۱۳۸۹/۰۶/۰۶ ۱۸:۵۸ شناسه مطلب: 17773
با عرض سلام و خسته نباشید من دختری 24ساله لیسانس کشاورزی هستم احساس میکنم که مدتی است که زمان ازدواج من رسیده است ولی مانعی از ازدواج من جلوگیری میکند مثلا گناهانم چون هرچه از خداوند می خواهم که همسر خوبی برای من بفرستد دعایم بی اثر است. گاهی هم فکر میکنم شاید علت شرایط اجتماعی مثلا کمتر بودن تعداد پسرها از دختران باشد. لطفا به من بگویید چکار کنم که خداوند به من نظر کند و همسر مناسبی برایم بفرستد؟
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
خواهر گرامي! با توجه به عواملي كه سن ازدواج را افزايش داده و موانعي كه بر سر راه ازدواج وجود دارد، نبايد عدم توفيق در ازدواج را به گناه يا بسته شدن بخت و مانند آن نسبت داد. زيرا نداشتن خواستگار يکي از مشکلات رايج در ميان دختران امروزي است. اين مشکل بسيار فراگير شده و اختصاصي به شما ندارد. چرا که همه ما پيرامون خود شاهد دخترهايي بسيار شايسته اي هستيم که به هر دليلي حتى يک خواستگار نداشته اند. پس لازم است به نکات زير توجه کنيد :
به خود بگوييد و تلقين کنيد که هنوز فرصت براي ازدواج موفق را دارم. اين نکته را به هيچ عنوان خود فريبي قلمداد نکنيد و به يادآوري هر روزه اين نکته ملتزم باشيد. باور شود که « كلبه احزان شود روزي گلستان غم مخور».
2- هميشه زود ازدواج کردن به معني زودتر به خوشبختي رسيدن نيست . اگر در زندگي بسياري از كساني كه زود ازدواج كردند - به خصوص در مواردي كه آشناييها از طريقهاي غير مشروع انجام گرفته - دقت و تأمل كافي صورت گيرد، آشكار ميگردد زود ازدواج كردن هميشه به صلاح دختر و زندگياش نبوده ، بلکه گاهي زود ازدواج کردن شرّي است كه گريبانگير فرد مي گردد ، مدتها زندگي مشترك دختر و خانوادههاي دو طرف را تلخ مي سازد.
پس زود به خانه بخت رفتن هميشه به معناي خوشبختي نيست. اگر به حفظ پاكي و عفت خود استمرار بخشيد و در امتحان الهي موفق و سرافراز شويد، خداوند از طريقي كه هيچ كسي نميداند، فرد صالح و شايسته و لايقي را ان شاء الله به سراغ شما ميفرستد.
3- خانه بخت را منحصر در ازدواج ندانيد . همه تخم مرغ هاي خوشبختي را در سبد ازدواج نچينيد . همه برگه هاي زندگي را در موضوع ازدواج خرج نکنيد .چه بسا زنان بسيار تأثيرگذاري در جامعه بوده اند که در پرتو تحصيل ، کار و اشتغال مولد،و ... به خانه خوشبختي و بخت واقعي خود راه يافته اند. بنا بر اين ،تمرکز ذهني خود را تا زمان مقتضي، و تا زمانى كه كسى به خواستگارى شما نيامده، از مسئله ازدواج به امور مثبت ديگر ببريد. به هيچ عنوان اجازه ندهيد ازدواج تمام فضاي ذهني شما را اشغال کند.
4- در ناکامي ها به جاي بغرنج سازي به ساده سازي و عادي سازي بپردازيد، چرا که ناکامي ها آن قدر هم فکر مي کنيم ناکامي نيستند. بر عکس کامروايي هاي ما هم آن قدر هم کامروايي محسوب نمي گردد. نمونه اش همه دختران ازدواج کرده اي هستند که با هزار اميد و آزرو راهي خانه بخت مي شوند، ولي ديري نمي پايد که چيزي جز طلاق قانوني يا عاطفي و عملي - که نوعي مرگ تدريجي است - نصيب آنان نمي گردد . آرزو مي كنند كه اي كاش تن به ازدواج نمي دادند.
