پاسخ ارائه شده به سؤالِ یک پرسشگر با مشخصات خاص است. در صورتی که سؤال یا ابهامی برای شما ایجاد شده از طریق درگاه های پاسخگویی پیگیری فرمائید.

با سلام ایا ازدواج نکردن یعنی انجام ندادن عمل جنسی برای بدن ضرر دارد؟ انسان کامل چگونه از شهوت خود استفاده میکند؟نضر بزرگان در این موردچیست؟

پرسش: سوال شرح
ازدواج نکردن يعني انجام ندادن عمل جنسي براي بدن ضرر دارد؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
از نظر دين ازدواج يک عمل مستحب مؤکد است و در اسلام به آن بسيار سفارش شده است . همچنين عزوبت و تجرد بسيار مذمت شده است.
از نظر روانشناختي ازدواج موفق براي بهداشت و سلامت روان فرد بسيار ضروري و مفيد است .تجرد در بسياري موارد اثر منفي بر بهداشت و سلامت روان فرد دارد.
از نظر فيزيولوژيک و جنسي نيز اگر احتلام شبانه (انزال غير اختياري در خواب) صورت گيرد و انزال مني در يک نظم و روال طبيعي صورت پذيرد. انجام ندادن عممل جنسي ضرر خاصي براي بدن ندارد.

