۱۳۹۸/۱۲/۲۷ ۰۱:۵۷ شناسه مطلب: 98078
در کدام دوره تاریخی بیماری های فراگیر بیشتر بوده است؟
پاسخ اجمالی:
در پاسخ به این سؤال اجمالاً باید گفت، دوره تاریخی خاصی را نمیتوان با این ویژگی نام برد. مطالعه تاریخچه برخی بیماریهای واگیردار بهعنوانمثال سل، وبا و طاعون شاهدی بر این مدعا است. چراکه این بیماریها از گذشتههای دور تاکنون در بین بشر ظهور و بروز داشتهاند و انسانهای فراوانی در اثر درگیری با این بیماریها در طول تاریخ از دنیا رفتهاند.
پاسخ تفصیلی:
انسانها گاهی در هنگام مواجهه با شرایط و مشکلات چنان تصور میکنند که تنها فقط همانها هستند که به این مشکلات گرفتارشدهاند این در حالی است که بامطالعه تاریخ بشریت بر روی کره خاکی بهراحتی میتوان دریافت که بر اساس سنتهای الهی تاریخ بشر بر روی زمین همیشه قرین با مشکلات و گرفتاریها بوده است و تنها انسانهایی توانستهاند از این مشکلات موفق و سربلند بیرون بیایند که اولاً از تاریخ گذشتگان عبرت آموخته باشند و ثانیاً در کنار صبر و تحمل، اهل علم و درایت بودهاند.
با توجه به مقدمهای که بیان شد در جواب به سؤال مذکور باید گفت: زندگی بشر در طول تاریخ در ادوار مختلف با بیماریهای مسری فراگیر و بلایای طبیعی توأمان بوده است و قرنی نبوده که بشر با این مسائل روبرو نشده باشد. البته شدت و ضعف این بلایا با یکدیگر تفاوت میکرده است. در ادامه برای تائید این مسئله به گزارشِ مختصری از سه بیماری مسری (سل، وبا، طاعون) در طول تاریخ ایران و جهان اشاره میکنیم:
- سل:
پیشینه بیماری سل بهعنوان یکی از علل مهم مرگومیر در تاریخ، به هزارههای پیشین بازمیگردد (1) بهعنوان نمونه در میانرودان، در قانون حمورابی که به بیش از دو هزار سال قبل از میلاد مربوط میشود، نام سل در کنار چند بیماری دیگر دیده میشود. (2) یکی از لوحههای گلی به خط میخی متعلق به میانرودان باستان که توسط دانشمند فرانسوی «لابات» ترجمه و در سال 1951 م. منتشرشده شرحی از نمای بالینی یک بیمار دچار سل ریوی است و در آن آمده است: «بهطور مداوم سرفه میکند، خلط او غلیظ و اغلب خونی است، تنفس او مانند نی صدا میدهد، دستهایش سرد و پاهایش گرم است، بهسادگی عرق میکند و فعالیت قلب او مختل است.»(3) این بیماری در ایران نیز یکی از مهمترین علل مرگومیر شناخته میشد. بهعنوان نمونه پروفسور شارل اوبرلین آسیبشناس فرانسوی که ریاست دانشکدههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی را در تهران در سال 1322 ش./ 1953 م، عهد ه دار بوده است چنین نوشته: «این مرض برخلاف آنچه تصور میکنند در ایران نادر است، شیوع زیاد دارد بهویژه در بعضی از قسمتهای تهران و نظر به اینکه عده زیادی از اشخاص در اتاقهایی که تهویه صحیح ندارند زندگی میکنند ممکن است مرض مزبور تهدید آور شود.» (4)
- طاعون:
طاعون به دلیل پیشینهی تاریخیاش لرزه بر اندام مردم، بهویژه اروپاییان میاندازد. از این بیماری خطرناک و کشنده اولین بار در تورات و در منطقه فلسطین نامبرده شده است؛ و بعدازآن در ادوار مختلف تاریخ از آن گزارششده است. بهعنوان نمونه گفتهشده است در سال 542 م صد میلیون نفر از این بیماری مردند. در این دوره که ابتدا طاعون در سال 541 م در مصر شروع شد و ازآنجا به اروپا منتقل شد و باعث تلفات شدید و کاهش 50-60 درصدی جمعیت در شمال افریقا، اروپا و مرکز و جنوب آسیا شد. در سال 747 ه ق برابر با 1346 م (قرن چهاردهم میلادی) در اروپا، جان حدود 40 تا 50 میلیون نفر، یعنی یکسوم ساکنین این قاره را گرفت و ازآنپس این بیماری با عنوان «مرگ سیاه» شناخته میشد. (5)
بعدازآن در سال 1271 ه ق برابر با 1855 م این بیماری در چین آغاز شد و بعد از گسترش آن تا هند، جان حدود دوازده میلیون نفر را گرفت. در ایران نیز در ادوار مختلف تاریخی از این بیماری و تلفات آن یادشده است و فقط در دوره حکومت تیموریان حدود ده بار این بیماری در بین مردم مناطق مختلف ایران شیوع پیداکرده است. (6)
- وبا:
وبا بیماری واگیردار دیگری بوده که در طول تاریخ جان انسانهای زیادی را گرفته است. این بیماری اغلب در مناطق گرمسیر و در دورههایی که براثر جنگ و بلایای طبیعی امکان رعایت بهداشت فردی و اجتماعی وجود نداشت و بیشتر در میان انسانهای فقیر که تغذیه خوبی نداشتند، بروز میکرد.
