؛ اما آتش در آنان اثر نکرد و رهایى یافتند.(6) این گزارش موردتوجه و تأیید برخى خاورشناسان و پژوهشگران معاصر قرارگرفته، اما برخی نویسندگان آن را از اسرائیلیات دانسته میدانند که یهود آن را در شکل تحریفشدهای در اختیار راویان مسلمان قرار داده است.(7)
ماجرای بنی قریظه
در تاریخ اسلام نیز هرکجا از نبرد مسلمانان با یهودیان سخن به میان آمده، به دنبال آن گفتههایی مبنی بر مظلومیت یهود نیز دیده میشود.
بهعنوان نمونه در مورد نبرد بنی قریظه و کشتار یهودیان آمده که بنی قُریظه به هنگام جنگ احزاب، مشرکان را یاری کردند و علیه مسلمانان توطئه نمودند؛ اما پس از پیروزی مسلمین در جنگ احزاب، آنان توسط مسلمانان مورد مجازات قرار گرفتند. دراینباره سیره نویسان گزارش-هایی مبنی بر محاصرهی قلعهی آنان و کشتار تعداد بسیاری از یهودیان نقل کردهاند؛ تا آنجا که واقدی تعداد کشتههای آنان را بین ششصد تا هفتصد نفر معرفی کرده؛(8) یا ابن اسحاق از هشتصدتا نهصد نفر تخمین زده است.(9) کثرت کشتههای آنان به حدی بود که برخی محققان در پذیرش این تعداد از کشتهها دچار تردید شدند و شواهدی برخلاف واقع بودن آن ذکر نمودند.(10) ازجمله ادلهای که احتمال اغراق در تعداد کشته-های یهود را تقویت میکند، وجود دو یهودی مسلمان شده به نام محمد بن کعب قرظی و عطیه قرظی در سلسله اسناد این روایات است؛ که ممکن است انگیزهای انگیزهی آنان از این گزارشها، مظلومنمایی یهودیان باشد.(11)
ادعای مالکیت تاریخی بر فلسطین
از دیگر مظلومنماییهایی یهود که همواره مطرح میکنند، این است که آنان سرزمین بیتالمقدس یا اورشلیم را متعلق به خودشان میدانند و ادعا میکنند مسلمانان روزی ما را بیرون کردهاند و اکنون سرزمین خودمان را پس گرفتهایم. درحالیکه با گرایش کنستانتین امپراتور روم به مسیحیت، این شهر در اختیار مسیحیان قرار داشت.(12) در زمان خلافت عمر بن خطاب، مسلمانان در راستای گسترش اسلام برای فتح بیتالمقدس به راه افتادند و درنهایت اهالی آنجا با مسلمین پیمان آشتی امضا کردند و شهر را بر مسلمانان گشودند.(13) تا آنکه با آغاز جنگهای صلبی، یکی از سختترین و بیرحمانهترین کشتارها و غارتها در بیتالمقدس به دست مسیحیان رغم خورد. آنان در اواخر قرن پنجم هجری، با بهانههایی ازجمله نجات این شهر از دست مسلمانان، به فلسطین حمله کردند.(14) جنگهای صلیبی حدود دویست سال ادامه داشت که اوج آن مربوط به دوران فرماندهی صلاحالدین ایوبی بود. او پس از جنگهای مختلف و تصرف شهرهای کوچک و بزرگ، به سمت بیتالمقدس لشکر کشید و آن را نیز به تصرف درآورد.(15)
هولوکاست
از آن هنگام به بعد بیتالمقدس عملاً در اختیار مسلمانان بود تا اینکه در دهههای اخیر، یهودیان صهیونیست توانستند با کمک حکومتهای غربی، سرزمین فلسطین را به کنترل خود درآورند. در این میان، داستانی به نام هولوکاست مطرح شد که باعث شد مظلومنمایی یهودیان به اوج برسد و از آن برای پوشش جنایاتشان بهره بردند.
هولوکاست در اصطلاح، به نظریهای اطلاق میشود که ادعا دارد شش میلیون یهودی در طول جنگ جهانی دوم، براثر اعمالی از قبیل اعدام در اتاقهای گاز و سوزانده شدن در کورههای آدم سوزی اردوگاههای کار اجباری نازیها، کشتهشدهاند.(16) از دیدگاه صهیونیستها، برپایی دولت اسرائیل، نتیجه منطقی ظلم بر یهودیان در هولوکاست است. آنان با داستان کورههای آدم سوزی، خود را مستحق برپایی یک دولت دانستند؛ آنهم در گوشه دیگری از جهان و با غصب سرزمین ملتی که هیچگونه ربطی به جنایات واقعی یا ساختهوپرداخته آنان نداشتند. درواقع یهودیان علاوه بر تأسیس اسرائیل و تلاش برای تحقق اهداف صهیونیسم بینالملل، دو هدف عمده سیاسی دیگر را از مظلومنمایی یهود و تقدس بخشیدن به هولوکاست، تعقیب کردند؛ یکی پیشگیری از خیزش عمومی جهانیان علیه صهیونیسم و دیگری مظلومنمایی و برانگیختن احساسات نژاد یهود و ایجاد اتحاد سیاسی آنان.(17) بنابراین سازمان صهیونیسم، در شرایط جنگ جهانی، چاره را در این دید که از هرجومرج به وجود آمده، استفاده کند و با مظلومنمایی هرچهتمامتر، چنین جلوه دهد که جهان مسیحیت به آنان حمله کرده و تعداد زیادی از آنان را کشته است؛ پس آنان ناچارند بهجای دیگری بروند و کجا بهتر از خاورمیانه و آنهم فلسطین که قرنها پیش، سرزمین خود یهودیان بوده است.
