معاملات

منظور از مسايلي كه هنوز عمل نكرده چيست؟ آيا اگر به فتواي ديگري عمل نموده هم همين مفهوم را دارد؟ آيا مي توان در مسايلي چون موسيقي و رقص از يكي از مراجع و در مسايل ديگر چون روزه و نماز از ديگري تقليد كرد يا فقط اين حكم محدود به معاملات و عبادات است؟ منظور از عبادات چيست؟

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
اگر انسان به حج نرفته باشد ، در مسائل حج از مرجع خود تقليد نکرده است . اگر تا به حال نذر نکرده باشد، در مسائل نذر به نظر مرجع خود عمل نکرده است.
اگر به فتواي مرجع ديگر که مساوي با مرجع شما است، عمل کرده باشيد ، همين حکم را دارد . ديگر نمي توانيد در آن مسائل از مرجع خود تقليد کنيد .
در صورتي که بدانيد که مرجع ديگري از لحاظ علمي با مرجع شما مساوي است ، در مسائلي که تا به حال براي شما پيش نيامده و به فتواي مرجع تقليد خود عمل نکرده ايد ،مي توانيد ازمرجع دوم تقليد کنيد. فرقي نمي کند که موسيقي ويا هر مسئله ديگري باشد . اين حکم محدود به معاملات و يا عبادات نيست. بايد بدانيد که مرجع دوم از لحاظ علمي مساوي با مرجع شما مي باشد . دانستن اين مسئله کمي دشوار است.
منظور از عبادات ومعاملات يعني يک سري مسايل کلي ،چون ممکن است يک مرجع مثلا در عبادات (نماز ، روزه ، طهارت ،خمس ،زکات و...)بيش تر تلاش کرده ، در اين قسمت از علميت بيش تري برخوردار باشد ويک مرجع ديگر در قسمت معاملات (بيع ، اجاره ، مضاربه ، جعاله و...) اعلم باشد. بنا براين اگر مقلدي اهل علم بود و تشخيص داد که فلان مرجع در اين قسمت از ابواب احکام از مهارت بالاي برخودار است و مرجع ديگر در ابواب ديگري مهارت دارد ،مي تواند برخي از ابواب فقهي را از يک مرجع و برخي ديگر را از مرجع دوم تقليد کند .اين حکم شامل مسايل جزئي نمي شود .

سلام عليكم . من مقلد آيت الله بهجت بودم و البته اكنون با اجازه آيت الله سيستاني بر تقليد از آيت الله بهجت باقي ماندم . لطفا بفرماييد آيا فعاليت در بازار بورس اي

سلام عليكم . من مقلد آيت الله بهجت بودم و البته اكنون با اجازه آيت الله سيستاني بر تقليد از آيت الله بهجت باقي ماندم . لطفا بفرماييد آيا فعاليت در بازار بورس اينترنتي فاركس جائز است يا خير ؟ خواهشمندم در اين رابطه بسيار تحقيق نماييد . چون جواب برايم بسيار مهم است . با تشكر ...

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
به زبان ساده "فارکس" بورس بين المللي تجارت ارز مي باشد. اين بازار به دليل نوسانات قابل توجه و حجم بالاي معاملات، فرصت مناسبي است براي افراد و موسساتي که مايل اند در بورس بين المللي به تجارت و سرمايه گذاري بپردازند.
امروزه با استفاده از تکنولوژي پيشرفته، اين امکان فراهم شده است تا سرمايه گذاران، تحولات و نوسانات لحظه به لحظه تمامي بورس هاي جهان را زير نظر گرفته و از فرصت هاي سرمايه گذاري در هر کجاي جهان بهره اقتصادي ببرند. در واقع تکنولوژي محدوديت ها را از بين برده و سرمايه گذاري و معامله در تمامي بورس هاي جهان براي تمامي افراد ميسر گرديده است. به اين معني که همه مي توانند از طريق اينترنت به شبکه تجارت بين المللي متصل شده و قيمت هاي لحظه اي تمامي کالا ها، ارز ها و سهام را مشاهده و تحليل نمايند و در فرصت هاي مناسب، دستورات خريد و فروش خود را به کارگزاران بين المللي براي معامله ارز، سهام، طلا، نفت و ساير کالاهاي قابل معامله ارسال کنند.
کافي است تحليل کنيد و به نتيجه برسيد که کدام ارز در مقابل ارز ديگر قوي خواهد شد، کدام کالا (نفت، طلا و...) ارزان يا گران خواهد شد و کدام شاخص سهام رشد يا نزول خواهد داشت. در اين هنگام مي توانيد با يک کليک دستور خريد يا فروش را به کارگزار خود ارسال کنيد. معامله مورد نظر شما در عرض چند ثانيه اجرا خواهد شد و شما مي توانيد از نوسانات قيمت سودمند شويد.
بورس بين المللي ارز (فارکس) با ميانگين گردش مالي 2 تريليون دلار در روز، بزرگ ترين بازار مالي جهان محسوب مي شود.
بسياري از موسسات سرمايه گذاري، بانک ها و اشخاص حقيقي در سراسر جهان به تجارت و سرمايه گذاري در بورس هاي بين المللي ارز، کالا و سهام مشغول اند و از اين راه پول مي سازند. در ايران نيز طي چند سال گذشته شرکت ها و افراد بسياري به تجارت در بورس بين المللي ارز ( فارکس ) و ساير بورس هاي جهاني روي آورده اند . رفته رفته با پي بردن به پتانسيل هاي بالاي اين بازار و نقش آن در توليد ثروت، سرمايه گذاران و معامله گران بسياري جذب اين بازار ها شده اند.
نکته اي که لازم است به آن اشاره شود، لزوم کسب دانش تحليل اين بازار ها مي باشد. در دنياي تجارت امروزي، دانش و اطلاعات مهم ترين نقش را ايفا مي کند. يعني بايد بدانيد که در چه زماني، کدام ارز، کالا و يا سهام را بخريد و کدام را بفروشيد. همين نکته است که باعث سود يا ضرر شما خواهد شد.
اما حکم شرعي در مورد فارکس : آيه الله مکارم شيرازي فرموده اند : با توجه به اين که فارکس شرايط شرعي معاملات را ندارد ،جايز نيست.(1)
از دفتر آيت الله خامنه اي سوال شد فرمودند : اگر واقعا خريد وفروش ارز مي كنند، درآمد و سودي كه مي برند، اشكال ندارد.(2)
استفتاي شما را به دفتر آيت الله بهجت داديم، فرمودند :
به طور کلي مي توانيد در بازارهاي جهاني خريد وفروش کنيد ، مشروط براين که مطمئن باشيد که متضرر نمي شويد.
البته چنانچه معاملات و سرمايه گذاري در اين گونه شرکت ها به صورت هرمي تعريف شده باشد که بخشي از سود با عضو گيري و آمدن اعضا تعيين شود ، به فتواي تمام فقها اشکال شرعي دارد.

پي نوشت:
1. آيت الله مکارم شيرازي بخشي از مسائل کثير الابتلا م171.
2 .سوال تلفني(02517746666) از دفتر مقام معظم رهبري.

مطلب ارسالی شما بعد تایید مدیریت در سایت نمایش داده خواهد شد.