پرسش:
اگر امام باقر علیهالسلام شكافنده علوم است چر اثری از ايشان باقی نمانده درحالیکه افلاطون و سقراط كتب مختلفی به يادگار مانده است؟
پاسخ:
ائمه علیهمالسلام وظيفه انبيا را داشتند، يعني وظيفه آنان هدايت مردم و بيان اسلام است. اينان در اين عرصه فعالیتهای مهمي انجام دادند. امام باقر علیهالسلام نيز در راستاي هدايت مردم و بيان معارف اسلامي گامهای بلند برداشت تا آنجا كه امروزه بيشتر احاديث مربوط به معارف و احكام اسلامي از ايشان و امام صادق علیهماالسلام است. شايد همين امر باعث شد كه رسول خدا از وي بهعنوان " باقرالعلوم" ياد نمود، چنانچه از جابر بن عبدالله منقول است كه حضرت رسول صلیالله علیه و آله به من فرمود: اي جابر! اميد است كه تو در دنيا بماني تا ملاقات كني فرزندي از من كه از اولاد حسين خواهد بود كه او را محمّد نامند، يَبْقُرُ عِلْمَ الدِّينِ بَقْرا، (1) يعني او میشکافد علم دين را شكافتني، پس هرگاه او را ملاقات كردي سلام مرا به او برسان.
به نظر میرسد كلام رسول خدا درباره امام باقر علیهالسلام ناظر بر اين است كه وي در عرصه نشر معارف ديني و علم خداشناسی شكافنده علم است، بر اين اساس بود كه حضرت طي مدت امامت خود، در همان شرایط نامساعد، به نشر و اشاعه حقايق و معارف الهي پرداخت و مشكلات علمي را تشريح نمود و جنبش علمي دامنهداری به وجود آورد كه مقدمات تأسیس يك «دانشگاه بزرگ اسلامي» را كه در دوران امامت فرزند گرامش امام صادق علیهالسلام به اوج عظمت رسيد، پیریزی كرد. روايات و احاديث متعدد درزمینهٔ مسائل و احكام اسلامي، تفسير، تاريخ اسلام و انواع علوم، از آن حضرت به يادگار مانده است، افزون بر آن، رجال و شخصیتهای بزرگ علمي از محضر آن حضرت استفاده ميكردند. كه هرکدام در گسترش علوم نقش اساسي داشتند، چنانكه «جابر بن يزيد جعفي» و «كيسان سجستاني» (از تابعين) و فقهایی مانند: «ابن مبارك»، «زهري»، «اوزاعي»، «ابوحنيفه»، «مالك»، «شافعي»، «زياد بن منذر نهدي» از آثار علمي او بهرهمند شده سخنان آن حضرت را، بیواسطه و گاه با چند واسطه، نقل نمودهاند. كتب و مؤلفات دانشمندان و مورخان اهل تسنن مانند طبري، بلاذري، سلامي، خطيب بغدادي، ابونعيم اصفهاني و كتبي مانند موطأ مالك، سنن ابي داود، مسند ابي حنيفه، مسند مروزي، تفسير نقاش، تفسير زمخشري و دهها نظير اینها، كه از مهمترین كتب جهان تسنن است، پر از سخنان پرمغز پيشواي پنجم است و همهجا جمله: «قال محمد بن علي» و يا «قال محمد الباقر» به چشم ميخورد. كتب شيعه نيز در زمينه هاي مختلف سرشار از سخنان و احاديث حضرت باقر علیهالسلاماست. حضرت باقر علیهالسلام شاگردان برجستهاي در زمينه هاي فقه و حديث و تفسير و ديگر علوم اسلامي تربيت كرد كه هرکدام وزنه علمي بزرگي به شمار ميرفت. شخصیتهای بزرگي همچون: محمد بن مسلم، زراره بن اعين، ابو بصير، بريد بن معاويه عجلي، جابر بن يزيد، حمران بن اعين و هشام بن سالم از تربيت يافتگان مكتب آن حضرتند. (2)
با توجه به مطالب گذشته باید گفت: گرچه ممكن است ما آثار علمي مانند كتاب از امام باقر علیهالسلام نداشته باشيم، اما امام با بيان روايات بسيار زياد و تربيت شاگردان متعدد در عرصههای علوم مختلف، فعالیتهای بسيار مهمي را انجام داد كه اين امر ارزشش بيشتر از تدوين چند كتاب است. تربيت شاگردان برجسته و پاسخ به پرسشها و شبهات براي امام و پيامبر صلیالله علیه وآله اصل اساسي و وظيفه آنان است نه تدوين كتاب. در ضمن در منابع روايي شيعه براي امامان علیهمالسلام دهها كتاب و تأليفات برشمردهاند. برخي از اين کتابها توسط امام پيشين نگاشته شده، سپس بهعنوان ميراث امامت به امامان بعدي رسيده است، برخي ميراث از سلسله پيامبران پيشين بوده، برخي با املاي امامان علیهمالسلام توسط شاگردان نوشته، برخي توسط امامان براي هدايت افرادي خاص و يا درخواست عدهای نگاشته شده است. برخي کتابهای منسوب به امام باقر علیهالسلام وجود دارد:
- كتاب التفسير؛ از امام باقر علیهالسلام.
- رسالهامام باقر علیهالسلام به سعد الخير.
- كتاب الهدايه؛ از امام باقر علیهالسلام (3).
درباره امام باقر علیهالسلام به منابع زير مراجعه فرماييد:
-امام محمد باقر، كاظم ارفع.
-پيشواي پنجم، حضرت امام محمدباقر، گروه نويسندگان.
- دورنمايي از زندگي امام باقر، مهدي پيشوایی.
پینوشتها:
1. شيخ مفيد، الإرشاد في معرفة حجج الله علي العباد، كنگره شيخ مفيد، قم، چاپ اول.
2. مهدی پيشوايي، سيره پيشوايان، قم، موسسه امام صادق علیهالسلام، چاپ يازدهم، 1379 از ص 306 به بعد.
3. سيد محسن امين، اعيان الشيعه، بيروت، دارالتعارف للمطبوعات، چاپ پنجم، 1418 ه، ج 2، ص 502.