بر اساس گزارشهای تاریخی در سال ۳۲۴ ه.ق به هنگام خلافت متوکل این بیماری در شهرهای بغداد، بصره، کوفه، آبادان، اهواز، همدان را گرفتار کرد، همچنین در سال ۲۵۸ ه.ق مردمان زیادی به خاطر وبا در عراق و برخی شهرهای ایران چون اهواز مردهاند. «کمالالدین عبدالرزاق سمرقندی» در کتاب مطلع السعدین پیرامون همهگیری حادث در شهر هرات آورده است: «در این سال بر ارادت حضرت ذوالجلال در شهر و بلوکات وبای عام و علت طاعون واقع شد و روزبهروز مرض و علت زیادت میشد، ناگاه کسی را دردسر و تب سوزان میگرفت و دانه مقدار نخودی بیشتر یا کمتر به اعضا پیدا میشد و بعد از یک یا دو روز به جوار رحمت ایزدی میپیوست.» (7)
منابع دوره قاجار بهوفور به شیوع بیماری وبا در ایران اشاره دارند. نخستین بروز و شیوع بیماری وبا در دوره قاجاریه به سال ۱۲۱۱ ه.ق در محدوده آذربایجان ثبتشده است و در سال ۱۲۲۱ ه.ق مرض وبا برای بار دوم در آذربایجان و ایروان شیوع مییابد. منابع مختلف از شیوع وبای کوچک و بزرگ در سالهای ۱۲۳۶- ۱۲۵۰ و ۱۲۵۲ ه.ق در تهران و سایر شهرها خبر میدهند که کار خاصی از سوی حکومتها برای پیشگیری و درمان انجام نمیگیرد، بهگونهای که در سالهای ۱۲۶۰ تا ۱۲۶۳ ه.ق شاه و درباریان قاجار برای مصون ماندن از بلای وبا به لواسان رفتند. (8)
در سال ۱۲۶۹ و ۱۲۷۳ ه.ق وبا بار دیگر تمام ایران را فرامیگیرد. کنت دوگوبینو که در این سال در تهران به سر میبرد، مینویسد: «هر کس دو پا داشت و میتوانست فرار کند برای حفظ جان خود از پایتخت گریخت. مردم چنان میمردند که گویی برگ از درخت میریزد، من تصور میکنم که بیش از یکسوم سکنه شهر تهران در اثر وبا مردند.» در سال ۱۲۸۴ وبای شدید دیگری در همه شهرهای ایران همهگیر میشود. در همان سال طبق برآورد ژوزف دزیره تولوزان پزشک مخصوص ناصرالدینشاه، حدود یکصدهزار نفر به خاطر ابتلا به وبا درگذشتند. در سال ۱۲۸۷ وبا همراه قحطی پدیدار شد. در سال ۱۲۹۴ وبای سختی در گیلان پدیدار گشت و ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر را تلف کرد. در سال ۱۳۰۷ باز وبا از کرمانشاهان آمد. آخرین وبا در ۱۳۰۹ ه.ق از بادکوبه آغاز شد و روسیه را گرفت و به اندک زمانی از شهر حاجی ترخان (آستراخان) به رشت رسید. در تابستان ۱۳۰۹ وبا به سمنان و دامغان زد و در اوایل محرم سال ۱۳۱۰ در تهران شیوع یافت. دکتر تولوزان مینویسد: «در مدت سی سال که من در ایران بودم، این سختترین و گستردهترین وبایی بود که شاهدش بودم؛ و کسی امید یک ساعت زنده ماندن نداشت.» (9)
بنابر گزارشها فقط در یکفاصله صد و پنجاهساله هفت بار این بیماری در جهان همهگیر شد:
– همهگیری اول در قسمت بنگال هند بین سالهای ۱۸۱۷ تا ۱۸۲۴ رخ داد. بیماری از هند به جنوب شرقی آسیا و سپس چین و ژاپن و خاورمیانه و جنوب روسیه رسید.
– همهگیری دوم بین سالهای ۱۸۲۷ تا ۱۸۳۵ رخ داد و عمدتاً آمریکا و اروپا را متأثر کرد. دلیل آنهم پیشرفتهای فناوری و میزان زیاد مبادلات تجاری و مهاجرتهای گستردهای بود که رخ میداد.
– همهگیری سوم بین سالهای ۱۸۳۹ تا ۱۸۵۶ بود و به شمال آفریقا و جنوب آمریکا هم رسید و بهخصوص در برزیل غوغا کرد.
