حکم روزه درسفر

با سلام 1-اگر كسي شهري را بعنوان وطن انتخاب كند آيا مي تواند در آن شهر روزه خود را افتار كند يا خير مثلا كسي كه در تهران زندگي ميكند بدليل زندگي در قم و بازگشت به آن در آينده بعنوان وطن انتخاب كرده 2-سوال ديگر اينكه بعد از طي مسافتي مثلا از تهران به قم كه وطن دوم او محسوب ميشود در بين راه يعني حسن آباد قم افطار كند و بعد به قم برود تكليف چيست؟

پاسخ:
با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز
1- افطار کردن روزه در وطن جايز نيست . اگر کسي شهري را به عنوان وطن انتخاب کرده و وطن او شده باشد يا درحکم وطنش باشد ،نمي تواند افطار کند ،ولي اگر شهري را به عنوان وطن انتخاب کرده باشد اما هنوز وطن او گفته نشود، در چنين جايي نمي تواند روزه بگيرد.
در فرض سؤال اگر قم قبلا وطن کسي بوده واز آن اعراض نکرده و قصد بازگشت به قم را براي زندگي در آن جا داشته باشد و فعلا در تهران زندگي مي کند ،اگر تهران را به عنوان دوم انتخاب کرده باشد يا حد اقل کارش در تهران دوسال يا بيش تر طول مي کشد و دوسال درآن جا زندگي مي کند يا دوسال زندگي کرده است، تهران نيز حکم وطن را دارد . نمازش در تهران و قم تمام است . در هر دو شهر بايد روزه بگيرد . اگر عمدا افطار کند، حرام است و قضا و کفاره دارد.(1)
پي نوشت:
1. آيت الله سيستاني، توضيح المسائل، مسأله 1278 و 1313 ؛ سايت آيت الله سيستاني، بخش سؤال و جواب ، احکام نماز مسافر و دانشجويان. سؤال 4، 13، 20،و 23

پرسش:
بعد از طي مسافتي مثلا از تهران به قم كه وطن دوم او محسوب مي شود ،در بين راه يعني حسن آباد قم افطار كند و بعد به قم برود، تكليف چيست؟ پاسخ :
پاسخ:
در صورتي که انسان قبل از اذان ظهر از وطن خود خارج شود و قصد مسافرت داشته باشد ،بعد از حد ترخص (جايي که ديوار هاي شهر ديده نمي شود) مي تواند روزه خود را افطار کند .(1)
پي نوشت :
1. آيه الله سيستاني ، توضيح المسائل ،م1692

پرسش 1:
مي خواهم روزه قضا بگيرم .در عين حال مسافرت هم مي خواهم بروم که البته نمازم شکسته است. آيا مي توانم ؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
روزه گرفتن در مسافرتي که نماز شکسته است ، صحيح نيست . (1)
پي نوشت:
1 . آيت الله مکارم، توضيح المسايل ،م 1440 .
پرسش 2:
اگر قصد سفر 10 روزه را بکنم و از همان روز اول سفر و نرسيده به مقصد روزه بگيرم روزه ام درست است ؟
پاسخ:
اگر به مسافرت رفتيد و در آن جا قصد ده روزه کرديد ، مي توانيد روزه بگيريد، ولي در بين راه روزه نيستيد ، حال اگر قبل از اينکه به مقصدي که مي خواهيد در آن جا ده روز بمانيد، از اذان صبح تا موقع رسيدن چيزي که روزه را باطل کند، انجام نداده باشيد، اگر پيش از ظهر برسيد و قصد ده روز بکنيد و نيت روزه بکنيد، روزه تان صحيح خواهد بود .
مثلا قصد مسافرت به مشهد مقدس داريد و مي خواهيد در آن جا ده روز کامل بمانيد. وقتي که به مشهد رسيديد ، اگر قبل از اذان ظهر باشد و از اذان صبح تا آن موقع که به مشهد رسيديد، چيزي که روزه را باطل کند، انجام نداده ايد، مثلاً غذايي نخورده ايد و تصميم داريد تا ده روز کامل در مشهد بمانيد، مي توانيد قصد روزه بکنيد . اگر ماه رمضان باشد، بايد قصد روزه بکنيد و روزه بگيريد .
نيت روزه در بين راه صحيح نيست .روزه بر مسافر حرام و غير جايز است اما در بين راه مي توانيد چيزي نخوريد و مبطلات روزه را مرتکب نشويد تا وقتي که به مقصد رسيديد ، قصد ده روز کرده و نيت روزه کنيد . (1)
پي نوشت:
1 . آيت الله مكارم، توضيح المسايل، م 1448 .