پاسخ ارائه شده به سؤالِ یک پرسشگر با مشخصات خاص است. در صورتی که سؤال یا ابهامی برای شما ایجاد شده از طریق درگاه های پاسخگویی پیگیری فرمائید.

رفتن به مجلس یا مهمانی یا مرکز آموزشی ای(مانند کلاس زبان ودانشگاه) که زن های نا محرم بد حجاب در آن حضور دارند (بد حجابی در حد موی جلوی سر و کمی از پا مانند از مچ به پایین وکمی از دست) چه حکمی دارد؟(طبق نظر آیات عظام بهجت و سیستانی وخمینی وخامنه ای ومکارم)

پرسشگر گرامي با سلام سپاس از ارتباط تان با اين مرکز
اگر شرکت در کلاس ها همراه با گناه نباشد و يا مجلس، مجلس حرام نباشد، اشکال ندارد. فقط بايد از نگاه شهوي و از گناهان ديگر پرهيز کند.(1)
از مرحوم آيت الله گلپايگاني سوال شده که - نظر مبارك حضرت عالى در مورد تحصيل در دانشگاه، با توجّه به اين كه دانشگاه ها در حال حاضر مختلط بوده و نسوان به انحاي آرايش و تزيين در كلاس ها حاضر مى‏شوند و مرد لابدّ از حضور در كلاس است چيست؟
جواب داده اند:‏
نظام اختلاط دختر و پسر به اين نحو در دانشگاه و دبيرستان و مدارس، اسلامى نيست . ضررهاى اجتماعى و اخلاقى آن بسيار است. تحصيل در اين مؤسّسات فقط به لحاظ اين كه كنار ماندن نسل مسلمان از علوم جديد نيز مصلحت نيست ،بلكه مضرّ و موجب تسلّط كفّار بر مسلمين مى‏شود، براى كسانى كه به خود اعتماد دارند كه در آن محيط، وضع اسلامى خود را از دست نمى‏دهند، جائز است. در صورتى كه راه تحصيل، منحصر باشد ،شركت نمايند ،به شرط آن كه خود را از نظر حرام، و گناهانى كه لازمه اين اختلاط نامشروع است، حفظ نمايند.(2)
از امام خميني (ره) پرسيده اند : زنى كه مى‏خواهد به تحصيل خود ادامه دهد كه بعدها شغلى انتخاب كند (البته شغل حلال) ولى فعلًا ادامه تحصيل ملازم با اين است كه با مرد نامحرم روبرو شود ،مثلًا در دانشگاه نزد مرد درس بخواند يا اين كه با مردها در يك كلاس باشد ، تحصيل جايز است يا خير؟
ج: ادامه تحصيل در رشته‏هاى حلال اشكال ندارد ليكن تستّر از اجانب و خوددارى از اختلاط با آن ها لازم است . اگر ادامه تحصيل مستلزم اختلاط با اجانب باشد و مفاسد دينى و اخلاقى در بر داشته باشد ،ترك كند.(3)
از آيت الله مکارم سوال شده : دخترى هستم كه در رشته پزشكى قبول شده‏ام، ظاهراً كلاس‏هاى دانشگاه به صورت مختلط برگزار شده، و غالب اساتيد مرد هستند، با اين توصيف شركت در كلاس ها چه حكمى دارد؟
جواب: هرگاه توأم با امر حرامى (نظير خلوت با اجنبى و مفاسد ديگر) نباشد ،مانعى ندارد.
سؤال 31- گاه دانشجوى پسر در بين عدّه‏اى از دانشجويان دختر يا بالعكس درس مى‏خواند، با توجّه به اينكه اگر با اين شرايط ادامه تحصيل ندهد ،متضرّر مى‏شود (مثلًا ديرتر فارغ التحصيل مى‏شود) آيا ادامه تحصيل با اين شرايط حرام است؟
جواب: اگر موجب كار حرامى نشود، اشكالى ندارد. ولى سزاوار است مسئولين كشورهاى اسلامى برنامه‏اى براى جدا ساختن مراكز تحصيلى پسران و دختران تنظيم نمايند.(4)
پي نوشت ها:
1 . سوال از دفتر مراجع .
2 . مجمع المسائل (للگلپايگاني)، ج‏1، ص: 538
3 . سوال از دفتر رهبري و توضيح المسايل مراجع ، ج 2 ،ص 815 ،س 93
4 . آيت الله مکارم ، احكام پزشكى، ص 22 ،سؤال 30