۱۴۰۲/۰۷/۱۵ ۱۲:۵۲ شناسه مطلب: 99025
پرسش:
بر اساس دیدگاه اهلبیت علیهمالسلام، پوشش زنان در برابر نامحرم باید چه ویژگی داشته باشد؟
پاسخ:
مقدمه
در اسلام برخی قوانین برای خانمها و آقایان مثل هم نبوده و به دلیل روحیه لطیف بانوان و تفاوت جسمی آنها با مردها، بعضی احکام ویژه برای آنها قرار داد شده است. البته این موضوع به معنی سختگیری بر بانوان نبوده بلکه در جهت صیانت و کرامت به خانمها چنین قوانینی نازل شده است. یکی از این موضوعات ویژه در نحوهی لباس پوشیدن زنان در مقابل نامحرم است. بر اساس دیدگاه اهلبیت علیهمالسلام، پوشش زنان در برابر نامحرم باید ویژگیهایی داشته باشد. در ادامه برخی از توصیههای معصومان علیهمالسلام در این موضوع بیان خواهد شد.
1. پوشاننده کامل
از خصوصیات لباسی که بانوان در مقابل نامحرم استفاده میکنند، لباسی است که پوششی کامل بدن را به همراه داشته باشد. در حدیثی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده است:
«لِلزَّوْجِ ما تَحْتَ الدِّرْعِ وَ لِلْاِبْنِ وَ الْأَخِ ما فَوْقَ الدِّرْعِ وَ لِغَیْرِ ذِی مَحْرَمٍ أرْبَعَهُ أَثْوابٍ دِرْعٌ وَ خِمارٌ وَ جِلْبابٌ وَ إزارٌ»؛ (1)
برای شوهر است آنچه زیر پیراهن زن اوست و برای پسر و برادر روی لباس است و برای غیر محارم، او چهار لباس (باید) داشته باشد: ١-پیراهن ٢-روسری ٣-پوششی مثل چادر ٤-شلوار.
بنابراین مطابق این روایت، بانوان باید از این چهار پوشش برای پوشاندن تمامی اعضا بدن خود بهره بگیرند.
در آیه 59 سوره احزاب نیز توصیهشده که خانمها از چادر بهره ببرند. دلیل معرفی چادر برای خانمها برای این است که چادر پوششی کامل است و تمامی حجم بدن بانوان را میپوشاند.
2. کوتاه نباشد
متأسفانه برخی بانوان در مجامع عمومی لباسهایی کوتاه میپوشند. در روایتی امیرالمؤمنین علیهالسلام به مسئولان دستور میدهند تا مردم را از پوشیدن چنین لباسهایی بازدارند. (2) در دوران کنونی برخی بانوان از شلوارهای کوتاه برای پوشش خود استفاده میکنند. در حدیثی درباره این موضوع چنین آمده است:
فضیل بن سیار میگوید: از امام صادق علیهالسلام سؤال کردم آیا ساعد (بین مچ و آرنج) از زینتهایی است که خداوند میفرماید: زینتهایتان را جز برای شوهران و محارم خویش آشکار نکنید؟ امام فرمودند: آری. (3)
در حدیثی دیگر نیز چنین آمده است:
فضیل بن یسار از امام باقر علیهالسلام اینگونه روایت میکند: «ِفَاطِمَهُ سَیِّدَهُ نِسَاءِ أَهْلِ الْجَنَّهِ وَ مَا کَانَ خِمَارُهَا إِلَّا هَکَذَا وَ أَوْمَأَ بِیَدِهِ إِلَى وَسَطِ عَضُدِه»؛ (4)
فاطمه سیده زنان بهشت است و مقنعه او تا اینجا بود و [امام باقر] با دست تا وسط بازو را نشان داد.
با این توضیح امام باقر علیهالسلام میخواهند بلند بودن مقنعه حضرت فاطمه علیهاالسلام را نشان بدهند. از این روایت نیز چنین برداشت میشود که شایسته است زنان همانند حضرت فاطمه سلامالله علیها از لباسهای بلند برای پوشش خود بهره بگیرند. البته لازم به ذکر است که مقنعه مذکور، تنها قسمتی از حجاب سرتاسری مورد استفاده آن حضرت بوده و پوشش ایشان بهخصوص در محضر نامحرمان بسیار کاملتر از این بوده است.
