سلام. من می خوام نماز رو به زبان فارسی بخونم، برای این که وقتی در حال نماز هستم اصلا نمی تونم روی متن عربیش تمرکز کنم و تموم قشنگیه نماز برای من قسمت آخر نمازه که می تونم به زبان خودم دعا کنم اما در طول نماز اصلا حواسم رو نمی تونم جمع کنم، فقط گفتن کلمات عربی برام تکرار شده، این رو فقط من نمی گم، از خیلی از اطرافیان و دوستان هم پرس و جو کردم که نظرات مشابه است! لطفا به من طوری کمک کنید که کاملا و به طور منطقی توجیه بشم! چون برام یک مشکل شده و خیلی زیاد ذهنم رو به خودش اشغال کرده. گاهی اوقات برای نماز خوندن به زببان عربی واقعا احساس خستگی می کنم و حال نماز خوندن ندارم! لطفا کمک کنید.
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
در قنوت و جاي ديگر نماز دعا کردن به فارسي اشکال ندارد .(1) اما نماز را بايد به عربي بخوانيد .اگر به فارسي بخوانيد ،باطل است . مي توانيد معني و ترجمه نماز را که در توضيح المسائل مرجع تقليد تان (قسمت ترجمه نماز)موجود است، ياد بگيريد تا در نماز با توجه به معناي نماز ،بهتر توجه و تمرکز نماييد ،يعني حضور قلب داشته باشيد. اين که خيال مي کنيد به خاطر عربي بودن نماز تمرکز نداريد، ممکن است از وسوسه هاي نفس اماره و شيطان باشد، چون بيش تر ما که معناي نماز را هم مي دانيم ،باز تمرکز و حضور قلب ندا ريم اما اين نبايد بهانه شود که نسبت به خواندن نماز احساس خستگي کنيم به جاي اين بايد تلاش کنيم تا حضور قلب داشته باشيم. اين که درفکر حضور قلب هستيد ، توفيق الهي است . براي به دست آوردن حضور قلب در نماز در تفسير نمونه ، ج14 ،ص 225 آمده:
براى تحصيل خشوع و حضور قلب در نماز و ساير عبادات، امور ذيل را دقيقاً توصيه مىكنيم:
1- به دست آوردن آن چنان معرفتى كه دنيا را در نظر انسان كوچك، و خدا را بزرگ كند، تا هيچ كار دنيوى نتواند به هنگام راز و نياز با معبود نظر او را به خود جلب و از خدا منصرف سازد.
2- توجه به كارهاى پراكنده و مختلف، معمولًا مانع تمركز حواس است . هر قدر انسان، توفيق پيدا كند كه مشغلههاى مشوش و پراكنده را كم كند، به حضور قلب در عبادات خود كمك كرده است.
3- انتخاب محل و مكان نماز و ساير عبادات نيز، در اين امر، اثر دارد، به همين دليل، نماز خواندن در برابر اشيا و چيزهائى كه ذهن انسان را به خود مشغول مىدارد، مكروه است.
همچنين، در برابر درهاى باز و محل عبور و مرور مردم، در مقابل آئينه و عكس و مانند اين ها.
به همين دليل، معابد مسلمانان هر قدر سادهتر، خالى از زرق و برق و تشريفات باشد، بهتر است؛ چرا كه به حضور قلب كمك مىكند.
4- پرهيز از گناه نيز عامل مؤثرى است؛ زيرا گناه قلب را از خدا دور مىسازد، و از حضور قلب مىكاهد.
5- آشنائى به معنى نماز و فلسفه افعال و اذكار آن، عامل مؤثر ديگرى است.
6- انجام مستحبات نماز و آداب مخصوص آن چه در مقدمات و چه در اصل نماز نيز كمك مؤثرى به اين امر مىكند.
7- از همه اين ها گذشته، اين كار، مانند هر كار ديگر نياز به مراقبت، تمرين، استمرار و پىگيرى دارد، بسيار مىشود كه در آغاز انسان در تمام نماز يك لحظه كوتاه قدرت تمركز فكر پيدا مىكند، اما با ادامه اين كار، و پىگيرى و تداوم، آن چنان قدرت نفس پيدا مىكند كه مىتواند به هنگام نماز دريچههاى فكر خود را بر غير معبود مطلقاً ببندد! .
خوب است که کتاب از ژرفاي نماز نوشته آيت الله خامنه اي را مطالعه فرماييد.
پي نوشت:
1. آيت الله اراکي، توضيح المسائل، م 1127.