–همهگیری چهارم بین سالهای ۱۸۳۶ تا ۱۸۷۵ رخ داد و منطقه زیر صحرای بزرگ آفریقا را گرفتار کرد.
– همهگیریهای پنجم و ششم به ترتیب بین سالهای ۱۸۸۱ تا ۱۸۹۶ و ۱۸۹۹ تا ۱۹۲۳ رخ دادند. این دو آمار مرگومیر کمتری داشتند، چون در این زمان باکتری وبا کشفشده بود و راه پیشگیری از آن مشخصشده بود؛ اما متأسفانه در مصر، ایران، هند و فیلیپین وبا در همین زمان به طرز گستردهای شایع شد و افراد زیادی به خاطر ابتلا به آن درگذشتند.
– آخرین همهگیری در سال ۱۹۶۱ در اندونزی گزارش شد و به خاطر ظهور گونه جدیدی بود که همان El Tor باشد. اینگونه هنوز هم در کشورهای درحالتوسعه شیوع مییابد.
بر اساس شواهد از قرن نوزدهم به بعد، بیماری وبا باعث مرگ ده ها میلیون نفر شده است. در روسیه بهتنهایی بین سالهای ۱۸۴۷ تا ۱۸۵۱، بیش از یکمیلیون نفر به خاطر ابتلا به آن مردند. در طی همهگیری دوم ۱۵۰ هزار آمریکایی کشته شدند. بین سال ۱۹۰۰ تا ۱۹۲۰ م، ۸ میلیون هندی به خاطر وبا درگذشتند. (10)
نتیجه:
با توجه به آنچه بیان شد نمیتوان دوره خاصی از زندگی بشر را نام برد که بهصورت خاص بیماریهای مسری بیشتر از دورههای دیگر انسانها را فراگرفته باشد. بلکه میتوان گفت همیشه انسانها در ادوار مختلف تاریخی بهحسب شرایط زمانی و مکانی با نوعی از بیماریهای مسری درگیر بودهاند.
پینوشتها:
1. لودن کمپر، 2010 م. صص 72-567.
Loddenkemper, R, Schaumberg T. (2010). Tuberculosis; historical
development, current status, future prospects. Pneumologie. 64 (9).
2. مورمن 1940
Moorman L J. (1940). Tuberculosis and Literature, An Introduction to
Tuberculosis and Genius, University of Chicago Press. ix-xxxiii.
3. هایگر، 2001، ص 18.
Haeger K. (2001). The Illustrated History of Surgery. Gothenburg, Sweden. Nrodbok.
4. ابرلین، شارل، برنامه بهداشت برای ایران، نامه ماهانهی دانشکده پزشکی. سال اول، 1322 ش.
5. صائبی، اسماعیل، بیماریهای عفونی در ایران، تهران، علمی فرهنگی، 1373 ش، ص 581.
6. مسعود کثیری، راضیه افشاری، تحلیلی بر گسترش بیماری طاعون در ایران دوران فترت و تیموری 736-911 ه ق 1336-1506 م، فصلنامه علمی- پژوهشی تاریخ اسلام و ایران دانشگاه الزهرا، سال بیست و چهارم، دوره جدید، شماره 24، پیاپی 114، زمستان 1393.
7. سمرقندی، کمالالدین عبدالرزاق، مطلع سعدین و مجمع بحرین، به کوشش عبدالحسین نوایی، تهران، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، بیتا صائبی، اسماعیل، همان، ص ۵۳۶.
8. اعتمادالسلطنه، محمدحسن خان، مرآت البلدان، تهران، دانشگاه تهران، بیتا ج ۱، ص ۵۸۶.
9. مجیدی، علیرضا، بیماری وبا در تاریخ ایران و جهان قابلدسترس در لینک:
https://www.1pezeshk.com/archives/2014/11/cholera-disease-in-iran-histor...
10. هما ناطق، مجله نگین، ۳۱ شهریور ۱۳۵۶، شمارهی ۱۴۸.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
- محمدحسین عزیزی، پیشینه تاریخی مبارزه با بیماری سل در ایران و جهان، فصلنامه تاریخ پزشکی، سال دوم، شماره سوم، تابستان 1389.
- مسعود کثیری، راضیه افشاری، تحلیلی بر گسترش بیماری طاعون در ایران دوران فترت و تیموری 736-911 ه ق 1336-1506 م، فصلنامه علمی- پژوهشی تاریخ اسلام و ایران دانشگاه الزهرا، سال بیست و چهارم، دوره جدید، شماره 24، پیاپی 114، زمستان 1393.
- دکتر سولماز قلی زاده مهدی خان محله، نگاهی به شیوع بیماریهای واگیردار در تاریخ ایران -کاروان مرگ درگذر زمان- روزنامه ایران، سه شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۶، شماره ۶۵۱۸.
کلمات کلیدی:
وبا، سل، طاعون، بیماریهای مسری، بیماریهای واگیردار