3. نازک و بدننما نبودن
در عین استفاده از پوششهای بیانشده، باید این لباسها بهقدری ضخیم باشند که کاملاً اعضا بدن را بپوشانند. در حدیثی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده است:
«مَنْ أَطاعَ امْرَأَتَهُ أَکَبَّهُ اللّه ُ عَلی وَجْهِهِ فِی النّارِ. فقال علیٌّ علیهالسلام: وما تلک الطّاعه؟ قال: یَأْذَنَ لَها فِی ... َلَبْسِ الثِّیابِ الرِّقاقِ»؛ (5)
هر کس از زنش اطاعت کند خداوند او را با صورت بر آتش خواهد انداخت. حضرت علی علیهالسلام عرض کردند: منظور از اطاعت زن چیست؟ پیامبر صلیالله علیه وآله فرمود: اینکه به او اجازه دهد تا (در بین نامحرمان و در جامعه) لباس نازک به تن کند.
این موضوع تا جایی اهمیت دارد که امیرالمؤمنین علیهالسلام در روایتی با مقایسه لباس و دین فرد فرمودهاند:
«عَلَیْکُمْ بِالصَّفِیقِ مِنَ الثِّیَابِ فَإِنَّهُ مَنْ رَقَّ ثَوْبُهُ رَقَّ دِینُه»؛ (6)
شما را سفارش میکنم به پوشیدن لباس ضخیم؛ چراکه هرکس لباسش نازک باشد، دینش نازک است.
پس مطابق این حدیث، پوشش نازک ارتباط مستقیمی با دینداری افراد خواهد داشت. در روایتی دیگر پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله در مورد این موضوع فرمودهاند:
«هَلَاکُ نِسَاءِ أُمَّتِی فِی الْأَحْمَرَیْنِ الذَّهَبِ وَ الثِّیَابِ الرِّقَاقِ»؛ (7)
هلاکت زنان امت من در دو چیز است: «طلا و لباس نازک».
در نقلی دیگر آمده که در سفری که پیامبر صلیالله علیه و آله به معراج داشتند، زنانی را دیدهاند که در دوزخ بودهاند. حضرت بیان میکنند که این زنها کسانی بودهاند که لباس نازک در مقابل نامحرم به تن میکردند و این افراد بوی بهشت نیز به مشامشان نخواهد خورد. (8)
در روایتی دیگر نیز امیرالمؤمنین علیهالسلام به دوران آخرالزمان اشاره کرده و میفرمایند:
در آخرالزمان و نزدیکى قیامت که بدترین زمانهاست، نمایان شوند زنانى که برهنه و عریاناند و خود را براى مردان بیگانه آرایش میکنند، اینها از دین خارجاند و در فتنهها داخلاند، به شهوات مایلاند و بهسوی لذّتها شتابانند و حلال شمارندگان محرّماتند، جاودانه در دوزخاند! (9)
متأسفانه در دوران کنونی نیز برخی خانمها با پوشیدن لباسهای بدننما و نازک بهسوی برهنگی حرکت میکنند. مطابق احادیث بیانشده، این کار عواقبی همچون بیدینی، هلاکت و آتش برای این خانمها در پی خواهد داشت.
4. چسبان نبودن
از دیگر ویژگیهای لباس مناسب بانوان، گشاد بودن و چسبان نبودن آن است. در سخنی از امام صادق علیهالسلام چنین آمده است:
«فِیمَا أَخَذَ رَسُولُ اللَّهِ صلیالله علیه و آله مِنَ الْبَیْعَهِ عَلَى النِّسَاءِ أَنْ لَا یَحْتَبِینَ وَ لَا یَقْعُدْنَ مَعَ الرِّجَالِ فِی الْخَلَاءِ»؛ (10)
ازجمله پیمانهایی که رسول خدا صلیالله علیه و آله و سلم از زنان امّت خود گرفته است این است که چادرهای خود را در بین ساق پا و پشت خود جمع نکنند (و بر بدن نچسبانند) و با مردان نامحرم در محل خلوتی ننشینند.
بنابراین بانوان باید سعی کنند تا لباسهایی که حجم بدن آنها را به نامحرم نشان میدهد استفاده نکنند.
