۱۴۰۲/۱۰/۲۰ ۱۴:۳۵ شناسه مطلب: 99074
پرسش:
با توجه به حادثه خونی کرمان، چرا وقتی احتمال حادثهی تروریستی هست مراسم میگیرند؟
پاسخ:
مقدمه
در فاجعه تروریستی و خونین کرمان در 13 دیماه 1402 (سوم ژانویه 2024) که بزرگترین حادثه تروریستی ایران خوانده شده است، طبق آخرین آمار، 84 نفر به شهادت رسیده و حدود 200 نفر مجروح شدند. (1) در رابطه با این حادثه هولناک این پرسش مطرح است که وقتی ایران در شرایط امنیتی و خطرناک به سر میبرد و طبق رخدادهای قبلی، احتمال وقوع حوادث تروریستی وجود دارد چرا باید مراسمی با این حجم از جمعیت برگزار شود. همچنین مطرحشده است که قبلاً خبرهایی مبنی بر احتمال وقوع حادثه تروریستی و یا تهدید در این زمینه منتشرشده است، اما مسئولین به آن توجه نکردهاند، درحالیکه در دنیا با کوچکترین احتمالی در وقوع حمله تروریستی و یا یک تماس ناشناس، حتی یک ورزشگاه را بهسرعت از جمعیت خالی میکنند. (2)
وجود احتمال در وقوع حوادث تروریستی و مقابله با آن با چند فرض قابلبررسی است:
1. اینکه احتمال بدهیم با توجه به کینه و بغض شدید گروههای تروریستی و تکفیری از سردار شهید قاسم سلیمانی و علاقه شدید آنان به انتقام از ملت ایران و اجرای عملیات تروریستی، برگزاری هرگونه اجتماع و مراسمی در این رابطه تعطیل شود، چندان منطقی به نظر نمیرسد. جمهوری اسلامی ایران از بدو تشکیل نظام سیاسی خود همواره با تهدیدهای امنیتی روبهرو بوده و بارها با جنایات تروریستی روبهرو شده است. این جنایتها بعضاً با حمایتهای سرویسهای بیگانه باهدف ترساندن و دلسرد کردن مردم صورت میپذیرد. راهکار چنین مشکلی، تقویت و شدت بخشیدن به عملیاتهای اطلاعاتی و امنیتی است، نه تعطیلی مراسمات سیاسی- مذهبی در کشور. این به معنای بیارزش دانستن جان شهروندان نیست، چنانچه برای نمونه در طول برگزاری نمازهای جمعه و جماعت، ائمه جمعه و مجتهدان بزرگی مانند آیات: مدنی، (3) قاضی طباطبائی، (4) صدوقی، (5) دستغیب (6) و اشرفی اصفهانی (7) توسط تروریستها به شهادت رسیدهاند اما برگزاری نمازهای جمعه و جماعت در ایران تعطیل نشده، بلکه مراقبتهای امنیتی و اطلاعاتی بیشتر شده است.
2. اگر اخطار یا خبر قابل اتکایی مبنی بر وقوع چنین حادثهای از قبل وجود داشته و به آن بیتوجهی شده باشد، قطعاً مسئولین ذیربط به وظیفه خود عملنکرده و باید مورد محاکمه قرار گیرند؛ اما تاکنون خبر دقیق و موثقی در این رابطه شنیده نشده است و تنها شایعات و گمانهزنیهایی در فضای سایبری کشور راجع به تهدیدات پیش از برگزاری مراسم نقلشده است. درحالیکه گیتهای بازرسی در محل برگزاری این مراسم وجود داشته است که حادثه بیرون گیتهای بازرسی رخداده است. (8) البته مسئولان امنیتی در تمامی نقاط برگزاری مراسم، مسئول جان شهروندان هستند، اما کنترل چنین فضای وسیعی کاری بسیار دشوار و سخت است.
نتیجه:
احتمال قابلاعتنایی برای اجرای یک عملیات تروریستی پیش از برگزاری مراسم سالگرد سردار شهید سلیمانی وجود نداشته و صرفاً شایعات و گمانهزنیهایی در این رابطه موجود است. همچنین تعطیلی مراسمات مذهبی سیاسی بهصرف احتمال انتقام تروریستها از ملت ایران دقیقاً هدف تروریستها است و راهکار صحیح در مقابله با این امر، افزایش توانمندی اطلاعاتی و امنیتی است.
کلمات کلیدی:
سردار شهید قاسم سلیمانی، تروریسم، حادثه خونین کرمان، امنیت
کشور.
پینوشتها:
1. علت تغییر آمار شهدای حادثه تروریستی کرمان/ ۸۴ نفر آخرین آمار شهدا، خبرگزاری ایسنا، 14 دی 1402، isna.ir/xdQjkk.
2. هشدار بمبگذاری در ورزشگاه خانگی بوکاجونیورز، خبرگزاری ایرنا، 14 آذر 1397، https://irna.ir/xjryfR
3. آیتالله سید اسدالله مدنی بعدازظهر روز جمعه، بیستم شهریور سال 1360 ش پسازآنکه خطبههای نماز جمعه به پایان رسید در سن 67 سالگی توسط اعضای سازمان مجاهدین خلق به شهادت رسید.
4. آیتالله محمدعلی قاضی طباطبائی در شامگاه عید قربان و پس از اقامه آخرین نماز مغرب و عشاء در مسجد شعبان، در تاریخ 10/8/58 به شهادت رسید.
5. آیتالله محمد صدوقی در دهم ماه مبارک رمضان مطابق با یازدهم تیرماه 1361 پس از ادای نماز جمعه به دست اعضای سازمان مجاهدین خلق به شهادت رسید.
6. آیتالله سید عبدالحسین دستغیب در روز بیستم آذرماه سال 1360 هنگام رفتن به نماز جمعه به شهادت رسید.
7. آیتالله عطاءالله اشرفی اصفهانی در سال 1360 روز 22 ماه مبارک رمضان در حال رفتن به مسجد جهت اقامه نماز ظهر توسط منافقین به شهادت رسید.
8. انفجارها خارج از محدوده گیتهای بازرسی رخداده است، باشگاه خبرنگاران جوان، 13 دی 1402، http://www.yjc.ir/00aEl1