آیا ممکن است احادیث قدسی که توسط فرشته وحی بر پیامبر ارسالشده تحریفشده باشد؟
پاسخ:
حدیث قدسی کلامی است که پیامبر از زبان خدا نقل میکند و آن را یا خداوند در معراج، در آن تشرف اختصاصی به قلب او القا کرده یا جبرئیل یا ملکی دیگر به او ابلاغ کرده است و پیامبر آن مطالب را از قول خدا نقل میکند؛ مثل این کلام رسول خدا که میفرماید: «سمعت جبرئیل یقول: سمعت الله جل جلاله یقول : لاإلهإلاالله حصنی فمن دخل أمن من عذابی؛ (1) از جبرئیل شنیدم که خداوند میفرمود: "لاالهالاّالله" دژ استوار من است و هر کس در آن وارد شود، از عذاب من در امان است».
این معانی بر قلب پیامبر نازل میشد و پیامبر این معانی را با الفاظ خود بر مردم ابلاغ میکرد و این سخنان پیامبر که به خدا منسوب میکرد؛ مانند بقیه سخنان ایشان، توسط دیگران شنیده میشد و نقل میگردید و همچنان که سخنانی جعل کرده و به ایشان منسوب میکردند ، به همین صورت همسخنانی بهعنوان حدیث قدسی نقل میکردند و به ایشان منسوب مینمودند. ازاینرو احادیث چه قدسی و چه غیر قدسی باید با موازین تطبیق داده شود و در صورت همراستایی قبول گردد.
قرآن وحی خاص خدا و کتاب نهایی هدایتگر بشر است که اراده خدا بر این قرارگرفته که تا آخر عمر بشر سالم از تحریف در جامعه بماند تا حجت بر بندگان تمام باشد و چون حجت خداست باید همیشه سالم از تحریف باشد. ازاینرو خداوند عوامل مختلف عادی و غیرعادی برانگیخته تا بدانها ارادهاش را محقق سازد و حجتش را حفظ کند. ولی احادیث قدسی مانند دیگر احادیث پیامبر شرح و تبیین و تفصیل قرآن است و اگر تحریف هم شوند، باوجود قرآن، دین ضربهای نمیخورد.
پینوشتها:
1. شیخ صدوق، توحید، قم ، انتشارات اسلامی، ص 25.