همچنین در احادیث، از برجستهسازی روسری و موها نهی شده است. در روایتی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده است که نماز کسانی که موهای خود را برجسته کرده و در میان نامحرم حاضر میشوند مورد قبول خداوند واقع نمیشود. (11)
5. پوشاننده زینتها
از دیگر خصوصیات لباس بانوان این است که باید پوشاننده زینتهای آنان باشد. در آیه 31 سوره نور آمده است:
به زنان باایمان بگو: چشمان خود را ازآنچه حرام است فرو بندند و شرمگاه خود را حفظ کنند و زینت خود را [مانند لباسهای زیبا، گوشواره و گردن بند] مگر مقداری که [طبیعتاً مانند انگشتر و حنا و سرمه، بر دست و صورت] پیداست [در برابر کسی] آشکار نکنند و [برای پوشاندن گردن و سینه] مقنعههای خود را به روی گریبانهایشان بیندازند و زینت خود را آشکار نکنند مگر برای شوهرانشان، یا پدرانشان، یا پدران شوهرانشان، یا پسرانشان، یا پسران شوهرانشان، یا برادرانشان، یا پسران برادرانشان، یا پسران خواهرانشان... .
مطابق این آیه پوشاندن زینتها برای هر زنی لازم است پس خانمها باید در هنگام استفاده از لباس، پوششی انتخاب کنند که زینتهایشان را پوشیده نگه دارد. در روایتی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده که است در شب معراج زنانی را دیدم که گوشت بدن خود را میخوردند در حالیکه آتش جهنم از زیر آنها شعلهور بود… همانا آنها کسانی هستند که خود را برای مردم نامحرم زینت میکنند. (12)
در حدیثی دیگر از پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله نقلشده که:
وَ أَیُّمَا رَجُلٍ رَضِیَ بِتَزَیُّنِ امْرَأَتِهِ وَ تَخْرُجَ مِنْ بَابِ دَارِهَا فَهُوَ دَیُّوثٌ وَ لَا یَأْثَمُ مَنْ یُسَمِّیهِ دَیُّوثاً وَ الْمَرْأَهُ إِذَا خَرَجَتْ مِنْ بَابِ دَارِهَا مُتَزَیِّنَهً مُتَعَطِّرَهً وَ الزَّوْجُ بِذَاکَ رَاضٍ بُنِیَ لِزَوْجِهَا بِکُلِّ قَدَمٍ بَیْتٌ فِی النَّار؛ (13)
هر مردی که راضی شود که زنش خود را زینت دهد و از خانه خارج شود دیّوث (بیغیرت) است و هر زنی اگر از خانه خودش با آرایش و زینت و خوشبو خارج شود و شوهرش به این کار او راضی باشد، به هر قدمی که آن زن در جامعه برمیدارد برای شوهرش، خانهای در جهنّم بنا میشود.
البته منظور این روایت فقط شوهر نیست، بلکه در وقتیکه دختر هنوز مجرد است، این روایت بر پدر او صدق میکند. با توجه به این روایات خانمها باید از لباسهایی استفاده کنند که زینت آنها را بپوشاند، حال این زینت میتواند زیورآلات و یا آرایش آنها باشد.
6. رنگی و محرک نبودن
از دیگر خصوصیات لباس بانوان در مورد رنگ آن است. پوشش خانمها باید از رنگهایی سنگین باشد و آنها نباید در مقابل نامحرم از رنگهای تحریککننده استفاده کنند. در توصیهای از امام صادق علیهالسلام به یکی از خواهران محمد بن ابی عمیر آمده است: «وقتیکه به دیدار برادرت رفتی لباسهای رنگارنگ و تحریکآمیز بر تن نکن». (14)
با توجه به روایات دیگر در این موضوع، منظور از برادر در این حدیث نه برادر واقعی بلکه منظور برادران دینی است؛ بنابراین مطابق این حدیث استفاده از لباسهای رنگارنگ در مقابل نامحرم صحیح نیست.
