پرسش:
آیا جایزه صلح نوبل خانم نرگس محمدی یک افتخار است؟ چرا برخی برای آن تبریک میگویند و برخی به آن حمله میکنند؟ آیا این جایزه، ملت ایران را صلحطلب معرفی نمیکند؟
پاسخ:
جایزه صلح نوبل (1) یکی از شش جایزه مشهور و جهانی نوبل، بهمانند نوبل فیزیک، شیمی، ادبیات، پزشکی و اقتصاد است که هرساله به افرادی که در این رشتهها پیشتاز هستند اعطا میشود. امسال جایزه صلح نوبل به خانم نرگس محمدی، زندانی سیاسی و معترض به سیاستهای جمهوری اسلامی ایران اعطاشده است. خانم محمدی به همراه خانم شیرین عبادی تنها ایرانیانی هستند که مفتخر به دریافت جایزه نوبل شدهاند. در این میان بسیاری کسب این جایزه را شایسته تقدیر و موجب افتخار و بسیاری آن را موجب وهن و ضد ارزش میدانند. حقیقت امر چیست؟
پاسخ را با توجه به این پرسش آغاز میکنیم که اساساً این جایزه در خدمت چه هدفی است؟
ظاهر امر اینگونه است که این جایزه طبق وصیت آلفرد نوبل (2) به کسی تعلق خواهد گرفت که «بیشترین یا بهترین کار را برای دوستی بین ملتها، لغو یا کاهش رویاروییهای نظامی یا تشکیل و ترغیب همایشهای صلح انجام داده باشد». (3) اما نیمنگاهی به برخی از برندگان جایزه صلح نوبل نشان میدهد که جنجالبرانگیزترین جایزه نوبل، همین جایزه صلح است. در واقع تعلق گرفتن و تعلق نگرفتن این جایزه به افراد بارها موجب حیرت ناظرانی شده است که سادهاندیشانه انتظار واقعی بودن این جایزه را داشتهاند. برای نمونه مهاتما (مهانداس کارامچاند) گاندی، رهبر استقلال هند که با مبارزه و مقاومت بدون خشونت، استقلال هند از دولت انگلستان را رقم زد و الهامبخش جنبشهای اثربخش مدنی در جهان شد، پنج بار نامزد دریافت جایزه صلح نوبل شد و هرگز این جایزه را دریافت نکرد. وقتی گاندی ترور شد. فشار افکار عمومی موجب شد که ابتدا کمیته نوبل تصمیم بگیرد که جایزه را به وی تقدیم کند، اما تغییر نظر داد و ترجیح داد که اعلام کند که هیچ انسان زندهای شایسته دریافت جایزه نیست و در آن سال کسی جایزه صلح نوبل را دریافت نکرد؛ اما چه کسانی جایزه صلح نوبل دریافت کردهاند؟
افرادی همانند مناخیم بگین اولین نخستوزیر اسرائیل که بعد از ایجاد بدترین جنایت و کشتار در سرزمینهای اشغالی مانند کشتار دیر یاسین (4) به دنبال عادیسازی روابط در دنیا و به رسمیت شناخته شدن سرزمین اسرائیل بودند و بعد از خیانت انورسادات به جهان اسلام و جهان عرب در کمپدیوید، (5) موفق به تثبیت کشور جعلی اسرائیل شدند، جایزه صلح نوبل را به قیمت سقوط سرزمین فلسطینیان و رسمیت دادن به یک رژیم سفاک متجاوز به دست آوردند. در کنار بگین، شیمون پرز و بنیامین نتانیاهو دو نخستوزیر جنگطلب و خونریز اسرائیل نیز این جایزه را به دست آوردهاند.