ماجرای استر
از دیگر وقایعی که روحیه مظلومنمایی این رفتار یهودیان را بازگو میکند، داستانی است که درباره منشأ جشن «پوریم» است مطرح میکنند. طبق این داستانی داستان که در بخشی از عهد عتیق به نام «کتاب استر» آمده است، یک دختر یتیم یهودی به نام «استر» که تحت سرپرستی عمویش «مردخای» بوده، به همسری خشایارشا پادشاه هخامنشی درمیآید؛ ولی یهودی بودن خود را کتمان میکنند. او و عمویش «مردخای» نفوذ بسیاری در پادشاه پیدا میکنند؛ مخصوصاً اینکه مردخای به توطئه ترور شاه پی میبرد و شاه را نجات میدهد. تا اینکه وزیر پادشاه به نام «هامان»، با مردخای دشمنی میکند و تصمیم میگیرد او و همه یهودیان را قتلعام کند؛ اما مردخای پی میبرد و ماجرا را به استر میگوید و او که زن محبوب شاه بوده، شاه را متقاعد میکند که جلوی هامان را بگیرد و در این ماجرا، یهودی بودن این دو نفر نیز فاش میشود. سپس به درخواست استر، پادشاه، دستور مجازات هامان را میدهد و بعد هم به استر و مردخای اجازه میدهد انتقام بگیرند و همان بلایی که قرار بود هامان بر سر یهودیان بیاورد، یهودیان بر سر دشمنان خود آوردند و در سرتاسر امپراتوری هخامنشی، 75 هزار تن از دشمنان یهود در سه روز کشته شدند! پسازآن، استر و مردخای که نفوذ و قدرت بسیاری یافته بودند، دستور دادند این واقعه تا ابد جشن گرفته شود. برخی جشن پوریم یهودیان را که همهساله برگزار میشود، تداوم همان جشن میدانند.
مطرح است که در سده پنجم پیش از میلاد، یهودیانی که در دربار «خشایار شاه» نفوذ داشتند، از او در حال مستی خواستند تا دستور دهد همسرش، «ملکه وشتی» در مقابل درباریان و سربازان عریان ظاهر شود؛ اما ملکه از اجرای آن سر باز زد و بدین ترتیب از مقامش خلع گردید و کشته شد. در آن برهه شخصی به نام «مردخای» یکی از یهودیان ذینفوذ در دربار خشایارشاه بود. وی پس از کشته شدن ملکه، برادرزاده خود «استر» را به دربار آورد و او با دلربایی از شاه توانست ملکهی ایران شود.
بانفوذ یهود در دربار، تحرکات مخرب بسیاری در سراسر ایران از جانب آنان صورت گرفت؛ تا آنجا که ایرانیان بسیاری ازجمله «هامان» وزیر خشایار شاه، از رفتار آنان به ستوه آمدند. هامان مصمم شد تا گروههای توطئهگر یهود را از دربار اخراج کند و مجرمانشان را مجازات کند؛ اما استر با بدگویی از هامان، نزد خشایارشاه او را از سمت خود برکنار میکند و مردخای را بهعنوان وزیر به شاه تحمیل میکند. مردخای که به خشایار نزدیک شده بود، حکم قتل هامان و دیگر سرداران ایران را در حال مستی به امضای او میرساند و درنهایت هامان به همراه 10 پسرش درشوش به دار آویخته میشد. بعد از کشته شدن هامان، یهودیان از شاه برای کشتن همه مخالفان خود در سراسر ایران 3 روز مهلت میگیرند و قتلعام بزرگان و سرداران ایرانی را آغاز میکنند.(18)
بااینکه این داستان، اشکالات تاریخی بسیاری دارد و محققان آن را غیرواقعی میدانند،(19) ولی دستاویزی برای مظلومنمایی یهودیان شده و تلاش هامان برای قتلعام یهودیان را به نشانه مظلومیت یهودیان، برجسته میکنند. برفرض صحت این داستان، روشن میشود که یهودیان به بهانهی تصمیم هامان برای کشتار یهود، مجوز کشتار هزاران ایرانی را صادر کردند و آنان را از دم تیغ گذراندند. این همان ترفندی است که در قرن بیستم میلادی نیز به کار گرفتند و درباره هولوکاست اغراق و بزرگنمایی کردند تا خود را مظلوم نشان دهند و جنایت علیه مردم فلسطین و دیگر مسلمانان را توجیه کنند.
