پرسش:
آیا بوسیدن دستوپای پدر و مادر ثواب دارد و توصیهای در روایات بر این کار شده است و یا اینکه بالعکس نهی شده است؟
مقدمه
در آموزههای اسلامی، احترام به والدین از مهمترین و برترین فضایل اخلاقی شمرده میشود. یکی از نمادهای بارز این احترام، بوسیدن والدین است که در بسیاری از روایات دینی به آن اشاره شده است. بوسیدن پدر و مادر نهتنها بهعنوان نشانهای از محبت و قدردانی، بلکه بهعنوان عملی مقدس و عبادی مورد تأکید قرار گرفته است.
در ادامه به بررسی این روایات و اهمیت بوسیدن والدین در متون دینی پرداخته میشود.
روایات بوسیدن پدر و مادر
در احادیثی به بوسیدن پدر و مادر اشاره شده است. برخی روایات، بدون اشاره به دست یا پا، بهصورت کلی بوسیدن پدر و مادر را توصیه میکنند. بهعنوان نمونه امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرمایند:
«قُبْلَهُ الْوَلَدِ رَحْمَهٌ وَ قُبْلَهُ الْمَرْأَهِ شَهْوَهٌ وَ قُبْلَهُ الْوَالِدَیْنِ عِبَادَهٌ وَ قُبْلَهُ الرَّجُلِ أَخَاهُ دِین؛(1)
بوسیدن فرزند رحمت است و بوسیدن همسر (زن) شهوت است و بوسیدن والدین عبادت محسوب میگردد و بوسیدن مرد برادر مؤمنش را، از دین است.»
در این حدیث بوسیدن پدر و هم مادر توصیه شده و اشاره به محل خاصی مانند دست یا پای آنها نشده است. در حدیثی دیگر نقل شده که:
«الْحُسَیْنِ بْنِ حَمَّادٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عبدالله ع عَنِ الْمُحْرِمِ یُقَبِّلُ أُمَّهُ قَالَ لَا بَأْسَ هَذِهِ قُبْلَهُ رَحْمَهٍ إِنَّمَا یُکْرَهُ قُبْلَهُ الشَّهْوَهِ؛(2)
حسین بن حمّاد میگوید: از امام صادق علیهالسلام درباره مردی که- در حال احرام- مادر را خود را میبوسد سؤال کردم؟ امام صادق علیهالسلام فرمود: این کار اشکالی ندارد. این بوسه رحمت است. آن بوسهای که پسندیده نیست، بوسهی شهوت است.»
درست است که این روایت مربوط به موضوع إحرام است ولی میتوان از آن برای پسندیده بودن بوسیدن مادر و همچنین فضیلت آنکه بوسهی رحمت است، بهره برد. در این روایت نیز بوسه مطلق و بدون تعیین محل خاصی است. در روایاتی از امام کاظم علیهالسلام نیز بوسه خویشاوند جایز دانسته شده است:
«مَنْ قَبَّلَ لِلرَّحِمِ ذَا قَرَابَهٍ فَلَیْسَ عَلَیْهِ شَیْءٌ وَ قُبْلَهُ الْأَخِ عَلَى الْخَدِّ وَ قُبْلَهُ الْإِمَامِ بَیْنَ عَیْنَیْه؛(3)
هر که به جهت صلهرحم خویشاوندى را ببوسد، بر او چیزى نیست و بوسه برادر (دینى) بر گونههاى اوست و بوسه از امام میان دو چشم او است.»
با توجه به عمومیت این روایت، بوسه زنان خویشاوند مانند مادر و مردان مانند پدر جایز است. البته پرواضح که منظور این روایت، زنان محرم است و همچنین این بوسه نیز بدون شهوت و غرض باطل صورت میگیرد. در این روایت، بوسیدن برادر، بر صورت دانسته شده است اما در مورد نحوهی بوسیدن سایر خویشاوندان، سخنی به میان نیامده است؛ اما در حدیثی از پیامبر صلیاللهعلیهوآله، بیان شده که بوسه بر پیشانی مادر فضیلت ویژهای دارد:
«من قبّل بین عینی أمّه کان له سترا من النّار،(4)
هر که میان چشمان مادرش را ببوسد، این بوسه، پردهاى در برابر آتش خواهد بود.
نکتهی قابلتوجه اینکه این روایت از منابع اهل سنت نقل شده و در منابع شیعی ذکر نشده است. البته در این حدیث نیز از بوسیدن دستوپا منع نشده است. در حدیثی دیگر از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نیز بیان شده که:
«إِذَا قَبَّلَ أَحَدُکُمْ ذَاتَ مَحْرَمٍ قَدْ حَاضَتْ أُخْتَهُ أَوْ عَمَّتَهُ أَوْ خَالَتَهُ فَلْیُقَبِّلْ بَیْنَ عَیْنَیْهَا وَ رَأْسَهَا وَ لْیَکُفَّ عَنْ خَدِّهَا وَ عَنْ فِیهَا؛(5)
اگر کسى خواست زن محرم خود را که بالغ شده ببوسد، خواهر باشد یا عمّه یا خاله، میان دو چشم (پیشانى) و سر او را ببوسد و از بوسیدن گونه و دهان او خوددارى نماید.»