یا هنر کیسینجر، وزیر خارجه ایالاتمتحده آمریکا و نظریهپرداز و چهره جنگطلب کاخ سفید، به این دلیل در سال 1973 برنده جایزه صلح نوبل شد که طی توافق پاریس مأمور بود تا بعد از سالها به جنگ فرسایشی و منفور بین کشور خود و ویتنام را پایان دهد و پس از مرگ صدها هزار انسان بیگناه آمریکا را از باتلاقی که خود متجاوزانه در آن گرفتار شده بود نجات دهد که بعد از این توافق، جنگ دو سال دیگر ادامه داشت. سران آمریکا بابت کشتار ملت ویتنام آنهم به دلیل رواج کمونیسم باید محاکمه میشدند یا جایزه میگرفتند؟ آیا به متجاوز بابت پایان دادن به تجاوز خود جایزه میدهند؟
یکی از این جایزهها که بعداً هم توسط کمیته اصلاح نشد، به خانم آنگ سان سوچی رهبر مخلوع و غربگرای میانمار و عامل کشتار و آوراگی مسلمان روهینگا اعطا شد.
در واقع این جایزه بیشتر در خدمت هژمونی غربی و صهیونیستی بر عالم و تحقیر مستضعفین و تکریم مستکبرین بوده است. چنانچه سال ۲۰۱۸ میلادی نیز صدها نویسنده و استاد دانشگاه سوئدی دو نامه جداگانه در انتقاد از آکادمی نوبل نوشتند و به دلیل فساد مالی و پارتیبازی خواستار سلب صلاحیت از این آکادمی شدند. (6)
نکته دیگر، اهمیت تحلیل واکنشها به این جایزه است. یورنیوز (رسانه خبری اتحادیه اروپا) در این رابطه چنین گزارش داده است:
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا: «این جایزه بهعنوان یک قدردانی است که حتی باوجوداینکه او اکنون و بهناحق در زندان اوین بسر میبرد، هنوز هم جهان صدای زلال نرگس محمدی را میشنود که خواهان آزادی و برابری است». گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات اسرائیل به زبان عبری و فارسی در توییتر (ایکس) گفت: «امروز از شنیدن برنده شدن جایزه صلح نوبل نرگس محمدی خرسند شدم. نرگس سمبل نبرد بیوقفه مردم ایران علیه رژیم خونخوار که دشمن کشور اسراییل، مردم خودش و همه جهان نیز است، است. باهم پیروزیم، زن، زندگی، آزادی.» امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه نیز گفت: «فرانسه از این انتخاب بسیار قوی برای یک مبارز آزادی استقبال میکند.» رضا پهلوی، فرزند آخرین شاه ایران گفت: «اعطای جایزه صلح نوبل امسال به نرگس محمدی قدردانی از جنبش زن، زندگی، آزادی و این مبارزه ملی برای آزادی است. این رژیم از همان روز اول تلاش کرده است زنان ایرانی را تحت سلطه، کنترل و تحقیر قرار دهد». (7)
نگاهی به ترکیب تمجید کنندگان این جایزه مؤید این نظر است که این جایزه در راستای اهداف غربی_صهیونیستی است. درواقع غرب از ظرفیتهای سیاسی و رسانهای خود برای تقابل با جمهوری اسلامی، استفاده ابزاری میکند.
اما نکته آخر توجه به این مسئله است که اگر فردی با نظام سیاسی کشور خود مخالف است و با احکام و واجبات الهی مورد قبول میلیونها ایرانی به جنگ و پردهدری و تهییج و تحریک مردم به شورش و اغتشاش مشغول شده است، چه قدمی برای صلح و کاهش جنگ در جهان برداشته است؟ آیا جز این نیست که رفتارهای سیاسی حامیان این افراد، همواره غرب را به تحتفشار قرار دادن ملت ایران و وادار کردن آنان به فروپاشی اجتماعی تشویق کرده است؟
نتیجه:
تاریخچه این جایزه و رویکرد متولیان آن در خدمت هژمونی غربی و صهیونیستی نشان میدهد که حتی اگر خانمها محمدی و عبادی، اعتراضات و مبارزاتی را بهحق انجام داده بودند که ندادهاند، این جایزه موجب شرم و تخفیف بود و نه افتخار. این جایزه از سوی کسانی که عمری در چپاول و غارت اقتصاد و فرهنگ و امنیت ملت ما و سایر ملل جهان بوده و هستند، موجب ابتذال است. غرب از ظرفیتهای سیاسی و رسانهای خود برای تقابل با جمهوری اسلامی، استفاده ابزاری میکند نه اینکه بخواهد به ملت ایران افتخاری برساند.