پرسش: انسان کامل چگونه از شهوت خود استفاده مي کند؟ نظر بزرگان در اين مورد چيست؟
پاسخ:
نخست بيان دو نکته :
1- در اسلام عقيده بر اين است که هر کاري با انگيزه الهي انجام شود ، عبادت است و باعث تکامل روح ، فزوني معنويت و نزديکي و تقرّب به خدا مي گردد و از اجر و پاداش اخروي نيز برخوردار خواهد بود .
اگر انسان غريزه جنسي خود را با انگيزه الهي و در راستاي فلسفه وجودي آن مديريت کند و بخواهد در عين لذت جويي و کامروايي ، راه بندگي و اطاعت خدا را بپيمايد ، از اجر معنوي ارزشمندي بهره مند خواهد شد .
2 - خطرات شهوت‏گرايي:
شهوت جنسي، غريزه‏اي بسيار مقتدر و بي‏رحم است كه اگر رها شود، همچون موريانه كه بي‏رحمانه بر درختان تناور هجوم مي‏آورد و از درون آن را پوك و تهي مي‏سازد، تمام قواي انساني را مقهور خويش ساخته ، جسم و جان آدمي را به تحليل برده و رفته رفته به ويراني و سقوط مي‏كشاند. افراط و زياده روي يا بي‏بند و باري در ارضاي آن ،نيروي جسماني و مغز و اعصاب را به سرعت رو به تضعيف مي برد، ذهن را مسموم، انديشه را مغشوش ، قدرت تصميم‏گيري را تباه ، همت آدمي را پست، فكر را نزديك‏نگر و محدود و شخص را در مواجهه با مشكلات حيات و فراز و نشيب‏هاي آن ناتوان و عليل مي‏كند، قلب را كه مي‏تواند حرم خداوند و جايگاه او گردد، به لانه‏ شيطان و جولانگاه ابليس تبديل مي‏سازد.
به گفته يكي از عالمان سترگ اخلاق و تربيت، غريزه رها همچون كارگزار ستمگري است كه رييس حكومت او را، مطلق‏العنان بر جان و مال مردم مسلط كند .او به تدريج تمامي اموال آنان را به زور از صاحبانش گرفته و به مصرف خود رساند وآن ها را در بدبختي و دريوزگي رها سازد. ولي اگر تحت فرمان عقل و خرد باشد و مطيع آن گردد، بسان كارگزار عادلي است كه ماليات را عادلانه از مردم مي‏گيرد و ساير اموال آنان را براي خود آن ها باقي مي‏گذارد. در نتيجه هم دستگاه حكومت اداره مي‏گردد و خدمات آن متوقف نمي‏شود و هم مردم به زندگي عادي خود ادامه مي‏دهند . بدين‏سان نه تنها غريزه جنسي با وجود سلطه عقل بر آن، اشباع خواهد شد، بلكه ساير قواي بدن نيز سالم مانده و با نشاط به وظايف مربوط به خود خواهند پرداخت.(1) از اين رو گفته اند : تزکيه نفس - که جاده کمال انسان است و آدمي هر گز بدون « تزکيه نفس » نمي تواند به مقام انسانيت و آدميت برسد - عبارت است از اين که انسان در کشمکش ميان عقل و نفس ،جانب عقل را گرفته و بر نفس و اميال پست خود چيره گردد و آن ر ا در جهت تمايلات و مصالح عالي خود قرار دهد .در اين صورت همان غريزه ، شهوت و ميل دروني که پست و حيواني ناميده مي شود ، رنگ قداست ، معنوي و الهي به خود مي گيرد ، در نتيجه در تکامل شخصيتش مؤثر مي شود .
با توجه به نکات ياد شده بزرگان و انسان هاي کامل،
اولا - با کنترل و مديريت شهوت جنسي ، آن را در مهار « عقل و شرع » قرار مي دهند. با انگيزه پيروي از دين و پوشاندن لباس « حيا و عفت» به غريزه جنسي ، قداست ، معنويت و رنگ الهي به آن مي بخشند . آن را وسيله اي براي آمرزش گناهان و عامل مؤثري جهت تکامل معنويت و شخصيت قرار مي دهند . امام صادق(ع) فرمود: هر گاه زن و مرد مؤمن، با نکاح حلال، گرد هم آيند، فرشته اي از آسمان ندا مي‌دهد: خداوند فلان زن را به ازدواج فلان مرد در آورد.(2)
پيامبراکرم صلي الله عليه و آله فرمود: وقتي مردي مؤمن با زني مؤمن ازدواج کند، تحت حمايت دو فرشته قرار مي گيرند ، ( وقتي در کارشان انگيزه الهي باشد ، ثواب و ارزش عمل آن ها ) مانند جهادگري است که با شمشير برهنه در راه خدا جهاد کند. وقتي ازدواج را به سرانجام برساند [يعني آميزش و نزديکي با همسر را با انگيزه اطاعت از خدا انجام مي دهد ] گناهان او همانند برگ‌هاي درختان که در فصل پاييز و زمستان مي ريزد ، ريزش مي‌ کند و بخشيده مي شود . هنگامي که به قصد اطاعت از خدا غسل جنابت مي کند ، از گناه پيراسته مي‌ گردد. (3)
دوم- در نگاه بزرگان دين لذت بخش ترين لذت هاي حلال در دنيا و آخرت ، بهره بردن زن و شوهر از يکديگر است . از حضرت صادق(ع) روايت شده است: مردي به محضر پدرم - كه درود خدا بر او باد - رسيد، حضرت به او فرمود: آيا همسري داري؟ عرض كرد: نه! پدرم فرمود: من دوست ندارم همه دنيا و آنچه در آن است از آن من باشد در حالي كه يك شب را بي‏همسر، سر به بالين گذارم! سپس فرمود: دو ركعت كه مرد متأهل به جاي آورد بهتر است از مرد بي‏همسري كه شبش را به نماز قيام كند و روزش را با روزه تمام كند. آن گاه پدرم هفت دينار داد و گفت: با اين پول ازدواج كن. سپس پدرم از رسول اكرم(ص) نقل كرد : براي خود تشكيل خانواده دهيد كه براي روزي شما بهتر و مفيدتر است(4)
سوم- چون اعتدال در هر کاري حتي عبادت ، شرط رسيدن به کمال مطلوب و مقصد منظور است، از اين رو بزرگان از افراط و تفريط ،زياده روي و تعطيلي شهوت جنسي پرهيز مي کنند .امّا هر چه بر ايمان آنان افزوده مي گردد، علاقه و محبت آن ها نسبت به همسران شان افزوده مي شود .(5)
پي نوشت ها :
1. جامع‏السعادات، ج 2، ص 10.
2. مستدرک الوسائل، ج 14، ص 152، ح 1.
3. همان، ص 151، ح 1.
4. وسائل‏الشيعه، انتشارات مكتبة‏الاسلاميه، ج 14، ص 7.
5. همان ، ج14 ص9.