۱۴۰۱/۰۶/۲۰ ۰۰:۲۲ شناسه مطلب: 98764
پرسش:
یک دختر 6 ساله دارم که سابقه مریضی دارد و تازه بهتر شده است و یک پسر 4 ساله. خیلی شوق زیارت اربعین دارم. همسرم میگوید بچهها را خانه اقوام بگذاریم یا اینکه من تنهایی بروم و ایشان با بچهها بماند، ولی دخترم با من راحتتر است و پدرش نمیتواند مثل من از او مراقبت کند. اگر هم بچهها را ببریم میترسم دچار مریضی شوند. خانه اقوام هم دو روز بیشتر دوام نمیآورند. به نظرتان چه باید کرد؟ آیا اگر پیادهروی نروم به معنای بیتوفیقی است و امام حسین علیهالسلام مرا طلب نکرده است؟
پاسخ:
مقدمه:
زیارت اربعین از آن دسته مناسکی است که مخصوصاً در سالهای اخیر حال و هوای معنوی فراوانی را نصیب انسان میکند بهگونهای که همه عاشقان اباعبدالله علیهالسلام نزدیک به اربعین که میشود تلاش وافر میکنند تا زائر امام خویش باشند. درعینحال گاهی موانع و مشکلاتی بر سر راه زیارت وجود دارد و یا در کارهای انسان شک و تردیدهایی به وجود میآید که گزینش تصمیم صحیح را برای او سخت میکند. آنچه دراینبین اهمیت دارد تشخیص درست اولویتها و بهاصطلاح اهم و مهم نمودن مسئله است؛ یعنی اگرچه بین دو امر مردد هستیم اما آنچه مهمتر است را باید انجام داده و دیگری را هرچند مهم، رها نماییم.
حقوق فرزندان:
خداوند برای هریک از پدران و مادران نسبت به فرزندانشان وظایف و حقوقی را تعیین نموده تا در سایه آنها راحتتر بتوانند مسیر تکامل را طی کرده و خود و فرزندان خویش را به سعادت رهنمون سازند. هرچند در عرف مردم اهمیت و توجه به حقوق والدین بیشتر مشهود و موردبحث است؛ اما در عین حال این امر نباید عاملی برای بیتوجهی والدین نسبت به وظایفشان شود. خداوند همه انسانها را در مقابل اعمال و رفتاری که انجام میدهند مورد سؤال قرار میدهد و والدین نیز باید پاسخگوی اعمال و رفتار خود باشند.
اولویتبندی وظایف:
وقتی به وظایف و مسئولیتهای شما بهعنوان یک مادر توجه کنیم درمییابیم که یکی از مهمترین وظایف برای شما رسیدگی به فرزندان است. خانه باید محل امنی برای کودک باشد و والدین باید تمام تلاش خویش را برای حفظ امنیت فرزند اعم از امنیت جسمی، روحی و روانی او بهکارگیرند. درعینحال تربیت دینی فرزند نیز باید موردتوجه قرار گیرد. پس والدین باید کاری را انجام دهند و تصمیماتی را اتخاذ کنند که هم در رشد و تربیت معنوی فرزندان مؤثر باشد و هم به جسم و روح آنها آسیبی وارد نکند. از طرف دیگر زیارت امری مستحب است و این امر مستحب زمانی ارزشمند است که مانع انجام وظایف واجب نگردد؛ بنابراین با توجه به بیماری فرزندتان و با توجه به سنجش شرایط جسمی و روحی فرزندانتان، اگر میدانید که این سفر موجبات آسیب جسمی یا حتی روحی برای آنها ایجاد میکند بهتر است از زیارت صرفنظر نمایید. مهم این است که شما به وظیفه خود بهعنوان یک مادر عمل کنید و با گذشتن از خواستههای هرچند معنوی خود، مانع از آسیب رساندن به فرزندتان بشوید.
همراهی همسر:
در بخشی از سؤال خود نوشتید که همسرتان میتوانند از بچهها مراقبت کنند تا شما به زیارت بروید. کمکرسانی زن و مرد به یکدیگر در امور زندگی بسیار ارزشمند است و اینکه همسرتان اعلام آمادگی برای نگهداری از فرزندان را داشتهاند نیازمند قدردانی شماست. اگرچه همسرتان بهخوبی از فرزندان تان نگهداری میکنند؛ اما باز باید توجه کنید و ببینید آیا با رفتن شما شرایط بچهها سخت میشود یا خیر؟ برخی از بچهها به مادرشان وابستهاند مخصوصاً اگر بیمار باشند؛ بنابراین اگر قرار باشد سفر معنوی شما به اربعین تأثیر نامطلوب بر فرزند شما بگذارد و حتی به خاطر اذیتهایی که با نبود شما متحمل میشود خاطرهای بد از این سفر در ذهنش بماند بهتر است از سفر صرفنظر نمایید.
کمک اقوام:
اگرچه خویشاوندان و اقوام میتوانند و باید در امور زندگی کمکرسان همدیگر باشند اما دقت کنید که سفر اربعین ممکن است حداقل تا ده روز طول بکشد. سپردن بچهها در این مدت زمان طولانی به اقوام، هم منجر به خستگی اقوام میشود و به هر حال ایجاد سختی و مزاحمت برای دیگران و هم ممکن است دوری شما بچهها را ناراحت کند و چهبسا شرایط منزل اقوام برای فرزند بیمار شما هم مناسب نباشد؛ پس بهتر است این گزینه را حذف نمایید.