در دوران کنونی نیز شاهد هستیم که این قبیل از مظلومنمایی و بهانهجوییها بارها از جانب دولت اسرائیل مطرح میشود و به دنبال آن هزاران مسلمان ساکن در فلسطین اعم از زنان و کودکان بیگناه را به کام مرگ میکشانند؛ چنانکه شهدا و کشتههای مردم غزه گویای این ادعاست.
نتیجه:
تاریخنگاری یهود، بر مظلومنمایی استوار است. آمار و ارقامی که از کشتههای یهود در حوادث گوناگون مطرحشده، گویای این است که آنان همواره درصدد بودند تا با مظلوم نشان دادن خود، پوششی را برای جنایات خود مهیا سازند. هرچند در مسائل تاریخی همیشه بهطورقطع نمیتوان ادعایی را ثابت کرد؛ اما وقایعی چون گمشدن اسباط یهود، حملهی بخت نصّر و کشتار یهودیان، جنگهای مسلمانان با آنان در صدر اسلام و قتلعام آنان، ماجرای هولوکاست و کشته شدن شش میلیون یهودی و... همگی نشان میدهد که آنان درصدد بودند با مظلومنمایی، شکست خود را جبران کنند و با وارونه نشان دادن این حوادث، فرصت را برای جنایات و توسعهی یهود غنیمت شمارند.
جهت مطالعهی بیشتر:
مظلومنمایی یهود در طول تاریخ، نوشتهی نجاح الطائی.
پی نوشت:
1. رک: کریمی نیا، محمدمهدی، انصاری مقدم، مجتبی، اریک، رحیم، «وعدههای آخرالزمانی و موعودگرایی در آیین یهود»، صص 122- 133.
2. ابن خلدون، عبدالرحمن بن محمد، دیوان المبتدأ و الخبر فى تاریخ العرب و البربر و من عاصرهم من ذوى الشأن الأکبر، ج2، ص 169.
3. طایی، نجاح، مظلومنمایی یهود در طول تاریخ، لندن، ص 27-29.
4. بلاذری، أحمد بن یحیى، فتوح البلدان، ص 25 و مسعودی، علی بن الحسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج1، ص 251.
5. رک: مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار الجامعه لدرر أخبار الأئمه الأطهار، ج14، ص 351-355.
6. ابن اثیر، عزالدین ابوالحسن على بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج1، ص 267.
7. بیومی مهران، محمد، دراسات تاریخیّه من القرآن قی بلاد العرب، ج 1، ص 364.
8. واقدی، محمد بن عمر، المغازی، ج2، ص 518.
9. ابن هشام، السیره النبویه، ج2، ص 241.
10. عاملی، جعفر مرتضى، الصحیح من سیره النبی الأعظم، ج11، ص 199-204.
11. رک: کریمی تبار، عزیز الله؛ راغبی، محمدعلی؛ اکبر نژاد، مهدی؛ تحلیل و پاسخ به شبهه درگیری پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله وسلم با یهود بنی قریظه، تاریخ اسلام در آیینه پژوهش، پیاپی ۴۱، سال 13، پاییز و زمستان، ۱۳۹۵ شماره ۲.
12. یعقوبی، احمد بن ابییعقوب، تاریخ یعقوبی، ج ۱، ص ۱۵۳.
13. مقدسی، مطهر بن طاهر، البدء و التاریخ، بور سعید، ج ۵، ص ۱۸۵.
14. ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، ج ۳۴، ص ۱۶.
15. ابنخلدون، عبدالرحمن بن محمد، دیوان المبتدا و الخبر فی تاریخ العرب و البربر و من عاصرهم من ذوی الشان الاکبر، ج ۵، ص ۳۶۲.
16. رک: روبر فوریسون، اتاقهای گاز در جنگ جهانی دوم، واقعیت یا افسانه؟ ترجمه دکتر سید ابوالفرید ضیاءالدینی، مؤسسه فرهنگی - پژوهشی ضیا.
17. واحدی، سید محمدرضا، بوی خون، تهران، ارتش جمهوری اسلامی ایران سازمان عقیدتی سیاسی، 1382 ش، ص ۴۵-۴۴.
18. برگرفته از: ترجمه فارسی کتاب استر، نسخه پیدیاف منتشرشده در پایگاه اینترنتی «کتابخانه مجازی تاریخ ما» به نشانی: www.pdf.tarikhema.ir نیز رک: کریمی نیا، بیتا؛ محمد زاده، نسار؛ محمودی، حسنا؛ جعفری، نشاط؛ جعفری کلیبر، فاطمه؛ نویسنده مسئول: کمالی، فاطمه عذرا؛ «استر ستارهای در تاریخ یهود»، ص 60- 66.
19. برای نمونه، ر.ک: زرینکوب، عبدالحسین، روزگاران تاریخ ایران از آغاز تا سقوط سلطنت پهلوی، ص 104، 113 و 289.