پرسش:
بریکس چیست؟ چه اهدافی را دنبال میکند و آیا میتواند در حل مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا علیه ایران، موثر باشد؟
پاسخ:
در عرصه بینالملل و در روابط بین کشورها، ائتلافها و معاهدههای مختلفی در ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و نظامی شکل گرفته است. یکی از این ائتلافهای مهم پیمان بریکس است. واژه «بریکس(BRICS)» متشکل از نام 5 کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که از کنار هم قرار گرفتن حرف اول نام لاتین آنها به وجود آمده است.
الف. تاریخچه و اهداف بریکس
سال 2006 برای اولین بار وزرای خارجه برزیل، روسیه و چین به همراه وزیر دفاع هند گرد هم آمدند تا برای توسعه همکاریها در یک چارچوب چهارجانبه تبادل نظر کنند. نخستین اجلاس سران این گروه در سال ۲۰۰۹م در روسیه برگزار شد و حاضران بر همکاریهای منسجم به نفع کشورهای در حال توسعه و ایجاد نظم جهانی هماهنگ در راستای صلح پایدار و مشترک تأکید کردند. نام آن در ابتدا «بریک» بود. با اضافه شدن آفریقای جنوبی در سال 2011م به این گروه، نام آنها به «بریکس» تغییر یافت. با تصمیم سران بریکس در سال 1402ش(2024م) کشورهای دیگری همچون جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و امارات به عضویت گروه بریکس درآمدند.(1) راهبرد همکاریهای اقتصادی این گروه که در سال 2020 به تصویب اعضا رسید، در سه محور خلاصه میشود:
1. بسته «تجارت، سرمایهگذاری، فاینانس (قرداد تامین مالی از منابع بینالمللی)»
2. بسته «اقتصاد دیجیتال» مرتبط با موضوعاتی نظیر تحول دیجیتال، صنعت و نوآوری
3. بسته «توسعه پایدار» در موضوعاتی نظیر امنیت غذایی و توسعه منابع انسانی.(2)
ب. جایگاه و اهمیت بریکس
مهمترین رقیب گروه بریکس، گروه G7 متشکل از هفت کشور بزرگ صنعتی شامل آمریکا، آلمان، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و کانادا است. مقایسه این دو گروه از کشورها به خوبی جایگاه و اهمیت پیمان بریکس را نشان میدهد. «گروه بریکس ۳۵.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص داده است، در حالی که سهم گروه ۷، ۳۰.۳ درصد» میباشد. این وضعیت برای بریکس تا سال ۲۰۲۸م بیش از پیش ارتقا خواهد یافت و در مقابل، وضعیت گروه 7 تنزل مییابد. «سهم کل کشورهای عضو گروه بریکس در اقتصاد جهانی ۵۸.۹ تریلیون دلار است. کشورهای عضو این گروه همچنین بیش از یک سوم از خشکی زمین (۳۶ درصد)، ۴۵ درصد از جمعیت جهان (۳.۶ میلیارد نفر)، بیش از ۴۰ درصد از کل تولید نفت و حدود یک چهارم از صادرات جهان را به خود اختصاص دادهاند.»(3) دو کشور از اعضای بریکس، عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند.
ج. آثار مثبت پیوستن ایران به بریکس
پیوستن ایران به بریکس میتواند هم برای کشورهای عضو این پیمان سودمند باشد و هم برای ایران. نتایج مثبت این الحاق برای ایران در حوزههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و علمی قابل بررسی است که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود.
۱. همکاریهای اقتصادی
1.1. دسترسی به بازارهای بزرگ
ایران با پیوستن به بریکس میتواند به بازار بزرگ اقتصادی این کشورها که جمعیتی بیش از 3 میلیارد نفر دارند، دسترسی پیدا کند. این موضوع به نوبه خود باعث افزایش صادرات ایران و رشد اقتصاد داخلی خواهد شد. از جمله موارد مهم در این زمینه، صادرات انرژی است. ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان منابع نفت و گاز جهان، میتواند با کشورهای عضو بریکس در حوزه انرژی، همکاریهای استراتژیک داشته و بازارهای جدیدی برای صادرات انرژی خود ایجاد کند.
