پرسش:
يك حديث از ائمه ع درشان نزول آيه تبليغ نقل بفرماييد؟
پاسخ:
مرحوم كليني در كتاب شريف اصول كافي در حديث معتبري از زراره و ساير روايان از امام باقر (ع) نقل میکند كه حضرت فرمود:
خداي عزوجل رسولش را نسبت به ولايت علي (ع) مأمور ساخت و آيه: «إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ» (1) را بر او نازل فرمود و ولايت اولو الامر را واجب ساخت و مردم ندانستند كه مقصود از ولايت چيست، خداوند حضرت محمد (ص) را مأمور نمود تا ولايت را براي آنان تبيين و تفسير نمايد چنانكه نماز و زكات و روزه و حج را براي آنان تبيين نموده بود و چون اين مسئله بر پيامبر (ص) نازل شد حضرت دلتنگ شد و ترسيد كه مردم از دين خود برگردند و او را تكذيب كنند، ازاینجهت دلتنگ شد و به پروردگارش مراجعه كرد، خداي عزوجل به او وحي فرستاد: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ» (2) او هم امر خداوند متعال را اعلان كرد و به امر ولايت علي علیهالسلام در روز غدير خم قيام نمود و مردم را براي نماز جماعت بانگ زد و فرمان داد كه حاضرين به غائبين برسانند ... (3)
پینوشتها:
1. سرپرست و وليّ شما، تنها خداست و پيامبر او و آنها كه ايمان آوردهاند، همانها كه نماز را برپا ميدارند و در حال ركوع، زكات ميدهند. (مائده (5)، آيه 55).
2. اي پيامبر، آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازلشده است، کاملاً (به مردم) برسان و اگر نكني، رسالت او را انجام ندادهاي، خداوند تو را از (خطرات احتمالي) مردم، نگاه ميدارد. (مائده (5)، آيه 67).
3. كليني، محمد بن يعقوب، كافي، اسلاميه، 1362 ش، ج1، ص 289.