۱۴۰۳/۰۵/۰۶ ۱۱:۳۰ شناسه مطلب: 99439
پرسش:
درباره احترام، محبت و وظایف مرد نسبت به همسرش توضیح بدهید؟
پاسخ:
وقتی عقد ازدواج میان یک دختر و پسرخوانده میشود، مفهوم زن و شوهر عینیت مییابد و اینگونه خانواده تشکیل میگردد. در نگاه اسلام خانواده از جایگاه والایی برخوردار است و هر آنچه بتواند در تثبیت این نهاد مؤثر باشد مورد سفارش دین قرارگرفته است. زن و مرد اگرچه در انسانیت یکساناند؛ اما در ویژگیهای جسمی و روحی تفاوتهایی با یکدیگر دارند که حکمت این تفاوتهای طبیعی، به تفاوت در نقش آنها در خانواده بازمیگردد. توجه به نیازهای مادی و معنوی در کانون گرم خانواده ازجمله دستورات مهم اسلام است.
قرآن میفرماید: ﴿ وَمِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکمْ مِنْ أَنْفُسِکمْ أَزْوَاجًا لِتَسْکنُوا إِلَیهَا وَجَعَلَ بَینَکمْ مَوَدَّهً وَرَحْمَهً ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِک لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یتَفَکرُونَ ﴾؛ «و از نشانههای او اینکه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید و در میانتان مودّت و رحمت قرارداد؛ در این نشانههایی است برای گروهی که تفکّر میکنند!» (۱) فلسفه ازدواج و تشکیل خانواده رسیدن به آرامش است و اسلام با هر آنچه آرامش یک زندگی را به هم بریزد مخالف است؛ بنابراین بر هر مردی لازم است تا در جهت حفظ آرامش همسرش گام بردارد.
گذشت و عفو
در زندگی زناشویی گذشت و عفو حرف اول را میزند و وقتی گذشت در زندگی حاکم باشد آرامش بر آن زندگی سایه میافکند؛ اما اگر عفو و گذشت رنگ ببازد، رد پای کینه و انتقام هویدا میشود. پس بر مردان لازم است تا گذشت، سعهصدر، انعطافپذیری و مدارا را سرلوحه رفتار خود قرار دهند. چراکه محبت، قلوب را نرم میکند و گذشت و بخشودن از صفات انسانهای کریم و بزرگوار است.
تقویت رابطه عاطفی
وجود عواطف و احساسات در میان زن و مرد باعث میشود تا بین آنها مودت و محبت ایجادشده و یکدیگر را دوست داشته باشند و این دوست داشتن منجر به تقویت کانون خانواده شود؛ لذا هر دو موظفاند در جهت تثبیت این محبت و مودت گام بردارند و از هر آنچه به این محبت و مودت آسیب میرساند پرهیز نمایند. یک مرد میتواند با تقویت رابطه عاطفی و ارتباط کلامی خود با همسرش بر تقویت این محبت مبادرت ورزد.
مشارکت در امور خانه
بعضی از افراد فکر میکنند چون زنان زمان بیشتری را در خانه میگذرانند، پس وظیفهدارند تا بار تمامکارهای خانه را بهتنهایی به دوش بکشند. این در حالی است که دین اسلام انجام امور منزل را بر عهده زن و مرد گذاشته است. عدهای نیز تصورشان این است که انجام کارهای خانه چون در محیط خانه انجام میگیرد. پس ارزش چندانی ندارد درحالیکه ارزش کارها را محیط و فضای آن تعیین نمیکند بلکه این نیت و انگیزه انسان است که به کار او ارزش میبخشد. کار کردن در خانه، زن و مرد نمیشناسد. حضرت علی علیهالسلام هم برای حضرت زهرا سلاماللهعلیها عدس پاک میکردند و در کارهای منزل به ایشان کمک مینمودند. اجر و ثوابهای فراوانی که خداوند برای یک ساعت در خدمت خانواده بودن به انسان وعده داده است نشان از اهمیت این موضوع دارد. مشارکت در امور منزل، فشارهای روانی را به امنیت روانی تبدیل میکند و همدلی میان زن و شوهر را افزایش میدهد. اثرانگشت مشارکت مرد در امور منزل، برای همیشه روی قلب همسرش ثبت میشود. مردان نباید کار ارزشمند مشارکت در خانه را با کلیشههای جنسیتی مثل این جمله که ظرف شستن کار مردان نیست و... به یک ضد ارزش تبدیل کنند. در کنار مشارکت در امور منزل، مشارکت فکری هم به بهداشت روحی و روانی زن و مرد کمک میکند. رسول اکرم صلیالله علیه و اله در حدیثی فرمودند: «لا یَخدُمُ العِیالَ إلاّ صِدِّیقٌ أو شَهیدٌ أو رَجُلٌ یُرِیدُ اللّه ُ بهِ خَیرَ الدنیا و الآخِرَهِ»؛ (۲) «به زن خود خدمت نکند، مگر صدیق، یا شهید، یا مردی که خداوند خیر دنیا و آخرتِ او را بخواهد».
ابراز محبت
مهمترین راه اثبات محبت، ابراز محبت است. دوست داشتن یک امر است و ابراز دوست داشتن امری مهمتر؛ لذا یک مرد باید در روابط خود با همسرش دائماً دوست داشتن خویش را بامحبتهای کلامی و غیرکلامی ابراز نمایید.