2.1. جذب سرمایهگذار خارجی
پیوستن ایران به بریکس زمینه را برای جذب سرمایهگذاری کشورهای عضو، بهویژه در بخشهای مهمی چون انرژی، زیرساخت و فناوری، فراهم میکند.
3.1. خنثی کردن تحریمهای غرب و آمریکا
ایران با تقویت همکاری با کشورهای بریکس، میتواند مسیرهای بیشتری را پیش روی خود قرار داده و از این طریق روابط اقتصادی خود با غرب را به نحو بهتر و با دست بازتری مدیریت کند. به عنوان نمونه، بریکس در حال توسعة سازوکارهای مالی برای کاهش وابستگی به دلار است. کشورهای عضو در تلاش هستند تا مبادلات تجاری خود را از طریق ارزهای ملی انجام دهند. ایران میتواند از این فرصتها برای تسهیل مبادلات تجاری و مالی خود و کاهش وابستگی به دلار استفاده کند. همچنین با دسترسی ایران به بانک توسعه بریکس، ایران قادر خواهد بود از منابع مالی این بانک بهرهمند شود. همه این سازوکارها در نهایت منجر به خنثی سازی یا دورزدن بیش از پیش تحریمهای کشورهای غربی و آمریکا خواهد شد.
4.1. همکاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر
ایران میتواند از تجربیات و دستاوردهای کشورهایی مانند چین و هند که در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر توانمندیهای قابل توجهی کسب کردهاند، استفاده نماید.
2. همکاریهای سیاسی
1.2. تقویت جایگاه سیاسی
عضویت در بریکس میتواند جایگاه سیاسی ایران را در سطح جهانی تقویت کرده و به او این امکان را بدهد که در تصمیمات بینالمللی نقش فعالتر و مؤثری تری ایفا کند.
2.2. همکاریهای چندجانبه
ایران میتواند از طریق بریکس در سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد، شورای امنیت و دیگر نهادها، هماهنگی بیشتری با کشورهای عضو داشته باشد.
3. همکاریهای امنیتی
1.3. مقابله با تهدیدات مشترک
کشورهای عضو بریکس، از جمله ایران، قادر خواهند بود از طریق همافزایی با یکدیگر در حوزههای امنیتی و دفاعی، به شکل بهتری در مقابله با تهدیدات مشترک مانند ناتو، تروریسم و گروههای شبهنظامیِ مورد حمایت غرب اقدام نمایند.
4. همکاریهای علمی و فناوری
1.4. تبادل علمی
ایران میتواند با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشورهای عضو بریکس همکاریهای علمی و آموزشی گستردهای داشته باشد.
2.4. تبادل فناوری
کشورهای عضو بریکس، مثل چین و هند، در حوزه فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوری اطلاعات پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند. ایران میتواند از این فناوریها بهرهمند شود.
نتیجهگیری:
بریکس یک پیمان بینالمللی بین کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و پنج عضو جدید شامل ایران و... است. هدف این پیمان به صورت عمده، افزایش روابط اقتصادی و تأثیرگذاری بر تحولات جهانی برای مقابله با سیاستهای غرب و آمریکا است. پیوستن به این پیمان فرصتهای قابلتوجهی برای ایران فراهم میکند.
پینوشتها
1. نجفی، سید احمد، چگونه بریکس از گروه ۷ جلو افتاد؟، خبرگزاری ایرنا، 23 خرداد 1403، 85507358، https://irna.ir/xjQPf8.
2. ترابی فرد، میلاد، بریکس؛ تاریخچه، کارکرد و ملاحظات الحاق ایران به این گروه، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، 22 آذر 1401، https://rc.majlis.ir/fa/report/show/1754451.
3. نجفی، سید احمد، بریکس، «نهاد دموکراتیک» در برابر «باشگاه دیکتاتوری» گروه ۷ است، خبرگزاری ایرنا، 1 آبان 1403، 85635276، https://irna.ir/xjRTwJ.