5- بدانيد که افکار، نيتها و عملکردهاي افراد و اجتماع در سرنوشت انسان مؤثر است، به گونهاي که ميتوان گفت سرنوشت چيزي جز بازتاب و برايند عقايد و افکار، قصد و نيتها و عملکردها ي فرد و جامعه نيست، پس نميتوان به طور قطعي گفت که تأخير ازدواجتان به دليل فکر يا عمل و گناه شخص شما بوده .ممکن است نتيجه عملکرد دنيا ، علم و ابزارهاي علمي ، اجرايي شدن نظريه نظريه پردازان هوس گرا و غافل از خدا مانند فرويد و يا جامعه اي باشد که در آن زندگي مي کنيد ، و يا علل و عوامل ديگري داشته باشد .
شايد افرادي به خواستگاريتان آمده اند، اما به انتظار فردي بهتر و مؤمنتر بوديد .از اين رو آن ها را نپذيرفتيد، در حالي که در امر ازدواج نه سهلانگاري درست است و نه سختگيري پسنديده است. نبايد بدون تحقيق کردن از اخلاق و ايمان و عقايد و عملکردهاي کسي که ميخواهد همسر انسان گردد، کسي را پذيرفت و نه ريزهگيريهاي بيجا و حساسيتهاي بيمورد داشت، و مسايل کماهميت را مهم تلقي کرد و نه به اميد آن که شايد فردي شايستهتر و مؤمنتر به خواستگاري بيايد، افراد مناسب را رد کرد.
شايد علت تأخير ازدواجتان اين هم نباشد، بلکه خداوند خير و صلاح شما را در تأخير ازدواجتان ديده است و پس از سالها انتظار مي خواهد همسري شايسته نصيبتان کند.
شايد عاقبت به خيري شما در ديدن رنج و تعبهاي دنيا باشد ، تا ايمان و عفاف تان قويتر و هدفمندتر گردد . به تدريج صبر و بردباري ِ استوار و مقاوم پيدا کنيد. شايد خدا ميخواهد شما را بدين وسيله مورد امتحان و آزمايش قرار دهد تا پس از قبولي در آزمون مقام و منزلتي ستودني به شما عنايت کند . و شايدهاي ديگر .
البته «شايدها» دليل نميشود که از عوامل مادي و معنوي مؤثر در امر ازدواج غافل باشيد، بلکه لازم است با توکل به خدا و تنها او را در همه امور مؤثر دانستن، به مسايل زير توجه نماييد .
الف- توجه به عوامل ظاهري
1ـ خوش اخلاقي و بشاشيت چهره و پرهيز از گرفتگي چهره و عبوسي بودن.
2ـ خوشزباني و سخن گرم و مهربان داشتن.
3ـ پرهيز از زود رنجي و بالا بردن قدرت تحمل، ظرفيت و صبر و بردباري.
4ـ شادابي و نظافت و پاکيزکي.
5ـ رعايت کردن فرهنگ صحيح جامعه.
6ـ پرهيز از ابتذال اخلاقي،ژوليدگي و بيان حرفها و اظهارات دلسرد کننده.
7ـ پرهيز از افسردگي و گوشهگيري.
8ـ حضور در کانونهاي علمي و مذهبي، همچنين مساجد و جلسات مذهبي و شرکت در مجالس مراسم جشن و عقد و عروسي اقوام و خويشان با حفظ موازين و شئونات اسلامي.
ب) دعا درماني و توجه به معنويت: پيش از بيان دعا لازم است به نکاتي توجه شود .
1- چه بسا اتفاق مي افتد که انسان برآورده شدن حاجتي و رسيدن به هدف و مقصدي را ايده آل و به نفع خويش ميپندارد .او چنان به پندار خود ، به خير و مصلحت بودن خواسته و دعايش يقين دارد که آن را همانند دو، دو تا چهارتا واضح مي داند، حال آن که واقعيت امر غير از پندار ماست. عکس آن نيز صادق است، يعني چه بسا امري را زشت و به ضرر خود مي پنداريم، ولي از آثار و عواقب آن بي اطلاعيم . نميدانيم آن چه رُخ داده، از الطاف خفيِّه و پنهان پروردگار است.
2- گاهي ميزان ايمان و باور ،صداقت ، «اعتماد » و «حُسن ظن» انسان به خدا از طريق تأخير استجابت و يا عدم استجابت دعا ها مورد آزمايش قرار مي گيرد، يعني تأخير در استجابت دعا براي اين هدف است که فرد«حقيقت ايمان » و جوهر وجودي خود و ميزان «حُسن ظن» خود به خدا را آشکار نمايد ، و ميزان دلبستگي و علاقه و ايمانش به حقانيت خدا را نشان دهد. آيا تا آن جا با خداست و او را قبول دارد که خدا تابع او باشد و دعا ها و خواسته هايش را اجابت کند ؟
چه بسا يكي از مهم ترين آزمايش هاي خداوند براي بندگان خوبي چون شما تاخير در اجابت ها و سنجش ميزان صبر و حسن ظن شما به خدا باشد.
