چرا كشورهای اسلامی از كشورهای غربی عقب افتاده ترند؟
اسلام همواره مسلمانان را به فراگیری علوم و فتح قله های رفیع پیشرفت و ترقی فراخوانده است. اسلام این قدرت را داشت كه تمدن سازی نموده و افكار عمومی را جذب نماید. بنا بر این علل عقب ماندگی مسلمانان، اسلام نیست.
در صدر اسلام، مسلمانان چنان پشیرفت نمودند كه بخش وسیعی از جهانیان را تحت تأثیر تمدن و فرهنگ خود قرار دادند .همگان را به علم گرائی فراخواندند .در فراگیری علوم مرزهای جغرافیایی را نادیده گرفتند.
یكی از علل سرعت پیشرفت اسلام و مسلمانان این بود كه در اخذ علوم و فنون و صنایع و هنرها تعصب نمیورزیدند. علم را در هر نقطه و در دست هر كس مییافتند، از آن بهره میگرفتند.
در احادیث نبوی، به این نكته توجه داده شده است كه علم و حكمت را هر جا و در دست هر كس پیدا كردید، آن را فرا گیرید. رسول اكرم فرمود: «كلِمَةُ الحِكمَة ضالةُ الموُمِنِ فَحَیثُ وَجَدَها فَهُوَ اَحَقُ بِها؛
دانش راستین گمشده مومن است. هر جا آن را بیابد ، خودش به آن سزاوارتر است.»(1)
آری در آن روزی كه اسلام و احكام قرآن عملا اجرا میگردید، به خوبی نشان داد و اثبات كرد كه چگونه میتواند از عقب افتاده ترین ملت ها نیرومندترین حكومتها و متمدن ترین ملت ها را به وجود آورد. روزی كه مسلمانان در بغداد و اسپانیا بزرگ ترین دانشگاه ها را دارا بودند، جهالت و خرافات بر سراسر جهان مغرب(اروپا و آمریكا) حكومت میكرد حتی چندین قرن بعد از آن رجال و شخصیتهای علمی را كه تازه در مغرب زمین ظهور كرده بودند، به جرم داشتن عقاید علمی، زنده در آتش میسوزانیدند.در این جا مناسب است مقداری از نقش اسلام و مسلمانان در تمدن را از زبان یكی از دانشمندان غربی برای شما بازگو كنیم.
دكتر گوستاولوبون، مستشرق و وزیر سابق فرانسوی مینویسد: كتاب های پزشكی محمد زكریای رازی در دانشكدههای پزشكی اروپا تا مدت زیادی جزء كتاب های درسی بود . كتاب های بوعلی به تمام زبان های دنیا ترجمه شد و تا مدت شش قرن اصول و مبانی طب شناخته میشد.(2)
سیادت و پیشتازی تمدن و انقلابات علمی و صنعتی تا آن هنگام منحصراً در اختیار مسلمانان بود كه فقط قرآن بر آن ها حكومت میكرد . علل عقب ماندگی مسلمانان را باید در عوامل دیگر جستجو كرد .
اسلام به ذات خود ندارد عیبی هر عیبی كه هست از مسلمانی ماست
عوامل عقب ماندگی مسلمانان را میتوان در موارد ذیل جستجو كرد:
1.برداشتهای انحرافی از آموزههای اسلام:
یكی از علل مهم عقب ماندگی مسلمانان در زمینههای مختلف به ویژه علم نظامی و ظلمت، برداشتهای انحرافی از آموزههای دینی است، برخی تصور كردهاند كه دین با علم و تكنولوژی مخالف بوده و دین مردم را به آخرت گرایی فراخوانده است .بر این اساس مسلمانان به جای پرداختن به علم و نوآوریها، به مسایل فردی پرداختند. این نگرش و رویكرد موجب شد كه مسلمانان از قافله علم و تمدن و عقب بمانند، حال آن كه اسلام نه تنها با علم و تكنولوژی و فنون نظامی مخالف نیست، بلكه همگان را به یادگیری علم فرا خوانده و برای یادگیری علوم، مرز جغرافیایی نشناخته (3) از علم وحكمت به عنوان «گمشده مؤمنان» یاد كرده است.(4) یادگیری برخی از علوم را واجب شمرده است.(5) به سبب بهرهگیری از علوم بود كه مسلمانان در صدر اسلام، به پیشرفتهای مهم علمی و تمدن دست یافتند.
