۱۴۰۳/۰۹/۰۱ ۰۷:۵۱ شناسه مطلب: 99758
پرسش:
آیا کتاب «تحف العقول» معتبر است؟ لطفاً توضیحی در مورد این کتاب بیان میکنید؟
پاسخ:
مؤلف کتاب تحف العقول، ابو محمد حسن بن علی بن حسین بن شعبه حرانی حلبی، از محدثان شیعه است. برای اینکه جایگاه حقیقی این کتاب مشخص شود، با توجه به ملاکهای مختلف مانند جایگاه مؤلف، سند و متن مورد بررسی قرار میگیرد.
اعتبار و جایگاه کتاب تحف العقول
الف. جایگاه مؤلف
کتاب تحف العقول توسط ابو محمد حسن بن علی بن حسین بن شعبه حرانی حلبی، از محدثان شیعه تألیف گردیده است. تاریخ دقیق تولد و وفات مؤلف کتاب تحف العقـول مشخص نیست اما ازآنجاکه وی از محمـد بـن همام اسـکافی (متـوفی ۳۳۶ ق) روایات زیادی نقل کرده است باید گفت او در قرن چهارم هجری قمری میزیسته است.(1)
در منابع متقدم رجالی مانند رجال نجاشی و فهرست شیخ طوسی از ابن شعبه حرانی و کتاب وی، نام برده نشده است، اما شیخ حُرّ عاملی از عالمان قرن یازده هجری قمری در کتاب امل الآمال درباره ابن شعبه مینویسد: «الشیخ أبو محمد الحسن بن علی بن شعبه فاضل محدّث جلیل؛ ابو محمد، حسن بن علـی بن شعبه، دانشمندی با فضل و حدیثشناسی بزرگ است.»(2) ایشان همچنین کتاب تحف العقول را از کتابهای مشهور شیعه شمرده است.(3)
علامه مجلسی هم درباره ابن شعبه و کتاب تحف العقول میگوید: «نظم و ترتیب آن، دلالت بر بلندی مرتبه مؤلّفش میکند.»(4) از عالمان معاصر نیز آیتالله شیخ محمد فاضـل لنکرانی ابن شعبه حرانی را از محدثان جلیلالقدر شیعه دانسته و کتاب وی را از کتب حدیثی معتبر و کمنظیر در تاریخ معرفی نمود.(5)
ب. اعتبار سندی
سند، ازجمله معیارهای سنجش اعتبار روایات یک کتاب است. هرچه اعتبار سندی احادیث یک کتاب بیشتر باشد، ارزش آن روایات بیشتر میگردد. روایات کتاب تحف العقول سند ندارد ازاینرو در مورد اعتبار آنها، بین علما اختلاف شده است. برخی عالمان مانند امام خمینی ره(6) و آیتالله خـویی(7)، روایات تحف العقول را به دلیل نداشتن سند، ضعیف دانستهاند.
اما عدهای دیگر از عالمان، به احادیث این کتاب اعتماد کردهاند. بهعنوان نمونه شیخ مرتضی انصاری در اول کتاب مکاسب خود، حدیث طولانی درباره کسبوکار از کتاب تحف العقول نقل نموده و بسیاری از احکام معاملات را از آن استنباط کرده است.(8) علامه مجلسی درباره این کتاب مینویسد: «اکثـر مطالـب آن، در مـواعظ و اصول ثابتشدهای است که در آنها نیازی به ذکر سند نیست.»(9)
آیتالله جوادی آملی ازجمله عالمانی است که جایگاه سند را در اعتبار حدیث، چندان مهم نمیداند. ایشان معتقد است از هر راهی که اطمینان به صدور روایت از امام معصوم علیهالسلام حاصل شود، کفایت میکند؛ خواه به عدالت راوی باشد یا وثاقت وی؛ به علو متن باشد یا عمل کردن فقها به آن یا هر راه دیگری. بهعنوان نمونه، ایشان درباره زیارت جامعه کبیره گفتهاند: «متن زیارت بهگونهای است که هر منصفی صدور این معارف را از غیر معصوم محال عادی میداند؛ افزون بر آنکه خطوط کلی آن را با خطوط کلی معارف قرآن، هماهنگ میبیند و این چیزی است که ما را از بحث سندی آن بینیاز میکند.»(10)
ج. اعتبار متن و محتوا
یکی دیگر از ملاکهای بررسی اعتبار حدیث، متن و محتوای روایت است. عدم مخالفت متن حدیث با قرآن کریم، احادیث و سنت قطعی معصومان علیهمالسلام، مقتضیات عقلی، واقعیات تاریخی و قطعیات علمی، بر اعتبار آن میافزاید. بیشتر روایت تحف العقول با این ملاکها همخوانی دارند. از سوی دیگر، روایاتی که علائم جعل در آن باشد، در این کتاب یافت نشد؛ بنابراین، مهمترین ملاک اعتبار احادیث کتاب تحف العقول، قوت متن و محتوا و کمی آسیبهای آن است.
