خواهرم در زمان کودکی و نوجوانی توانایی مالی نداشته روزهایش را نگرفته و کفاره آن را پرداخت نکرده و تعداد روزهای نگرفته را هم نمی داند علیهذا وضعیت چگونه است؟ باتشک
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
در صورتي که خواهر شما به سبب عذر شرعي روزه هايش را نگرفته باشد. (مانند ضعف غير قابل تحمل در اوايل بلوغ و يا ايام عادت ماهيانه ) فقط قضاي روزه ها بر او واجب است . کفاره اي به سبب روزه نگرفتن بر عهده او نيست.(1)
اما اگر قضاي روزه ها را بدون دليل تا رمضان سال بعد تاخير انداخته باشد، به ازاي هر روز بايد يک مد طعام(750 گرم گندم يا جو يا برنج و...) به فقير بدهد.(2)
اما در صورتي که روزه هايش را بدون عذر شرعي نگرفته باشد ، علاوه بر قضاي روزه کفاره هم بايد بدهد . در پرداخت کفاره انسان بايد يا شصت روز روزه بگيرد و يا شصت فقير را سير کند و يا به هر کدام يک مد طعام بدهد . اگر توانايي بدني براي روزه ندارد و يا تمکن مالي براي پرداخت کفاره ندارد، هر مقدار که مي تواند بايد اطعام کند . اگر اصلا قدرت اداي کفاره را ندارد، بايد استغفار کند و بنا بر احتياط واجب هر وقت که توانايي داشت ، بايد کفاره بدهد.(3)
اگر در تعداد روزه ها شک دارد، هر مقدار که يقين دارد، انجام بدهد، کافي است ، مثلا اگر شک دارد که 20 روز روزه نگرفته يا 15 روز ، قضاي همان 15 روز را بگيرد، کافي است .(4)
کفاره را انسان بايد به صورت طعام بدهد .دادن پول کافي نيست . در صورتي که مبلغ کفاره را به دفتر مرجع ويا فرد مطمئني بدهد که او طعام خريده و به فقير بدهد، کافي است.
مبلغ هر مد طعام 400 تومان مي باشد و مبلغ کفاره يک روز روزه نگرفتن عمدي 24000تومان مي باشد.
در هر صورت قضاي روزه را بايد انجام بدهد و براي گذشت چند سال کفاره افزايش نمي يابد.
پي نوشت ها :
1. آيه الله سيتاني ، توضيح المسائل ، م1564 .
2. همان ، 1676 .
3 . همان ، 1632 .
4 . همان ، 1668.