حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

کتاب ناسخ التواریخ چگونه کتابی است؟
این کتاب یک کتاب دوره ای از زمان حضرت آدم(ع) تا زمان مولف که زمان قاجار بوده است.
تا زمان محمد قاجار و یک مدت از زمان ناصرالدین شاه را در قالب تاریخ عمومی آورده است،  و تاریخ ائمه به طور خاص نبوده است. تقریبا مثل تاریخ طبری است. مولفش ؛ محمد تقی سپهر است که بعد از فوت او، پسرش عباس قلی خان سپهر ادامه داده است. بعضی از مجلداتش از هبوط حضرت آدم(ع) شروع می شود، و بعضی از مجلدات مربوط به پیامبران قبل از رسول خدا(ص) است. دو سه جلدش مربوطش به رجال قاجار است، چون خودش از رجال قاجار بوده است. و جلدهای بعدی که پسرش تکمیل کرده است، مربوط به زندگی ائمه (علیهم السلام) تا امام زین العابدین(ع) است.
اکنون از مجلدات ناسخ التواریخ آنچه مطرح است، جلد مربوط به امام حسین(ع) است.
از نظر اعتباری می توان گفت، کتابی که صددرصد معتبر باشد، نیست و در این جلد مربوط به امام حسین(ع) مطالب ضعیف هم دارد. هر دو مولف آن خیلی زحمت کشیده است، و عجیب است که در زمان قاجار که چاپ و تکثیر و کمبود منابع بوده است، دسترسی به منابع زیادی داشته است، و صاحب فضل بوده است. ولی کتاب احتیاج به تهذیب دارد، و جا دارد که کمیته ای منابع و مأخذ آن را مشخص کند و در پاورقی اش اضافه کند. این کتاب تجدید چاپ شده است، در زمان ما به قطع رحلی است، ولی ما علاقه مندان را به این کتاب ارجاع نمی دهیم.