آیا خدا با بنده لجبازی می کنه منظورم مستجاب نشدن دعا هست یعنی میگه چرا فلان گناه و میکنی پس من دعات رو مستجاب نمیکنم؟ روحانیها اینجوری دلیل میارن برا مستجاب نشدن دعا. ما که نمیتوانیم اصلاً گناه نکنیم و معصوم باشیم
پاسخ:
پرسشگر گرامي خداوند باکسی لجبازي نمیکند، خداوند بینیاز است و مبرا از تمام صفات زشت است و كسي كه لجبازي میکند يا نياز به لجبازي دارد يا عاجز است، اما براي استجابت دعا شرايط و موانعي قرار داده است كه بسيار طبيعي است، مثلاً شما وقتي به مغازه شير فروشي میروید، اگر ظرفي كثيف ببريد و تقاضاي شير كنيد، صاحب مغازه میگوید اول ظرفت را بشور و تميز كن بعد بيا شير بگير، چون شير در ظرف كثيف آلوده و بیخاصیت میشود، در مورد دعا هم خداوند میفرماید ابتدا ظرف دلت را تميز نگاهدار و اگر آلوده كردي با توبه واقعي ظرف دلت را بشور، سپس تقاضاي برآورده شدن حاجاتت را بكن. چون بادل آلوده به گناه تقاضاي دعا بیفایده است.
پس اگرچه ما معصوم نيستيم، ولي میتوانیم با توبه، ظرف دل مان را پاك و پاكيزه نزد خدا ببريم.
شما به ما نگفتهاید چه حاجت و خواستهای داريد تا راهنمايي دقیقتری بشويد، ولي بهطورکلی بدانيد، گناهان سه نوع تأثير منفي در دعا ميگذارند:
1 -لذت دعا و مناجات را سلب ميكنند. انسان دعا ميكند، اما لذت نميبرد و رقت قلب پيدا نميكند.
2-مانع استجابت دعا ميشوند.
3 -توفيق دعا كردن يا شركت نمودن در مجالس دعا را از انسان سلب ميكنند.
برخي از گناهان در عدم اجابت دعا تأثير بيشتر دارند كه در ذيل به نمونهاي از آنها اشاره ميكنيم.
امام سجاد علیهالسلام فرموده است: «الذنوب التي ترد الدعاء، سوء النية وخبث السريرة والنفاق مع الاخوان وترك التصديق بالاجابة وتاخير الصلوات المفروضات حتي تذهب اوقاتها وترك التقرب الي الله عزوجل بالبر والصدقة واستعمال البذاء والفحش في القول (1) گناهاني كه موجب رد شدن دعا میشوند عبارتاند از: نيت بد، پليدي باطن، دورویی با برادران ديني، باور نداشتن اجابت دعا، به تأخیر انداختن نمازهاي واجب تا آن زمان كه وقتش بگذرد، دوري جستن از نزديك شدن به خداي بزرگ باکار خير و دادن صدقه و بهکارگیری كلمات زشت و ناسزا در گفتار.»
علل عدم اجابت دعاها از ديدگاه اميرالمؤمنين (ع)
مردي به حضرت عرض كرد: خداوند ميفرمايد: «ادعوني استجب لكم» پس چرا ما دعا ميكنيم، ولي اجابت نميشود، حضرت فرمود: چون دلهاي شما در هشت مورد خيانت و بیوفایی كرد:
1 -خدا را شناختيد، ولي حقش را آنگونه كه بر شما واجب بود، ادا نكرديد. ازاینرو آن معرفت به كار شما نيامد.
2 -به پيامبر خدا ايمان آورديد، ولي در عمل باسنت و روش او مخالفت كرديد، پس ثمره ايمان شما چه شد؟
3 -كتاب خدا (قرآن) را خوانديد، ولي در عمل با آن مخالفت كرديد.
4 -گفتيد ما از آتش دوزخ ميترسيم، ولي در همه حالات بهواسطه گناهان خود بهسوی جهنم ميرويد.
5 -گفتيد ما به بهشت تمايل و رغبت داريم، ولي كارهايي انجام ميدهيد كه شمارا از بهشت دور ميسازد.