کلمات کلیدی:
حکومت اسلامی، مسائل بینالمللی، جایزه صلح نوبل، نرگس محمدی، شیرین عبادی، شیمون پرز.
پینوشتها:
1. Nobel Prize
2. آلفرد نوبل، صنعتگر و مخترع سوئدی است. نوبل را بیش از هر چیزی مخترع دینامیت و بنیانگذار جایزه نوبل میشناسند. آلفرد نوبل در سال ۱۸۳۳ م در کشور سوئد مـتولد شد که یک پارادوکس علمی را از خود بهجای گذاشت. این دانشمند دینامیت را اختراع کرد، ولی از این مسئله پشیمان شد و تصمیم گرفت که سرمایهاش را صرف بنیانگذاری مهمترین جایزه جهانی در حوزههای صلح، ادبیات، شیمی، فیزیک و اقتصاد کند. او از مشهورترین دانشمندان حامی صلح بود. او صاحب شرکت تولید تجهیزات نظامی Bofors بود. در کارنامه اختراعات او به غیر از اختراع دینامیت، ۳۵۴ پتنت ثبتشدهی دیگر نیز به ثبت رسیده بود. عنصر نوبلیم را بهپاس قدردانی از تحقیقات این شیمیدان ثبتشده است. نوبل در 1896 در ایتالیا درگذشت.
3.https://www.nobelprize.org/prizes/lists/all-nobel-prizes/
4. کشتار دیر یاسین در ۹ آوریل ۱۹۴۸ و در آغاز اشغال سرزمین فلسطینیان اتفاق افتاد که طی آن ۱۲۰ تروریست صهیونیست به روستای فلسطینی دیر یاسین (در پنج کیلومتری غرب اورشلیم) حمله کردند، طی این درگیری و کشتار ۲۵۰ روستایی که بسیاری از آنان زن و کودک بودند کشته شدند و به افراد زیادی تجاوز شد. بازتاب خبر این کشتار، آنچنان موجب رعب و وحشت فلسطینیها شد که بخش بزرگی از مهاجرت دستهجمعی و در واقع فرار مردم فلسطین از خانه و سرزمینشان بهواسطه ترس از تکرار چنین اتفاقی رقم خورد.
5. پیمان کمپ دیوید (Camp David Accords) نام پیمانی است که بهوسیله انور سادات رئیسجمهور مصر و مناخیم بگین، نخستوزیر وقت اسرائیل در تاریخ ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸ به امضا رسید. پیمان کمپ دیوید پس از دوازده روز مذاکرات مخفی و با میانجیگری ایالاتمتحده آمریکا در کمپ دیوید که یکی از استراحتگاههای مقام ریاست جمهوری در ایالاتمتحده آمریکا است نهایی شد و در تاریخ ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸ با حضور جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت ایالاتمتحده آمریکا در کاخ سفید به امضای نهایی رسید. پیمان کمپ دیوید اولین پیمان صلح میان طرفین جنگ اعراب و اسرائیل بود که به صلح میان مصر و اسرائیل و به رسمیت شناخته شدن اسرائیل انجامید. انور سادات اولین رئیس وقت یک کشور عربی از طرفین جنگ اعراب و اسرائیل بود که به صلح با اسرائیل و به رسمیت شناختن این کشور اقدام کرد. وی حدود ٣ سال بعد در هنگام یک رژه نظامی توسط افراد گروه جهاد اسلامی مصر ترور شد و به قتل رسید.
6. جایزههایی که به آدمهای اشتباهی اهدا شد! خبرگزاری فارس، 30 مهر 1399، http://fna.ir/f06l7
7. واکنشها به جایزه صلح نوبل نرگس محمدی؛ رئیس کمیسیون اروپا: زنان ایرانی الهامبخش زنان در جهان هستند، یورونیوز، 6/10/2023 م،
https://parsi.euronews.com/2023/10/06/reactions-to-nobel-peace-prize-202...