۱۴۰۳/۰۲/۳۱ ۱۳:۵۴ شناسه مطلب: 99316
پرسش:
شاخصههای اصلی مکتب شهید سلیمانی که باعث ترس دشمنان شده چیست؟
پاسخ:
بهصورت مشخص، دشمنان ایران و حامیان آن در رابطه با محبوبیت و ترویج شهید سلیمانی و مکتب وی واکنشهای تندی نشان میدهند. حتی در برخی از پیامرسانها با انتشار تصویر سردار شهید قاسم سلیمانی، با اخطار، برخورد و بستن صفحه کاربری مواجه میشویم. شبکههای فارسیزبان نیز با شدت و جدیت به تولید و توزیع برنامههای مشغول هستند که نقش تخریبی در رابطه با سردار سلیمانی ایفا میکنند.
منظور از مکتب در بحث ما یک سبک و معنای فلسفی، دینی، فقهی، کلامی و امثال اینها نیست و همچنین سردار شهید قاسم سلیمانی مکتبی فارق از مکتب امام خمینی و رهبر انقلاب و انقلاب اسلامی نداشته و به این دلیل که وی از نیروهای مؤمن و انقلابی است که مکتب و آرمانهای امام و رهبر انقلاب در وی تجلییافته بود، وی یک نیروی طراز انقلاب اسلامی بود که رهبر انقلاب درباره وی بیان کرده است که: «امّا اینکه ما بیاییم این حوادث را تقویم کنیم، قیمتگذاری کنیم، قدر آنها را بدانیم و ببینیم که اندازه و قیمت این حوادث چقدر است؛ در صورتی تحقّق پیدا میکند که ما به حاج قاسم سلیمانی -شهید عزیز- و به ابومهدی -شهید عزیز- به چشم یک فرد نگاه نکنیم؛ به آنها به چشم یک مکتب نگاه کنیم. سردار شهید عزیز ما را با چشم یک مکتب، یکراه، یک مدرسهی درسآموز، با این چشم نگاه کنیم آنوقت اهمّیّت این قضیّه روشن خواهد شد. قدر و قیمت این قضیّه روشن خواهد شد». (1) در واقع شهید سلیمانی یک فرد نیست و باید وی را الگویی دید که مکتب امام خمینی در وی متجلی است. الگوها نماد یک درک عینی و یک شاخص در دسترس و میدانی هستند که وقتی تبدیل به قهرمان و مرجع میشوند، دشمنان این مکتب را به ترس وامیدارند.
شاخصههای این مکتب اینچنین است:
1. معنویت و اسلامی شدن
حاج قاسم سلیمانی یک ژنرال نظامی بهمانند آنچه در اذهان مردم دنیا نقش بسته است نبود. روحیه معنوی و تهجد وی زبانزد بود. چهره متواضع و الهی وی هر بینندهای را به یاد معنویت چهره شهدا میانداخت و وقتی یکی از سرمایههای تهاجمی دشمن، مبارزه با معنویت و فرهنگ اسلامی است، وجود یک قهرمان با رویکرد معنوی و الهی، برای آنان موجب شکست و بر باد رفتن تمام سرمایهگذاریهای کلان و درازمدت آنان در این زمینه است. رهبر انقلاب در رابطه با مراقبتهای اسلامی شهید سلیمانی بیان داشته است که: «مراقب بود که به کسی تعدّی نشود، ظلم نشود؛ احتیاطهایی میکرد که معمولاً در عرصه نظامی، خیلیها این احتیاطها را لازم نمیدانند؛ [لکن] او احتیاط میکرد». (2)
راننده سردار سلیمانی در رابطه با تهجد وی گفته است: «هر شب نماز شب میخواند، آن هم با ناله و گریه و نجوا. من خودم شاهدم؛ چون در همه مأموریتها من با حاجی بودم. اگر خیلی خسته هم بود باز یک ساعت میخوابید، بیدار میشد و بعد شروع میکرد به نماز. واقعاً این صحنه عشقبازی و نجواهای حاجی در نماز شبهایش تماشایی بود. ما هم که میخواستیم نماز بخوانیم در مواجهه با این حال حاجی از خود بیخود میشدیم و دیگر نمیتوانستیم نماز بخوانیم و فقط مبهوت حاجی بودیم. باید در آن صحنه باشید تا متوجه حرف من بشوید». (3)
2. شجاعت و استکبارستیزی
ابرقدرتها و دشمنان، همواره ملتهای ضعیفتر را از این طریق به زنجیر استثمار و استعمار و ذلت میکشند که آنان را مرعوب میسازند بهنحویکه ملتها اینگونه تصور کنند که در مبارزه با ابرقدرتها هیچ سودی جز ویرانی و مرگ نصیبشان نخواهد شد. انقلاب اسلامی این انگاره را در هم کوبید و یکی از سردارانی که در سراسر منطقه خاورمیانه با رشادتها و پیروزیهای خود موجب روحیه رزمندگان و نیروهای مقاومت بود، سردار شهید سلیمانی بود. طبیعتاً زنده نگهداشتن یاد کسی که در میدانهای نبرد، اینچنین شجاعانه و سلحشورانه با ارتشهای زورگو و متجاوز پنجه در پنجه میافکند، به صلاح دشمن نیست.