2. ترك جهاد و عدم تلاش برای توانمندی نظامی مسلمانان
قرآن با نگاهی جامع مسلمانان را فرا خواند كه از قوّت و قدرت نظامی برخوردار باشید . سلاحهای همسو با شرایط زمان را داشته باشید.(6)ولی مسلمانان دستورها و آموزههای دینی را فراموش كردند. به تن پروری پرداختند. یكی از نویسندگان مینویسد: ... آری جهاد در صحنههای علمی و فرهنگی و سیاسی و اقتصادی و نظامی به دست فراموشی سپرده شده ؛ حُبّ نفس و عشق به دنیا و راحتطلبی و كوته نگری و اغراض شخصی بر آنها چیره شده، تا آن جا كه كشتگان شان به دست خودشان بیش از كشتگانی است كه دشمن از آنها قربانی میگیرد .
3 . تلاشهای تخریبی دشمنان :
یكی از عوامل مهم عقب ماندگی مسلمانان، دشمنان اسلام و مسلمانان میباشند. قدرتهای بزرگ كه تمدن و پیشرفتهای مسلمانان را بر نمیتابیدند، سعی كردند كه با بهرهگیری از ابزار مختلف، عقب ماندگی را به مسلمانان دیكته كنند. متأسفانه سیاستهای استكبار با عدم خود باوری مسلمانان همسو شده و زمینه عقب ماندگی مسلمانان را افزایش داد. امروزه نیز استكبار جهانی پیشرفتهای ایران اسلامی را بر نمیتابد، از این رو سعی میكنند با بهرهگیری از اهرمهای مختلف نگذارد كه ایران قلههای رفیع علم و تكنولوژی را فتح كند.
برای پیشرفت جهان اسلام و دست یابی به تمدن بزرگ اسلامی لازم است كه مسلمانان به هویت اسلامی خویش برگشته ؛ دستورها و آموزههای دینی را در خصوص علوم نظامی، اقتصادی و... رعایت كنند. از سوی دیگر شجره طیبه خود باوری را تقویت نمایند . بدانند كه اسلام با علم و صنعت مخالف نیست . در اسلام هم سعادت دنیا و هم سعادت آخرت مسلمانان لحاظ شده است.
4. حكومتهای وابسته در كشورهای اسلامی :
یكی از عوامل مهم عقب ماندگی مسلمانان حكومتها هستند كه تحت تأثیر دشمنان خارجی قرار گرفته ، موجب شدند كه مسلمانان از پیشرفتهای علمی و صنعتی محروم شوند، زیرا برخی از حكومتهای جهان اسلام بقا و دوام خویش را در عقب ماندگی فرهنگی و تضعیف استعداد و قابلیتهای مسلمانان جستجو میكردند.
5. اختلافات و چند دستگیهای مسلمانان
جنگهای داخلی جهان اسلام و جنگهای گروهی و فرقهای در كشورهای اسلامی نیز موجب شد كه مسلمانان از پیشرفتهای علمی و صنعتی بی بهره شوند.
غیر از كشورهای اسلامی برخی كشور های دیگر نیز بوده و هستند كه از كاروان علم و تمدن عقب اند كه آن هم علل خود را دارد . برخی كشورهای آفريقایی نظیر اتيوپی در فقر و عقب ماندگی به سر می برند ، در حالی كه برخی كشورهای اسلامی نظیر ایران ،تركیه و پاكستان به لحاظ پیشرفت و تمدن وضع مطلوبي دارند . خصوصا ايران در چند سال بعد از انقلاب پيشرفت هاي خوبي داشته، ولي استكبار جهاني شديدا با آن مخالفت و عليه آن كار شكني مي كنند. علل عقب ماندگی كشورهای اسلامی را باید در عوامل مورد اشاره جستجو نمود و نه در اسلام . (7)
پینوشتها:
1. محمد باقر مجلسی، بحارالانوار ،ج 2، ص 99،نشر دار الاحیا ،بیروت، 1403 ق.
2. ناصر مكارم شیرازی ، اسرار عقب ماندگی شرق، نشر نسل جوان ، قم، 1375 ش.
3. محسن فیض كاشانی ،محجة البیضاء، ج 1، ص 91، نشر مكتبه صدوق، 1339 ش.
4. بحار الانوار، ج 1، ص 168.
5. همان، ص 177.
6. انفال (8)، آیه 60؛ تفسیر نمونه، ج 7 ص 220، نشر دار الكتب الاسلامیه، تهران، بی تا .
7. تفسیر نمونه، ج 16، ص 350 - 351.