توجهات قلبی:
آنچه بهعنوان هدف در زیارت مطرح میشود نزدیک شدن قلب و روح انسان به امام و سنخیت پیدا کردن با امام است و نه صرفاً نزدیکی فیزیکی و مکانی اگرچه آنهم دارای ارزش است. امروزه زیارت اربعین به موضوعی جهانی تبدیلشده است؛ بنابراین اگر با توجه به شرایط، تصمیم بر این شد که در این زیارت حاضر نشوید میتوانید در کنار همسر و فرزندان مبلغ اربعین باشید. قرآن کریم میفرمایند: «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکمْ بِوَاحِدَهٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَفُرَادَی»(1) «بگو: شمارا تنها به یکچیز اندرز میدهم و آن اینکه: دو نفر دو نفر یا یک نفر یک نفر برای خدا قیام کنید».
خدمترسانی:
یکی از جلوههای زیبای اربعین روحیهٔ خدمت است. آنهایی که اربعین حاضر نشدند میتوانند از طریق خدمت به اهل خانه، اقوام و خویشاوندان، همسایگان و دوستان و جامعه، خود را در زمره زائران حقیقی قرار دهند.
کسب توفیق اگر قرار باشد زائر شویم و هم سو با امام نباشیم زیارت ما از ارزش والایی برخوردار نخواهد بود. چهبسا افرادی که در ظاهر زائر نیستند؛ اما از حیث عمل و اخلاق و رفتار چنان خود را به سیره امام نزدیک گردانیدهاند که نامشان در زمره زائران ثبت شده است؛ بنابراین اگر درصدد نزدیک کردن قلب و روح خود به امام باشید و عمل خود را همسو با عمل امام قرار دهید باب توفیقات الهی بر شما بازمیگردد. لزوماً نمیتوان زیارت نرفتن را سلب توفیق دانست چه بسا افرادی که علیالظاهر توفیق رفتن ندارند؛ اما در عرصه دیگری که امام هم راضیترند توفیق خدمت دارند. اگر کسی توفیق زیارت اربعین را از دست داد نباید تصور کند که راه ارتباطیاش با امام قطع شده است؛ بلکه چنین شخصی باید خود را در محضر امام ببیند و امام را حاضر و ناظر بر اعمالش بداند. گو اینکه امام زنده است و حیات دارد و بر آنچه بر قلب او میگذرد آگاه است. همانگونه که در زیارتنامه در اذن دخول حرمهای شریفه میخوانیم: «أَحْیاءٌ عِنْدَک یرْزَقُونَ یرَوْنَ مَقَامِی وَ یسْمَعُونَ کلاَمِی وَ یرُدُّونَ سَلاَمِی (2) همواره زندهاند و نزد تو روزی داده میشوند، محل ایستادنم را میبینند و سخنم را میشنوند و به سلامم پاسخ میدهند».
نتیجه:
خانواده مهمترین نهاد در اجتماع است و همه آنچه در آموزههای اسلام در قالب امرونهی به زن و مرد ارائه شده است برای حفظ کانون گرم خانواده است. پدر و مادر و فرزندان نیز نسبت به هم حقوق متقابلی دارند و در عین حال برای هرکدام وظایفی نیز تعریف شده است و چنانچه هر یک از آنها از وظایف خود سر باز زنند باید در برابر خداوند پاسخگو باشند. اگر سختی نبودِ شما برای فرزندان سختی قابل تحملی است و به جسم و روح آنها آسیب نمیزند و میتوانند کمی سختی را تحمل کنند و از طرفی خیالتان از جانب نحوه نگهداری همسر از فرزندان، راحت است میتوانید به زیارت بروید؛ اما اگر نبود شما به سلامت روحی و جسمی فرزندان تان آسیب میزند و به هیچ وجه نمیتوانید روی کمک همسر و اقوام حساب بازکنید بهتر است از انجام زیارت صرفنظر کنید. اگر نرفتید تصور نکنید که مأجور نیستید، اتفاقاً شما نزد خداوند عزیز خواهید شد چون علیرغم عشق خویش به این سفر، برای رسیدگی به خانواده مجبور شدید از خواستهی خود بگذرید.
کلمات کلیدی:
زیارت، زائر، اربعین، حقوق فرزند.
معرفی منابع برای مطالعه بیشتر:
1. آموزههای اخلاقی قیام امام حسین علیهالسلام، عبدالرحمن فقیهی مازندرانی.
2. آیینه جمال: نگرشی بر مکارم اخلاق امام حسین علیهالسلام، لطفالله صافی گلپایگانی.
3. فرهنگ زیارت: اهداف، آثار، تاریخچه، مشروعیت، سازندگی و آداب زیارت، جواد محدثی.
پینوشتها:
1. سوره سبأ، آیه 46.
2. القمی، الشیخ عباس، مفاتیحالجنان، المحقق: الشیخ علی آل کوثر، مجمع إحیاء الثقافه الإسلامیه، ص 401.