پرسش:
میدانیم که ظهور امام زمان با ظهور حضرت عیسی همزمان است و ظهور امام زمان دارای علائم و شرایطی است. میخواستم بدانم صهیونیستهای مسیحی چه شرایط و علائمی برای ظهور ذکر کردهاند و آیا آنها نیز ظهور را نزدیک میدانند؟
پاسخ:
آخرالزمان و ظهور منجی در آن دوره، ازجمله باورهای مشترک میان اسلام و مسیحیت است. آن دوران دارای نشانههایی است که در متون دینی اسلام و مسیحیت بازتاب یافته است و گروهی از مسیحیان که معروف به مسیحیان صهیونیست هستند، معتقدند که ظهور حضرت عیسی علیهالسلام نزدیک است و باید شرایط را برای ظهور ایشان فراهم کرد.(1) در این نوشتار، در قالب چند نکته، به بررسی این مطالب میپردازیم.
نکته اول:
اکثر مسیحیان، حضرت عیسی علیهالسلام را دارای دو جنبه خدا-انسان دانسته و معتقدند که خدا در قالب عیسی تجسد یافت و به دنیا آمد تا از طریق رنج کشیدن و به صلیب آویخته شدن، هم ذات ناپاک انسانها را تطهیر کند و هم ملکوت خدا در زمین را محقق سازد.(2) با توجه به اینکه حضرت عیسی علیهالسلام درگذشته فرصت نیافت ملکوت خدا در زمین را محقق سازد، مسیحیان معتقدند که او در آخرالزمان بازخواهد گشت و این ملکوت را محقق خواهد ساخت.(3) بازگشت حضرت عیسی در فرازهای مختلف کتاب مقدس مسیحیان، بیانشده است: «مراقب باشيد كه بازگشت ناگهانی من، شما را غافلگير نكند! نگذاريد پرخوری، ميگساری و غم و غصههای زندگی شما را مانند ساير مردم دنيا به خود مشغول سازند. بلكه هرلحظه چشمبهراه من باشيد».(4)
نکته دوم:
رستاخیز مجدد حضرت عیسی علیهالسلام و بازگشت او به زمین، با نشانههایی همراه است که در کتاب مقدس مسیحیان به برخی از آنها اشارهشده است که برخی از این علائم و شرایط، مشابه است با آن علائم و شرایطی که شیعیان برای ظهورِ همزمان امام زمان عجل الله تعالی فرجه و حضرت عیسی علیهالسلام ذکر کردهاند.
برای نمونه، مسیحیان، ظهور «دَجّال» را از نشانههای ظهور حضرت عیسی میدانند. «دجال» واژه عبری به معنای «ضد خدا» است که مسیحیان آن را به «ضد عیسی» تفسیر میکنند. دجال، فرد یا مجموعه افرادی است که در آخرالزمان ظهور کرده و در تقابل با حضرت عیسی، به اقداماتی دست میزنند و پرچم ضدیت و دشمنی با ایشان را به دست میگیرند.(5) در عهد جدید از یوحنا نقلشده که در یکی از نامهها به مسیحیان نوشته است: «فرزندان عزيزم، پايان دنيا نزديک شده است. شما حتماً درباره ظهور دَجّال كه دشمن مسيح است چيزهايی شنيدهايد. حتی الآن نيز مخالفين مسيح همهجا ديده میشوند و از همين متوجه میشويم كه پايان دنيا نزديک شده است».(6)
در روایات موجود در منابع شیعه نیز به خروج دجال قبل از ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه اشاره شده است و آن را از نشانههای ظهور دانستهاند.(7)
یکی دیگر از نشانههای ظهور، جنگ بزرگ در آخرالزمان است که در منابع مسیحی آن را «آرماگدون» و در منابع شیعی آن را «قرقیسا» نام نهادهاند.(8) در مکاشفه یوحنا که بسیاری از حوادث آخرالزمانی در آن بازتاب یافته است، چنین آمده است: «آنگاه تمام لشكرهای جهان را در محلی گردآوردند كه به زبان عبری آن را «حارمجدون» (يعنی «كوه مجدو») مینامند».(9)
علیرغم اینکه نبرد آرماگدون در منابع مسیحی خیلی بازتاب نیافته، این رخداد مورد توجه مسیحیان معاصر واقعشده و بنا بر گزارش یکی از مؤسسات غربی، در سال 1985 م، 61 میلیون آمریکایی منتظر این واقعه هستند.
