۱۳۹۸/۰۷/۱۱ ۲۰:۳۶ شناسه مطلب: 97896
برای رفع عذاب قبر، چه دعايی بايد بخوانم؟
در روايات به اين موضوع پرداختهشده و به عوامل ذيل برای از بين رفتن عذاب قبر اشاره گرديده است که صرف دعا نیست زيرا برخی از اين اعمال جنبه قویتری از ذکر تنها دارند:
1. امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: هر چيزى قلبى دارد و قلب قرآن سوره ياسين است؛ کسی که آن را قرائت کند از فشار قبر ايمن خواهد بود. (1)
2. امام باقر (علیهالسلام) میفرمایند: کسى که بر تلاوت سوره «زخرف» مداومت نمايد، خداوند در قبر، او را از حشرات و حيوانات سمى زمين و فشار قبر ايمن مینماید تا زمانى که در پيشگاه خداوند حاضر شود. (2)
3. امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: کسى که بين ظهر پنجشنبه تا ظهر جمعه از دنيا برود، خداوند او را از فشار قبر ايمن میگرداند. (3)
4. منصور بن حازم گويد: از امام صادق (علیهالسلام) پرسيدم پاداش کسى که چهار بار حج بجا آورده چيست؟ فرمود: اى منصور کسى که چهار بار حج بجاى آورد هرگز فشار قبر نبيند. (4)
5. امیرالمؤمنین (علیهالسلام) فرمودند: کسى که در هر جمعه سوره «نساء» را بخواند از فشار قبر ايمن خواهد بود. (5)
6. امام باقر (علیهالسلام) در ضمن بيان اثرات زيارت امام حسين (علیهالسلام) میفرمایند: زيارت امام حسين (علیهالسلام) باعث ايمن بودن زائر از عذاب قبر میشود. (6)
7. پيامبر اسلام (صلیالله علیه و آله) فرمودند: سه طايفه از زنها هستند که عذاب قبر از آنها برداشته و با فاطمه (علیها السلام) محشور میشوند: زنى که بر غيرت شوهرش صبر کند، زنى که با شوهر بداخلاق بسازد و زنى که مهریهاش را ببخشد. (7)
8. از رسول خدا (صلیالله علیه و آله) روایتشده است که صدقه دادن مؤمن از او آفتهای دنيا و عذاب قبر و عذاب روز قيامت را برطرف میکند. (8)
در پايان يادآور میشویم اگرچه عذاب قبر بسيار رنجآور و سخت است، ولی همين فشار و عذاب قبر، کفاره گناه مؤمنان است تا در قيامت و هنگام رسيدگی به اعمال، از گناهان آنان کاسته شده باشد. در روايات متعددی به اين حقيقت اشارهشده است؛ «سکونى» از امام صادق (علیهالسلام) و ايشان از پدرش و از پدرانش، از اميرمؤمنان (علیهالسلام) نقل کرده است که رسول خدا (صلیالله علیه و آله) فرمودند: فشار قبر براى مؤمن، کفّاره نعمتهایی است که تباه کرده است. (9)
حديث آخر بسيار حائز اهميت است؛ عامل اين عذاب را بیتوجهی به نعمات الهی معرفی نموده است. بر اين اساس توجه بيشتر به اين مسئله میتواند انسان را از شر اين عذاب نجات بخشد.
پینوشتها:
1. صدوق، محمد بن علی، ثواب الاعمال، ترجمه: بندرريگى، ص 223، انتشارات اخلاق، قم، 1379 ش.
2. همان، ص 243.
3. همان، ص 419.
4. صدوق، محمد بن علی، من لا يحضره الفقيه، ج 2، ص 217، انتشارات جامعه مدرسين، قم، 1413 ق.
5. همان، ص 223.
6. محدث نوری، مستدرک الوسائل، ج 10، ص 309، انتشارات موسسه آل البيت، قم، 1408 ق.
7. ديلمی، حسن بن ابی الحسن، ارشاد القلوب (ترجمه رضايى)، ج 1، ص 413، انتشارات اسلاميه، تهران، 1377 ش.
8. همان، ج 1، ص 444.
9. ثواب الاعمال، پیشین، ص 425.