7. جلبتوجه کننده نباشد
از دیگر خصوصیات لباس این است که باید بهگونهای باشد که توجه نامحرم را به خود جلب نکند. گاهی برخی لباسها در عین پوشش کامل بهگونهای دوختهشدهاند که مدل و یا ترکیب رنگ و یا خصوصیات دیگر آنها چنین است که موجب جلبتوجه و نگاه نامحرم میشود. در احادیث، بانوان از پوشیدن چنین لباسهایی منع شدهاند. در روایتی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده است:
أَنَّهُ نَهَى ... أَنْ تَلْبَسَ الْمَرْأَهُ إِذَا خَرَجَتْ ثَوْباً مَشْهُوراً أَوْ تَتَحَلَّى بِمَا لَهُ صَوْتٌ یُسْمَعُ؛ (15)
همانا رسول خدا صلیالله علیه و آله نهی میفرمود از اینکه زن هنگام خارج شدن از منزل، لباسی بپوشد که مشهور و انگشتنما باشد و یا خود را تزیین به زیورآلاتی نماید که موقع راه رفتن سروصدای آنها شنیده شود (و باعث جلبتوجه مردان نامحرم گردد).
همچنین در حدیثی دیگر از پیامبر صلیالله علیه و آله بیانشده است، هر کس لباسی بپوشد تا مردم به خاطر آن لباس او را نگاه کنند تا وقتیکه آن لباس را از تن درنیاورده، خداوند به او نگاه نخواهد کرد. (16)
باید توجه داشت که در کتابهای فقهی و رسالههای عملی مراجع، موضوعی بهعنوان پوشیدن لباس شهرت وجود دارد. این نوع پوشش از جهت شرعی حرام است. لباس شهرت لباسی است که فرد برای جلبتوجه میپوشد و یا با پوشیدن آن انگشتنما میشود. برای مطالعه بیشتر در این موضوع میتوان از این کتب بهرهمند شد.
از دیگر آدابی که بانوان باید در مقابل با نامحرم رعایت کنند، استفاده نکردن از عطر و بوی خوش در مقابل نامحرم است.
تأسفانه برخی بانوان در هنگام خروج از منزل عطرهای تند و جلبتوجه کنندهای به لباس و بدن خود میزنند. امام صادق علیهالسلام فرمودند:
براى زن جایز نیست هنگامیکه مىخواهد از منزل خارج مىشود، لباس خود را بخور دهد و معطّر سازد. (17)
8. مردانه نبودن لباس زن ها
از دیگر الزاماتی که در اسلام وجود دارد این است که زن و مرد باید هرکدام لباس مخصوص به خود را بپوشند و پوشیدن لباس یکدیگر صحیح نیست. در حدیثی از پیامبر صلیالله علیه و آله آمده است که خداوند مردانی که لباس زنان را میپوشند و زنانی که لباس مردان را میپوشند لعن کرده است. (18) در حدیثی دیگر از ایشان نقلشده که:
وَ لَعَنَ الْمُذَکَّرَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَ الْمُؤَنَّثِینَ مِنَ الرِّجَالِ؛ (19)
و همانا او لعنت میکرد زنانی را که خود را (ازلحاظ پوشش و رفتار) شبیه مردان میکنند و یا مردانی را که خود را شبیه زنان مینمایند.
9. شبیه نبودن به لباسهای دشمن
متأسفانه در جامعه امروزه دیده میشود برخی خانمها لباسهایی میپوشند که از جهت مدل و یا تصاویری که بر روی آنها حکشده، از مدلهای غیرمسلمانان گرفتهشده و این پوششها در شأن دولت اسلامی و یک زن مسلمان نیست. امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرمایند:
لَا تَزَالُ هَذِهِ الْأُمَّهُ بِخَیْرٍ مَا لَمْ یَلْبَسُوا لِبَاسَ الْعَجَمِ وَ یَطْعَمُوا أَطْعِمَهَ الْعَجَمِ فَإِذَا فَعَلُوا ذَلِکَ ضَرَبَهُمُ اللَّهُ بِالذُّل؛ (20)
پیوسته امت مسلمان به راه خیر قدم مینهند تا زمانی که از فرهنگ و آداب و رسوم (مانند پوشیدن لباس و غذا خوردن و ...) از کافران تقلید نکنند و اگر در آداب از بیگانگان پیروی کردند خداوند قادر آنان را ذلیل میگرداند.