3- هيچ دعايي بي اثر نيست. هر دعايي در دنيا و آخرت تأثير مناسب خود را دارد. اما گونه هاي استجابت آن مختلف است.
امام سجاد(ع) ميفرمايد «دعاي مؤمن يكي از سه فايده را دارد :
براي او ذخيره مي گردد، يا در دنيا برآورده ميشود، يا بلايي را كه مي خواست به او برسد، از وي مي گرداند». (1)
عدم اجابت ظاهري داراي آثار و بركات بسياري براي او خواهد بود. اگر کسي بداند خداوند در عوض عدم اجابت دعا در دنيا، چه پاداشي براي او در آخرت در نظر گرفته است، هرگز از آن ناراضي نمي شود. امام صادق(ع) مي فرمايد :
«روز قيامت خداوند مي فرمايد: اي بنده من!مرا خواندي و اجابتت را به تأخير انداختم. اکنون ثواب و پاداش تو چنين و چنان است. پس مؤمن آرزو مي کند که کاش هيچ دعايي از او در دنيا اجابت نمي شد، اين براي ثواب و پاداش نيکي است که مي بيند». (2)
4- دعا خوب است . امّا اجابت دعا هميشه آن نيست که خواسته انسان به همان گونه و در همان زماني که توقع دارد، برآورده شود . گاهي انسان خواسته هايي دارد که برآورده شدني نيست، يا اگر مستجاب شود، به ضرر او يا ديگران است، و او نمي داند، يا اجابت دعا به مقدمات و شرايطي نياز دارد که فراهم نيست، يا زمان آن هنوز فرا نرسيده و ده ها دليل و احتمال ديگر. با توجه به اين امور :
يک - شب جمعه بعد از نصف شب غسل کنيد، نماز امام زمان عليه السلام (کيفيت آن در مفاتيح الجنان آمده است) را بخوانيد. بعد از سلام به سجده رويد و صد مرتبه صلوات بفرستيد. در حال سجده حاجت خود را از خدا بخواهيد.
دو ـ روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه روزه بگيريد . روز جمعه نماز جعفر طيّار را به کيفيتي که در مفاتيح الجنان ذکر شده بخوانيد، سپس حاجت خود را از خداوند بخواهيد.
سهـ هر شب سوره يس را بخوانيد .ثوابش را به چهارده معصوم عليهم السلام هديه کنيد . به آن ها متوسل شويد و حاجت خود را از خدا بخواهيد.
چهارـ از پيامبر نقل شده که خواندن دعاي «يستشير» هر صبح و شام براي ازدواج بسيار مفيد است.
پنج- سوره فلق و ناس و آيات 75 تا 83 سوره يونس را هر روز بخوانيد . در موقع آمدن خواستگار سوره الرحمن را همراه خود داشته باشيد.
شش- بعد از نماز صبح .ده مرتبه اين دعا را بخوانيد و هر روز تکرار کنيد تا خداوند گشايش عنايت فرمايد:« لا حول و لا قوّة الا بالله. توکّلت علي الحيِ الّذي لا يموت و الحمد لله الّذي لم يتّخذ ولداً و لم يکن له شريک في الملک و لم يکن له وليِ من الذّلّ و کبّره تکبيراً ».
هفت- شب جمعه بعد از نماز عشا بگوييد:« لا اله الا انت. سبحانک انّي کنت من الظالمين»0اگر اين ذکر را در سجده چهار صد مرتبه بگوييد، به اجابت نزديک تر است0
هشت- نزديک ظهر روز جمعه ، دو رکعت نماز بخوانيد ، در رکعت اوّل بعد از حمد و توحيد ، سه آيه اوّل سوره فتح(يعني تا نصراً عزيزاً)را بخوان .در رکعت دوم بعداز حمد و توحيد سوره الم نشرح را بخوان ،بعداز سلام نماز تسبيح حضرت فاطمه سلام الله عليها را بگو و حاجت خود را از خدا بخواهد 0
پينوشتها:
1.تحف العقول، ص 202.
2 . اصول كافي، ج 4، ص 247 .