د. عمل مشهور
یکی دیگر از معیارهایی که میتوان بهواسطه آن بر اعتبار کتاب تحف العقول افزود، عمل مشهور عالمان شیعه به این کتاب است. آیتالله بروجردی معتقـد است: «اگر روایتی صحیح السند نباشد، ولی مشهور به آن عمل کرده باشند، ما باید به آن روایت عمل کنیم.»(11) کتاب تحف العقول، در طول تاریخ مورد عمل عالمان بوده است.
نتیجه گیری
با توجه به مطالبی که گفته شد، این نتیجه حاصل میشود که شخصیت ابن شعبه حرانی و کتاب تحف العقول در آثار قدما، شناختهشده نیست، ولی علمای متأخر و معاصر شخصیت و کتاب او را ستودهاند، اما این برای شناخت جایگاه مؤلف، کافی نیست. ازنظر سند نیز روایات این کتاب، ضعیف است اما قوت متن و محتوای احادیث این کتاب، جبران ضعف سند میکند. در جمعبندی میتوان گفت احادیثی که از این کتاب در مصادر دیگر وجود داشته و همچنین با مؤیدات متنی مانند قرآن و سنت قطعیه تعارض نداشته باشند، قابل پذیرش است.
پینوشت ها
1. ر.ک: امین، سید محسن، اعیان الشیعه، بیروت: دارالتعارف للمطبوعات، 1406 ق، ج 5، ص 185.
2. حر عاملی، محمد بن حسن، أمل الامل، تحقیق: سید احمد حسینی، بغداد، مکتبه اندلس، بیتا، ج 2، ص 74.
3. حر عاملی، محمد بن حسن، أمل الامل، تحقیق: سید احمد حسینی، بغداد، مکتبه اندلس، بیتا، ج 2، ص 74.
4. مجلسی، محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، بیروت، وفاء، 1404 ق، ج 1، ص 29.
5. شرح تفصیل الشریعه فی شرح تحریر الوسیله - المکاسب المحرمه، مرکز فقهی ائمه الاطهار علیهمالسلام، 1368، ص 13-14.
6. خمینی، روح اللّه، کتاب الطهاره، قم: چاپخانه حکمت، چاپ اول، 1376 ق، ج 3، ص 57.
7. التنقیح فی شرح العروه الوثقی، خویی، ابوالقاسم، قم، لطفی، 1407 ق، ج 3، ص 319.
8. شیخ انصاری، مرتضی، کتاب المکاسب، مجمع الفکر الاسلامی، ج 2، ص 43.
9. مجلسی، محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، بیروت، وفاء، 1404 ق، ج 1، ص 29.
10. ادب فنای مقربان، عبدالله جوادی آملی، قم: إسراء، 1381 ش، ج 1، ص 87.
11. مبانی و سبک استنباط آیتالله بروجـردی در اسـتنباط احکـام، مصاحبه آیتالله منتظری، مجله حوزه، فروردین و اردیبهشت 1370، ش 43 و 44.