آلت قمار بر اساس شناخته شدن آن در عرف جامعه بعنوان آلت قمار تعیین می شود . 1_ در جمله بالا منظور از جامعه ء جامعه اسلامی (مثلا ایران ) است یا شهری که در آن زندگی می کنیم ؟ 2_ در شهری که ما زندگی می کنیم عده ای از جوانان بر روی فوتبالی که از صدا و سیما پخش می شود شرط بندی و قمار می کنند و حتی برگه های پیش بینی فوتبال را پر می کنند . در اینصورت فوتبال جزو آلات قمار محسوب می شود ؟ 3_ اگر فوتبال آلت قمار است پس من نباید فوتبال نگاه کنم و فوتبال بازی کنم و حتی بازی کامپیوتری فوتبال را انجام دهم چون فوتبال آلت قمار است ؟ 4_ چون شغل من گیم نت (بازیهای کامپیوتری ) است و در مغازه من بازی کامپیوتری فوتبال البته بدون شرط بندی انجام می شود کسب در آمد از این راه اشکال دارد ؟ (البته جوانان این منطقه بازی کامپیوتری فوتبال را اکثرا برای سرگرمی بازی می کنند و نگاه قمار به آن ندارند و عده خیلی کمی شاید 10 درصد به قصد شرط بندی آنهم فقط روی پول میز می خواهند بازی کنند که من اجازه این کار را به آنها نمی دهم و دستگاه را در اینصورت روشن نمی کنم .) با تشکر .

1. منظور از جامعه، شهر و محلّی است که انسان در آن زندگی می کند و اگر عرف جامعه و شهری که انسان در آن زندگی می کند، وسیله ای را آلت قمار ندانند، بازی کردن با آن وسیله بدون شرط بندی اشکال ندارد. (1)
2. فوتبال آلت قمار حساب نمی شود؛ هرچند شرط بندی و یا بازی با شرط بندی با فوتبال، حرام است؛ اما فوتبال آلت قمار حساب نمی شود و آلت قمار، یعنی چیزهایی که در سابق مخصوص برای باز کردن قمار بوده است، مثل: شطرنج، پاسور و امثال آن ها.
3. نگاه کردن به بازی فوتبال اشکال ندارد و بازی کردن با فوتبال نیز در صورتی که همراه با شرط نباشد، اشکال ندارد.
و اگر کسی دیگری به برنده تیم فوتبال جایزه بدهد، گرفتن آن اشکال ندارد.
4. اگر بازی های فوتبال و امثال آن بدون شرط بندی انجام می شود، درآمد از این راه اشکال ندارد. (2)

پی نوشت ها:
1. سایت آیت الله سیستانی، احکام مربوط به قمار، سؤال 1- 4.
2. سؤال تلفنی ( 7741415-0251) از دفتر آیت الله سیستانی.