۱۴۰۲/۱۲/۲۶ ۱۴:۳۶ شناسه مطلب: 99233
پرسش:
اعتدال در انجام کارهای خیر (مثل روایت نبوی «خیرالامور اوسطها») به چه معناست؟ از کجا بفهمیم که مثلاً در کمک به فقیران یا اهتمام به مشکلات مردم، اعتدال داریم نه تفریط و افراط؟
پاسخ:
اعتدال و میانهروی، همانگونه که از نامش پیداست، به معنای پیمودن و گزینش راه میانه و وسط و عدم تمایل به دو طرف افراط و تفریط است. قرآن و رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلّم نیز علاوه بر رعایت اعتدال در تمامی رفتار و اعمالشان همواره مردم را به این مهم میخواند. برای دانستن حدود و راه تشخیص اعتدال باید نکاتی را تقدیم کنیم:
1. اسلام به اعتدال توصیه نموده و خداوند ما را امت میانهرو قرار داده است «و اینچنین شما را امت میانهرو قرار دادیم تا بر مردم شاهد باشید». (1) ولخرجی همان تبذیر و گاهی اوقات هم اسراف است که قرآن کریم بهشدت نهی نموده. اسراف خطا در نحوهی مصرف است و تبذیر خطا در موضوع مصرف. اسراف زیادهروی است و تبذیر ولخرجی و بیهوده خرج کردن. خداوند ولخرجها را شبیه شیاطین خوانده است. ﴿إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُواْ إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ وَکَانَ الشَّیْطَانُ لِرَبِّهِ کَفُورًا﴾. «ولخرجها شبیه شیاطیناند و شیطان در برابر خدای خویش کفر پیشه است». (2) در روایات هم این موضوع بهشدت نهی شده است و درباره ولخرجی از حضرت علی علیهالسلام چنین آمده است: «بخشنده باش اما ولخرج مباش؛ و صرفهجو باش، لیکن خسیس مباش». (3) سیره رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در همه وجوه، سیرهای معتدل بود. همان طوری که حضرت علی علیهالسلام در مورد آن حضرت فرموده است: «سیرته القصد»؛ «رسول خدا، سیره و رفتارش میانه و معتدل بود». (4) متأسفانه، بیشتر افراد و بسیاری از جوامع، در حیات خود فاقد این اصل بوده و هستند. ازاینرو، یا به دامن افراط افتاده و یا در تفریط غلتیدهاند و از مسیر صحیح و طریق کمال و هدایت خارج شدهاند. ریشه بسیاری از انحرافات فردی و اجتماعی را میتوان در عدم رعایت اصل اعتدال جست.
2. مهمترین مسئله برای شناخت حد اعتدال، شناخت ضوابط و قوانین شریعت و دین و افزایش شناخت و معرفت است. اگر کسی بداند وظایفش بهصورت کامل چیست دیگر وظیفهای را به خاطر افراط و تفریط از بین نمیبرد. مثلاً کسی که میداند باید برای خانواده نفقه واجب کنار بگذارد دیگر همه اموالش را صدقه نمیدهد. کسی که میداند باید به خانوادهاش رسیدگی کند بین کمک به مردم و خانواده میتواند تعادل ایجاد کند؛ بنابراین اولین وظیفه و راه برای شناخت حد اعتدال، افزایش شناخت نسبت به وظایف و حقوق است. اگر کسی این معرفت را پیدا کند، در رعایت اعتدال موفقتر است.
3. داشتن هدفهای عالی و برنامه مشخص برای زندگی یکی دیگر از راههای رعایت اعتدال است. باید در موضوعات مختلف مانند عبادت، علم، ورزش، اقتصاد و... اهداف در دسترس و عالی داشته باشد و برای رسیدن به آنها برنامهریزی کند. این برنامهریزی یعنی همان رعایت اعتدال. برنامهریزی شما را به اعتدال میرساند. به همین دلیل اهلبیت زیاد توصیه به برنامهریزی کردند. امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمود: «براى مؤمن (در شبانه روز) سه وقت است، زمانى براى (نیایش) و مناجات با پروردگارش و زمانى براى تأمین معاش زندگىاش و زمانى براى واداشتن نفس به لذّتهایى که حلال و مایه زیبایى است. خردمند را نشاید جز آنکه در پى سه چیز حرکت کند: (کسب حلال) براى تأمین زندگى، یا گام نهادن در راه آخرت، یا به دست آوردن لذّتهاى (حلال و) غیر حرام». (5)
نتیجه
اعتدال و میانهروی، همانگونه که از نامش پیداست، به معنای پیمودن و گزینش راه میانه و وسط و عدم تمایل به دو طرف افراط و تفریط مورد سفارش مؤکد اسلام و قرآن است و سیره اهلبیت در همه امور رعایت اعتدال بوده است. شناخت قوانین و ضوابط شرعی و معارف اسلامی اولین و مهمترین راه برای اجرای اعتدال در همه امور است. کسی که وظایفش را میشناسد تلاش میکند به همه آنها برسد و یکی را فدای دیگری نکند و افراط یا تفریط نکند.
دومین راه برای رعایت اعتدال داشتن اهداف عالی و برنامهریزی در همه امور است. برنامهریزی انسان را مستقیم به اعتدال میرساند.
منابع بیشتر برای مطالعه
-اعتدال، جواد محدثی.
-زندگی در آیینه اعتدال، مجتبی فرجی.
-نکتههای قرآنی درباره اعتدال و میانهروی، عباسعلی کامرانیان.
پینوشتها:
1. سوره بقره، آیه 143.
2. سوره اسراء، آیه 27.
3. سید رضى، محمد بن حسین، نهجالبلاغه، قم، هجرت، چاپ اول، 1414 ق، ص 474.
4. همان، ص 139.
5. سید رضی، پیشین، حکمت 390.