پرسش:
#نقد قرآن ویکیپدیا
آیا موارد اختلاف قرآن با کتابهای پیش از آن، به معنای فهم نادرست پیامبر از آن متون است؟
پاسخ:
مقدمه
برخی از خاورشناسان مدعی شدهاند هرچند قرآن اقتباسی از مصادر یهودی و مسیحی است، اما به علت سطحی بودن شناخت پیامبر صلیاللهعلیهوآله از کتاب مقدس، شاهد برداشتهای ناقص ایشان از آن منابع هستیم!
در این نوشتار این ادعا مورد بررسی و نقد قرار میگیرد.
امکانسنجی دسترسی پیامبر خدا به منابع یهودی و مسیحی
بررسی تاریخ زندگی حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله حاکی از این است که برخلاف ادعای برخی از خاورشناسان، دسترسی پیامبر به منابع یهودی و مسیحی یا اصلاً ممکن نبوده یا اگر امکان داشته، واقع نشده است:
1. ملاقات پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله با افرادی که از این مصادر مطلع بودند، محدود به موارد اندک، کوتاه، پراکنده و پیشبینینشده بوده و بههیچوجه امکان انتقال این حجم از مطالب در آن موارد نبوده است.
2. هیچ دلیل یا شاهد تاریخی مبنی بر دسترسی پیامبر خدا به مصادر یهودی و مسیحی وجود ندارد. حتی اگر این دسترسی نیز وجود داشت، با قطعنظر از زبان غیر عربی این مصادر و ترجمهنشدن آنها به زبان عربی تا آن زمان، حضرت بهدلیل درسناخواندگی امکان مطالعه آنها را نداشتند.
3. حتی اگر فرض کنیم اُمّی بودن پیامبر خدا، نه بهمعنای درس ناخواندگی، بلکه بهمعنای تعلق به اُمُّ القُری باشد، باز هم پذیرش مطالعة مصادر اهل کتاب توسط ایشان پذیرفتنی نیست؛ زیرا اگر حضرت مطالب قرآن را از مصادر یهودی و مسیحی گرفته بودند، اما به خدا نسبت میدادند، اعضای خانواده ایشان همچون حضرت خدیجه سلاماللهعلیها، امیرالمؤمنین علیهالسلام، پسرخوانده ایشان زید و... اولین کسانی بودند که متوجه این فریبکاری میشدند و یا به ایشان اعتراض میکردند یا دستکم به ایشان ایمان نمیآوردند و مال و جان خود را در راه دین او فدا نمیکردند. افزون بر این، برخی از نزدیکان پیامبر همچون ابولهب و همسرش با ادعای نبوت ایشان مخالفت کردند و از هیچ اقدامی بر علیه ایشان کوتاهی نکردند. اگر حضرت مصادر یهودی و مسیحی را مطالعه و مطالب قران را از این منابع گرفته بودند، این افراد در این زمینه افشاگری میکردند و خبرش نیز به ما میرسید.
4. هرچند اهالی شبه جزیره عربستان به دلیل حضور یهودیان و مسیحیان از برخی افراد مطرح در کتاب مقدس به صورت کلی و اجمالی اطلاع داشتند، اما این اطلاع اختصاصی به پیامبر نداشت؛ ازاینرو این سؤال پیش میآید که پس چرا دیگران هیچگاه نتوانستند با استفاده از آن مطالب، کتابی مانند قرآن بیاورند؛ بهویژه که قرآن بارها با مخالفان خودش تحدی کرد و مخالفان پیامبر نهتنها انگیزه لازم برای پاسخ به این تحدی را داشتند، بلکه بهدلیل همکاری با یهودیان، به منابع آنان دسترسی داشتند.