همچنین، گریس هالسل که روزگاری خودش در کاخ سفید مشغول به کار بود، در کتابش با عنوان «تدراک جنگ بزرگ»، با مستندات بسیار، نشان میدهد که رونالد ریگان (چهلمین رئیسجمهور آمریکا) به جنگ آرماگدون، اعتقاد داشته و گفته است: «همه پیشگوییهای دیگر که باید پیش از هارمجدون تحقق پیدا کنند، عملی شدهاند ... نخستین بار است که همهچیز برای تحقق هارمجدون و دومین ظهور مسیح در جای خودش قرارگرفته است».(10)
یکی دیگر از نشانههای ظهور که در منابع شیعی و مسیحی بهصورت مشترک آمده است، پر شدن جهان از ظلم و جور است. برای نمونه، در انجیل لوقا آمده است: «قومها و ممالک عليه يكديگر به جنگ بر خواهند خاست. زلزلههای عظيم، قحطیها و بيماريهای مسری در بسياری از نقاط روی خواهد داد و در آسمان نيز چيزهای عجيب و هولناک ديده خواهد شد؛ اما قبل از اين وقايع، دوره آزار و جفا و شكنجه پيش خواهد آمد. شما را به خاطر نام من، به عبادتگاهها، زندانها و به حضور پادشاهان و فرمانروايان خواهند كشاند».(11)
افزون بر موارد یادشده، بلایای طبیعی و اتفاقات عجیب آسمانی –مثلاً ندای آسمانی، آتش از آسمان، خسوف و کسوف- نیز از نشانههای ظهور است. برای نمونه در انجیل مَرقُس آمده است: «پسازاین مصيبتها، خورشيد تیرهوتار خواهد شد و ماه ديگر نخواهد درخشيد، ستارهها خواهند افتاد و آسمان دگرگون خواهد شد. آنگاه تمام مردم، مرا خواهند ديد كه در ابرها باقدرت و شكوه عظيم میآيم».(12)
نشانههای یادشده برای ظهور حضرت عیسی علیهالسلام در منابع مسیحی، مشابه است با نشانههایی که در منابع روایی شیعه برای ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه ذکرشده است که به سبب اختصار از ذکر آنها پرهیز شد.(13)
نکته سوم:
با عنایت به آنچه گذشت، روشن میشود که همه مسیحیان، به بازگشت حضرت عیسی علیهالسلام معتقدند و برای این بازگشت، نشانههایی را ذکر میکنند. بااینحال، گروهی از مسیحیان، تأکید ویژهای بر بازگشت حضرت عیسی داشته و آن را قریبالوقوع میدانند. این گروه که بخش قابلتوجهی از مسیحیان آمریکا هستند و در حزب جمهوریخواه آمریکا نیز حضور پررنگی دارند، بانام «مسیحیان صهیونیست» یا «صهیونیستهای مسیحی» شناخته میشوند. آنها بااینکه مسیحی هستند، اما توجه ویژهای به یهودیان و دولت اسرائیل دارند و معتقدند، ظهور عیسی مسیح نزدیک است و باید شرایط و بستر ظهور را فراهم کرد و در این راستا، باید از بازگشت یهودیان به فلسطین اشغالی دفاع کرد و از دولت مرکزی یهودیان (اسرائیل) حمایت همهجانبه کرد. این نگرش الهیاتی و منجیباورانه به یهودیان و حاکمان اسرائیل، سبب شده که حمایت آمریکا از اسرائیل، صرفاً جنبه سیاسی نداشته باشد و رنگ و بوی مذهبی و آخرالزمانی نیز به خود بگیرد.(14)
نتیجه:
منجی باوری ازجمله تعالیم مشترک میان اسلام و مسیحیت است. مسیحیان منتظر ظهور حضرت عیسی علیهالسلام هستند و مسلمانان منتظر ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه. مسلمانان معتقدند که حضرت عیسی علیهالسلام و بسیاری از افراد دیگر نیز همراه با امام زمان ظهور خواهند کرد و ایشان را در نهضت عدالتخواهانه و توحیدی، یاری مینمایند. بسیاری از نشانههای ظهور در منابع مسیحی، مشترک با نشانههای ظهور در منابع روایی شیعه است؛ ازجمله خروج دجال، جنگ آرماگدون و پُر شدن جهان از ظلم و فساد و بلایای طبیعی و رخدادهای عجیب آسمانی. صهیونیستهای مسیحی که بخش قابلتوجهی از مسیحیانِ آمریکایی هستند، بر این باورند که ظهور حضرت عیسی نزدیک است و باید آماده ظهور ایشان شد و بسترهای مناسب را فراهم کرد.
پی نوشت:
1. مظفری، آیت، «مسیحیت صهیونیستی و آینده جهان».
2. مراد از ملكوت خدا، تشکیل حکومت الهی در زمین توسط حضرت عیسی علیهالسلام بهمنظور تحقق آرمانهای معنوی و اجتماعی است. جوانشیر، موسی، «مقایسه گونه شناسی موعود مسیحیت با موعود شیعه»، ص 127-128.
3. جوانشیر، موسی، «مقایسه گونه شناسی موعود مسیحیت با موعود شیعه»، ص 127-128.
4. لوقا، 21: 34-35.
5. هدایتی، فاطمه و محسن نورائی، «بررسی تطبیقی پیشگوییهای آخرالزمان در اسلام، یهودیت و مسیحیت»، ص 231-232.
6. اول یوحنا، 2: 18.
7. هدایتی، فاطمه و محسن نورائی، «بررسی تطبیقی پیشگوییهای آخرالزمان در اسلام، یهودیت و مسیحیت»، ص 232.
8. هدایتی، فاطمه و محسن نورائی، «بررسی تطبیقی پیشگوییهای آخرالزمان در اسلام، یهودیت و مسیحیت»، ص 233.
9. مکاشفه یوحنا، 16: 16.
10. برای مطالعه بیشتر، رک: هالسل، گریس، تدارک جنگ بزرگ (بر اساس پیشگوییهای انبیای بنیاسرائیل)، ص 80-81.
11. لوقا،21: 10-12.
12. مرقس، 13: 24-26.
13. برای مطالعه بیشتر، رک: هدایتی، فاطمه و محسن نورائی، «بررسی تطبیقی پیشگوییهای آخرالزمان در اسلام، یهودیت و مسیحیت».
14. برای مطالعه بیشتر، رک: دوست محمدی، احمد و محمد رجبی، «درآمدی بر زمینههای پیدایش و مبانی عقیدتی مسیحیت صهیونیستی»؛ مظفری، آیت، «مسیحیت صهیونیستی و آینده جهان».