3. اخلاص و تواضع
سلیمانی اگرچه یک سردار سرشناس و محبوب بود، اما به هر میزان که بر شهرت و هیمنه وی افزوده میشد، در مقابل مردم و ملت خویش افتادهتر و مهربانتر بود. مردم دلهای خود را به سرداری هدیه میدهند که در میدان نبرد با دشمنان کشور، دلیر و قاطع و در میان مردم خویش، مهربان و متواضع است. به خلاف امرایی که بهمانند رضاخان پهلوی در مقابل مردم خود چنگ و دندان و گلوله و اقتدار و وحشیگری نشان میدهند، اما در مقابل اجنبی ظرف چند ساعت خاک کشور را بهسادگی تسلیم میکنند. سردار سلیمانی مخلص و معتقد بود که آنکه باید ببیند، میبیند و همان کافی است.
4. ولایتمداری
سردار شهید سلیمانی ازلحاظ سیاسی فردی متعادل و بدون قرار گرفتن در جریان سیاسی خاص محسوب میشد، اما با شدت و جدیت خود را مطیع ولایتفقیه میدانست و با صراحت اعلام کرد که: «برادران، رزمندگان، یادگاران جنگ؛ یکی از شئون عاقبتبهخیری «نسبت شما با جمهوری اسلامی و انقلاب» است. والله والله والله از مهمترین شئون عاقبتبهخیری همین است. والله والله والله از مهمترین شئون عاقبتبهخیری، رابطه قلبی و دلی و حقیقی ما با این حکیمی است که امروز سکان انقلاب را به دست دارد. در قیامت خواهیم دید، مهمترین محور محاسبه این است». (4) وقتی دشمنان میدانند که جامعه ولایتمدار، بهسادگی قابل شکست نیست، چگونه اجازه دهند که فرد ولایتمداری چون سلیمانی تبدیل به الگو گردد؟
5. فرهنگ شهادتطلبی
همه میدانند که یکی از بزرگترین خطرات برای غارتگران و دشمنان ملتها، ترویج فرهنگ شهادتطلبی و نهراسیدن از هر تهدیدی حتی تهدید جانی است. سردار شهید سلیمانی با گذر سن و تکیهبر کرسیهای بزرگ نظامی و حکومتی، فرهنگ ایثار و شهادت را از یاد نبرده بود و خود شخصاً در میدانهای سخت عملیاتی وارد نبرد میشد که نتیجه این حضور مداوم، رسیدن به فوز عظیم شهادت برای او بود.
نتیجه:
مکتب سردار شهید قاسم سلیمانی همان مکتب امام خمینی، رهبر انقلاب و انقلاب اسلامی است که شاخصههای آن در وی متبلور و موجب خشم و ترس دشمنان بوده است.
منابع بیشتر برای مطالعه:
خانی علی و حمیدرضا محمدی، بازشناسی مؤلفههای مکتب شهید سلیمانی مبتنی بر بیانات امام خامنهای مدظلهالعالی، نشریه: مطالعات راهبردی بسیج، سال:1399، دوره:23، شماره:86، صفحات:5-37.
پینوشتها:
1. خامنهای، سید علی، خطبههای نماز جمعه تهران، پایگاه اطلاعرسانی مقام معظم رهبری، 27 دیماه 1398، https://khl.ink/f/44695
2. خامنهای، سید علی، بیانات در دیدار مردم قم، پایگاه اطلاعرسانی مقام معظم رهبری، 18 دیماه 1398، https://khl.ink/f/44628
3. قادری، سید محمدتقی، تحلیل جامع ده خصوصیت ویژه مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی، قسمت اول، پایگاه بلاغ، 11 دیماه 1402، https://www.balagh.ir/comment/7192#comment-7192
4. قادری، سید محمدتقی، تحلیل جامع ده خصوصیت ویژه مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی، قسمت اول، پایگاه بلاغ، 11 دیماه 1402، https://www.balagh.ir/comment/7192#comment-7192