6 -نعمتهاي خدا را استفاده ميكنيد، ولي شكر و سپاسگزاری نميكند.
7 -خداوند فرمود: شيطان دشمن شما است، او را دشمنگیرید. به زبان او را لعن ميكنيد، ولي در عمل با او دوستي مينماييد و از او اطاعت ميكنيد.
8 -عيبهاي مردم را برابر ديدگانتان قراردادید و عيبهاي خود را پشت سر انداختید، درنتیجه كسي را ملامت ميكنيد كه خود به ملامت سزاوارتر از او هستيد.
با اين وضع چه دعايي از شما مستجاب گردد، درصورتیکه شما راهها و درهاي دعا را به روي خود بستهايد؟!
«پس تقواپیشه كنيد؛ كارهاي تان را اصلاح كنيد؛ امربهمعروف و نهي از منكر كنيد تا خدا دعايتان را مستجاب كند».(2)
نكته بعدي:
گاهي دعا اجابت میشود، اما خواسته انسان برآورده نمیشود؛ چون خير و صلاح بنده خدا در عدم اجابت دعايش هست. چنانکه بر اساس گزارش قرآن كريم برخي از دعاهایی كه بعضي از پيامبران الهي مانند حضرت ابراهيم يا حضرت نوح نمودهاند، به آنان داده نشده است. ولي آنچه خداوند در عوض عدم استجابت دعا براي بنده یابندگانش در نظر گرفته و میخواهد آن را در آخرت به بنده خود عطا كند، بسيار برتر از آن چیزهایی است كه انسان ازخداخواسته است.
بنابراین، اگر كسي بداند خداوند در عوض عدم اجابت دعا، چه پاداشي براي او در آخرت در نظر گرفته است، هرگز ناامید نمیشود. امام صادق (ع) میفرماید: «روز قيامت خداوند میفرماید: اي بنده من! مرا خواندي و اجابتت را به تأخير انداختم. اكنون ثواب و پاداش تو چنين و چنان است. پس مؤمن آرزو میکند کهای كاش هيچ دعايي از او در دنيا اجابت نمیشد، براي آن ثواب و پاداش نيكي كه میبیند». (3)
نکتهای ديگر:
از روايات استفاده میشود كه هيچ دعايي بیاثر نيست و هر دعايي در دنيا و آخرت تأثير مناسب خود را دارد. پس درواقع هر دعايي به اجابت میرسد، اما گونههای اجابت آن مختلف است.
امام سجاد (ع) میفرماید: «دعاي مؤمن، يكي از سه فايده را دارد:
يا براي او ذخيره میگردد تا در آخرت بهتر ازآنچه در دنیاطلب كرده بود، به او داده شود، يا در دنيا برآورده میشود و يا بلايي را كه میخواست در دنيا به او برسد، از وي دور میکند». (4)
نكته بعدي: بسياري از دعاها كه به استجابت نمیرسد به خاطر اين است كه از راه مناسب و درست براي رسيدن به آن دعا وارد نشدهایم، يعني براي رسيدن به هر خواستهای، علاوه بر دعا بايد تلاشي متناسب داشت، كه ما در بسياري از موارد اصلاً تلاشي نمیکنیم و به دعا بسنده میکنیم و در مواردي نيز تلاش میکنیم، ولي تلاش مان متناسب با حاجت نيست، يعني راه رسيدن به حاجت را اشتباهي میرویم، كه اینیکی از مهمترین علتهای عدم استجابت دعا است.
شما نيز وظیفهدارید بر دعا اصرار كنيد و حسن ظن به خداوند داشته باشيد و براي رسيدن به هر كاري از راه درست و شرعي آن وارد شويد تا اگر صلاح تان بود به آن برسيد.
پینوشتها:
1. علامه مجلسى، بحار الأنوار، مؤسسه الوفاء بيروت - لبنان، 1404 ه.ق، ج 70، ص 376.
2. همان، ج 90، ص 376.
3. همان، ص 374.
4. احسانبخش، صادق، آثار الصادقين، روابط عمومي ستاد برگزاري نماز جمعه گيلان، چاپ اول،1362، ج 6، ص 66.
موفق باشید.