مشورت کردن
بر مردان لازم است تا با پرهیز از رفتار مستبدانه در امور زندگی با همسران خویش مشورت کرده و با تبادلنظر با ایشان، امور را مدیریت نمایند؛ حتی بعضی از مواقع سعی کنند نظر آنها را مقدم بر نظر شخصی خود بدانند تا زنان نیز احساس کنند که در اداره خانه، جایگاه والایی دارند.
بهوقت خطا
گاهی در زندگی، همسر ما دچار اشتباه میشود، در این زمان نوع واکنش ما نسبت بهاشتباه او میتواند در تحکیم روابط و یا تزلزل آن بسیار مؤثر باشد. مردی که در برابر خطای همسرش عفو و گذشت داشته باشد و دائماً او را به خاطر اشتباهش سرزنش نکند بذر محبت را در زندگی میکارد؛ اما برعکس مردی که مدام اشتباهات همسر را همچون پتکی بر سر او بکوبد، موجبات دلسردی در زندگی را فراهم خواهد کرد.
عیبپوشی
قرآن کریم نقش و کارکرد زن و مرد را در خانواده چنین بیان میکند: ﴿ هُنَّ لِبَاسٌ لَّکمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ ﴾؛ «ایشان (زنان) پوشش شمایند و شما پوشش ایشانید». (۳) در حقیقت زن و مرد بهواسطه ازدواج موظف میشوند به یکدیگر کمک کنند تا از انحراف در امان بمانند. همانگونه که لباس منجر به پوشاندن عیوب انسان میگردد زن و مرد هم باید عیوب یکدیگر را بپوشانند و به اعتلای اخلاقی یکدیگر کمک کنند.
نفقه دادن
ازجمله اموری که نشاندهندهٔ توجه به جایگاه زن و حفظ حقوق اوست حق مهریه و نفقه است. با توجه به اینکه زن در محیط خانواده سختیهای فراوانی ازجمله بارداری، وضع حمل، شیردهی، پرستاری، مراقبت فرزندان و... را متحمل میشود و همین امور او را از فعالیتهای اقتصادی بازمیدارد خداوند مهربان برای جبران این حق، مهریه و نفقه را بر عهده مردان گذاشته است و اینگونه برای حق اقتصادی زنان ارزش قائل شده است. بر شوهر واجب است که هزینه خوراک، پوشاک، مسکن و سایر ضروریات زندگی همسر خود را بپردازد.
نیاز عاطفی و جنسی
در میان نیازهای طبیعی آنچه برای زنان اولویت دارد نیازهای عاطفی است. زنان با جذابیتهایی که خداوند در وجودشان نهاده دلبری کردن را دوست دارند و مظهر نازند و برای مردان نیاز جنسی در اولویت است و مظهر نیاز نامیده میشوند. خداوند محیط امن خانواده را فضای مناسبی برای رفع این نیازها قرار داده تا زن و مرد برای رفع آن به اجتماع پناه نیاورند؛ بنابراین هر نوع بیتوجهی و کوتاهی زن و مرد در رفع این نیازها میتواند آسیبزا باشد.
نتیجه:
زن و مرد دارای تفاوتهای طبیعی و تکوینی هستند و همین تفاوتها منجر میشود که در حقوق و تکالیف متفاوت باشند. دقت کنید که حقوق و تکالیف متضایفند یعنی اگر برای کسی حقی تعریف شود در برابرش تکلیفی نیز وضعشده و اگر به کسی تکلیفی داده شده در برابرش حقی هم معینشده است؛ بنابراین، حقوق و تکالیف هر یک از زن و مرد باهم متعادل و متوازن است. در اسلام، سنگ بنای روابط، بر پایه اخـلاق گذاشته شده است؛ بنابراین دین اسلام در تنظیم روابط انسانها قبل از آنکه آنها را بـه سـمت قانون و حقوق و فقه سوق دهد، آنها را به رعایت دستورات اخلاقی توصـیه میکند؛ بنابراین وجود وظایف اخلاقی لازمه ایجاد صلح و صفا در خانواده است تا زن و مرد بدون اجبار و از روی میل به وظایف خود عمل نمایند. وقتی تکالیفی از قبیل بارداری، شیردهی، بچهداری و خانهداری بر عهده زن گذاشته میشود، ضرورت دارد که پرداخت هزینه زندگی او بر شوهر واجب شود. مردان موظفاند نفقه و خرجی همسر و فرزندان خود را بپردازند. احترام به همسر و تکریم شخصیت او، گذشت در برابر خطای او، خوشاخلاقی با زنان، اظهار عشق و علاقه، حسن معاشرت، دلجویی، همدلی و مشارکت در انجام امور داخلی خانواده، معاضدت در تربیت فرزند و وفاداری، تأمین هزینه خانواده و نفقه، توسعه زندگی و ... نیز از مهمترین وظایف فقهی و اخلاقی مردان است.
برای مطالعه بیشتر:
1. آیین همسرداری، ابراهیم امینی.
2. حقوق زن از دیدگاه قرآن کریم، محمد بیستونی.
3. تحکیم خانواده از منظر حقوق و اخلاق، عباسعلی اختری.
4. مهارتهای زندگی خانوادگی در آیینه آیات و روایات، زهرا آیتاللهی.
پینوشتها:
۱. سوره روم، آیه ۲۱.
۲. المجلسی، الشیخ محمدباقر بن محمدتقی، بحارالانوار، مؤسسه الوفاء، چاپ دوم، ۱۴۰۳ هـ. ق، ج ۱۰۴، ص ۱۳۲.
۳. بقره، آیه ۱۸۷.