این روایت بیان میکند که برای بوسیدن زنان محرم، میتوان پیشانی را بوسید و باید از بوسیدن گونه و دهان اجتناب کرد. این حدیث در مورد بوسیدن دست ساکت است و نکتهای ندارد. البته در روایتی دیگر، حتی این بوسهها برای مادر و خواهر بیاشکال دانسته شده است.(6) مشخص است که این روایت نیز بیانگر بوسهی بدون شهوت و اغراض شیطانی است.
در سیره حضرت فاطمه سلاماللهعلیها نیز نقل شده که ایشان صورت پدر را میبوسید.(7) علاوه بر این، روایاتی نیز وجود دارند که بوسه بر پیشانی برادر مؤمن را توصیه میکنند. بهعنوانمثال در روایتی از امام صادق علیهالسلام چنین نقل شده است:
«إِنَّ لَکُمْ لَنُوراً تُعْرَفُونَ بِهِ فِی الدُّنْیَا حَتَّى إِنَّ أَحَدَکُمْ إِذَا لَقِیَ أَخَاهُ قَبَّلَهُ فِی مَوْضِعِ النُّورِ مِنْ جَبْهَتِهِ؛(8)
راستى براى شما هرآینه نورى است که بهوسیله آن در دنیا شناخته مىشوید تا اینکه هرگاه یکى از شماها به برادر خود برخورد، او را در همان جاى نور که از پیشانى او است مىبوسد.»
در اسلام، احترام به پدر و مادر از واجبات و اولویتهای مهم است. خداوند در قرآن کریم نیز در چندین آیه به احترام و محبت به والدین تأکید کرده است، بهویژه در آیهی 8 سوره عنکبوت:
«وَ وَصَّیْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَیْهِ حُسْنًا...» توصیه به رفتار نیکو با والدین شده است.
با این توضیح، میتوان گفت که بوسیدن پیشانی که در روایت امام صادق علیهالسلام بهعنوان نشانهای از محبت، احترام و نور معنوی مطرح شده، بهطور خاص برادران مؤمن را شامل میشود، اما با توجه به جایگاه ویژهای که پدر و مادر دارند، این عمل میتواند در مورد والدین مؤمن نیز صادق باشد. بهخصوص درصورتیکه والدین در تربیت فرزند و هدایت او نقش مؤثری داشتهاند، آنها شایستهترین افراد برای دریافت چنین نشانهای از احترام و محبت هستند.
بنابراین، با توجه به این مطالب بیان شده، میتوان نتیجه گرفت که بوسیدن پدر و مادر مورد تائید روایات است و این بوسه میتواند بر دستوپا و سر آنها باشد. همچنین با جستوجوی انجام شده، روایتی که بوسه بر دست، پا یا صورت پدر و مادر را منع کند یافت نشد. بله در برخی روایات بیان شده که دست هیچکس را نباید بوسید،(9) اما با توجه به فراوانی روایاتی که برای بوسیدن پدر و مادر بیان شد، این روایات فارغ از سند ضعیفشان، میتواند استثنا داشته باشد و آن نیز بوسیدن دست پدر و مادر و کسی است که احترام آن واجب است.
نتیجه
با توجه به روایات مختلف از اهلبیت علیهمالسلام، بوسیدن پدر و مادر، بدون ذکر محل خاصی، از عملهای پسندیده و مورد تأکید است. این عمل نهتنها بهعنوان یک نشانه از محبت و احترام بلکه بهعنوان عبادت و رحمت در نظر گرفته شده است. همچنین، در برخی از روایات، بوسیدن پیشانی مادر فضیلت خاصی دارد و هیچ روایتی بهطور صریح بوسیدن دست، پا یا صورت والدین را منع نکرده است؛ بنابراین، بوسیدن والدین، بهویژه در قالب احترام و محبت، در اصول دینی قابلپذیرش و توصیهشده است.
پینوشتها:
1. طبرسى، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، محقق / مصحح: ندارد، قم: الشریف الرضى، 1412 ق، ص 220.
2. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق / مصحح: غفارى علیاکبر و آخوندى، محمد، تهران: دار الکتب الإسلامیه، 1407 ق، ج4، ص 377، ح 9.
3. عریضى، على بن جعفر، مسائل علی بن جعفر و مستدرکاتها، محقق / مصحح: مؤسسه آل البیت علیهمالسلام لإحیاء التراث، قم: مؤسسه آل البیت علیهمالسلام، 1409 ق، ص 343.
4. پاینده، ابوالقاسم، نهج الفصاحه (مجموعه کلمات قصار حضرت رسول صلیاللهعلیهوآله)، محقق / مصحح: ندارد، تهران: دنیاى دانش، 1382 ش، ص 751، ح 2917.
5. راوندى کاشانى، فضلالله بن على، النوادر (للراوندی)، محقق / مصحح: صادقى اردستانى، احمد، قم: دار الکتاب، بیتا، ص 19.
6. ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول، محقق/مصحح، غفارى، علیاکبر، قم، جامعه مدرسین، چاپ دوم، 1404 ق، ص 450.
7. الحاکم، ابوعبدالله، المستدرک على الصحیحین تحقیق: مصطفى عبدالقادر عطا، بیروت: دار الکتب العلمیه، 1411 ق، ج 3، ص 169، ح 4737.
8. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق / مصحح: غفارى علیاکبر و آخوندى، محمد، تهران: دار الکتب الإسلامیه، 1407 ق، ج2، ص 185، ح 1.
9. ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول، محقق/مصحح، غفارى، علیاکبر، قم، جامعه مدرسین، چاپ دوم، 1404 ق، ص 450.