البته این توصیه فقط به بانوان نیست، بلکه مردان نیز باید از چنین پوششی اجتناب داشته باشند. همچنین نهی از این پوشش لزوماً در مقابل نامحرم نیست، بلکه بهصورت کلی باید از چنین لباسهایی دوری گزید. یکی از موضوعاتی که در فقه اسلامی در مورد آن بحث شده، «تشبه به کفار» است؛ بنابراین همهی مسلمانان و بهخصوص زنان باید پوششی را انتخاب کنند که شباهتی به مدلها و پوششهای نامناسب خارجی نداشته باشد.
نتیجه:
مطابق روایات اسلامی، لباس بانوان در مقابل نامحرم از ویژگیهایی برخوردار است. لباس خانمها در مقابل نامحرم باید پوششی کامل یابد؛ بنابراین زنها باید از پوشیدن لباس کوتاه و نازک و بدننما اجتناب کنند. همچنین در احادیث اشاره شده که لباس چسبان و محرک پوششی مناسب برای خانمها در مقابل نامحرم محسوب نمیشود. بانوان باید لباسی بپوشند که زینتها را بپوشاند و توجه نامحرم را به خود جلب نکند. مردانه نبودن لباس و همچنین شبیه نبودن به لباسها و مدلهای نامناسب خارجی از دیگر خصوصیات لباس بانوان مطابق احادیث است.
کلیدواژه:
لباس بانوان، حفظ حجاب، روایات حجاب، روایات پوشش، خصوصیات لباس.
پینوشتها:
1. طبرسى، فضل بن حسن، مجمعالبیان فی تفسیر القرآن، مصحح: یزدى طباطبایى، فضلالله، تهران: ناصرخسرو، 1372 ش، ج7، ص 243.
2. احمدى میانجى، على، مکاتیب الرسول، محقق / مصحح: ندارد، قم: دارالحدیث، 1419 ق، ج 2، ص 528.
3. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق / مصحح: غفارى علیاکبر و آخوندى، محمد، تهران: دارالکتب الإسلامیه، 1407 ق، ج5، ص 521، ح 1.
4. طبرسى، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، محقق / مصحح: ندارد، قم: نشر الشریف الرضى، 1412 ق، ص 93.
5. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج5، ص 517، ح 3.
6. ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول، محقق / مصحح: غفارى، علیاکبر، قم: جامعه مدرسین، 1363 ق، ص 113.
7. ورام بن أبی فراس، مسعود بن عیسى، مجموعه ورام، محقق / مصحح: ندارد، قم: مکتبه فقیه، 1410 ق، ج1، ص 3.
8. احمد بن حنبل، مسند احمد، بیروت: دار صادر، بیتا، ج 2، ص 356.
9. ابنبابویه، محمد بن على، من لا یحضره الفقیه، محقق / مصحح: غفارى، علیاکبر، قم: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، 1413 ق، ج3، ص 390، ح 4374.
10. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج5، ص 519، ح 6.
11. المتقی الهندی، کنز العمال، بیروت: موسسه الرساله، ١٩٨٩ م، ج ١٦، ص 392.
12. ابنبابویه، محمد بن على، عیون اخبار الرضا علیهالسلام، محقق / مصحح: لاجوردى، مهدى، تهران: نشر جهان، ج2، ص 11، ح 24.
13. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار (للشعیری)، محقق / مصحح: ندارد، نجف: مطبعه حیدریه، بیتا، ص 158.
14. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج5، ص 526.
15. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربى، دعائم الإسلام، محقق / مصحح: فیضى، آصف، قم: مؤسسه آل البیت علیهمالسلام، 1385 ق، ج2، ص 215، ح 796.
16. پاینده، ابوالقاسم، نهج الفصاحه، محقق / مصحح: ندارد، تهران: دنیاى دانش، 1382 ش، ص 704، ح 2646.
17. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج5، ص 519، ح 3.
18. پاینده، ابوالقاسم، نهجالفصاحه، همان، ص 627، ح 2232.
19. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربى، دعائمالإسلام، همان، ج2، ص 215، ح 796.
20. برقى، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق / مصحح: محدث، جلالالدین قم: دارالکتب الإسلامیه، 1371 ق، ج2، ص 410، ح 136.