بنابراین، حضرت به مصادر اهل کتاب دسترسی نداشتند تا گفته شود تفاوتهای قرآن با عهدین ناشی از فهم نادرست ایشان از آن مصادر است؛ اما همچنان این پرسش باقی است که علت تفاوتهای قرآن با عهدین چیست؟
چرایی تفاوتهای قرآن با عهدین
بررسی تفاوتهای قرآن با عهدین، حاکی از این است که اختلافات غیرارادی و ناشی از سوءفهم نیست. برای نمونه به دو مورد از تفاوتهای این دو کتاب با هم اشاره میشود. تصویر خداوند در کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان و قرآن اختلافات قابلتوجهی با هم دارد. عهد عتیق خداوند را انسانوار و دارای ویژگیهای بشری معرفی میکند. خداوند از کرده خود از جمله خلقت حضرت آدم یا طوفان نوح پشیمان میشود. خداوند مطالبی را فراموش میکند و نیاز به یادآوری دارد. مطابق عهد عتیق خداوند رنگینکمان را برای یادآوری به خودش خلق کرده است. خداوند رؤیتپذیر است و بر حضرات ابراهیم یا یعقوب علیهماالسلام ظاهر میشود و با آنان سخن میگوید.(1) در مقابل، قرآن کریم هیچیک از این ویژگیها را برای خداوند مطرح نمیکند و بر عدم شباهت او با مخلوقات تأکید دارد: ﴿لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْءٌ﴾؛ «هیچ چیزی مانند او نیست».(2) چنانکه تصویر پیامبران علیهمالسلام در عهدین و قرآن تفاوتهای قابلتوجهی با هم دارد. عهدین گناهان مختلفی همچون دروغ، سرقت، قتل، بتپرستی، ساختن بت و بتکده، زنا حتی زنای با محارم، مستی، خیانت، فحاشی و... را به پیامبران نسبت داده است. اموری که بههیچوجه در قرآن وجود ندارند.
همانطورکه مشخص است اختلافات قرآن با عهدین کاملاً سنجیده و نظاممند و ناشی از یک جهانبینی منسجم است. با توجه به اُمّی بودن پیامبر و همچنین وجود نداشتن چنین بینشی در آن روز، تنها راهی که باقی میماند دریافت این مطالب از خداوند و از طریق وحی است.
نتیجهگیری
کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان در اصل آسمانی بوده، اما تحریف شده است. قرآن نیز هرچند همانند عهدین آسمانی است، اما برخلاف آنها تحریف نشده است. با توجه به منشأ و منبع واحد قرآن و عهدین، شباهت مطالب آنها با هم اصلاً عجیب نیست؛ چنانکه تفاوتهای قرآن با عهدین نیز جای شگفتی ندارد؛ چراکه قرآن برخلاف آنها تحریف نشده است. بنابراین، تفاوتهای قرآن با کتاب مقدس، برخلاف ادعای برخی از مستشرقان ناشی از سوءفهم پیامبر خدا از مصادر یهودی و مسیحی نیست؛ بلکه ناشی از تحریف کتاب مقدس و عدم تحریف قرآن است.
مبنع برای مطالعه بیشتر
نقد نقد قرآن ویکی پدیای فارسی:
https://fa.wikipedia.org/wiki/نقد_قرآن
چکیده پاسخ
منبع آسمانی مشترک قرآن و کتاب مقدس شباهتهای آنها را توجیه میکند؛ اما تفاوتهایشان، به دلیل تحریف عهدین و سلامت قرآن از تحریف است؛ نه سوءبرداشت پیامبر از منابع یهودی-مسیحی؛ چراکه اولاً بهدلیل عربی نبودن این منابع در آن زمان و درسناخواندگی پیامبر، دسترسی حضرت به این منابع ممکن نبوده است؛ ثانیاً بررسی تفاوتهای قرآن و عهدین نشان میدهد که این اختلافات، نظاممند و مبتنی بر یک جهانبینی مسنجم هستند؛ بنابراین، تنزّل آنها به برداشتهای اشتباه سادهانگاری است.
پینوشتها
1. ر.ک: عادلی، سیدمرتضی، تصویر خدا در عهد عتیق، نیستان ادیان و مذاهب، 1390ش، شماره2، ص51 تا 70.
2. سوره شورى، آیه11.