در برخی از کتاب های حدیث، بابی با عنوان «بَابُ الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض» وجود دارد و ائمه (علیهم السلام) دستورالعمل هایی را بیان کرده اند، آیا این دستورات مخصوص بیماری خاصی است و یا این که برای تمام بیماری ها مؤثر است؟
پاسخ اجمالی
بامطالعه عنوان باب «الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض» و احادیث این باب مشخص میشود که احادیث آن، اختصاصی به بیماری خاص ندارند و برای هر نوع بیماری سفارش شدهاند، البته در بین احادیث معصومان (علیهمالسلام)، موارد متعددی وجود دارد که برای درمان بیماری خاص ذکرشده است.
پاسخ تفصیلی
دستهبندی و عنوان دهی به احادیث، در زمان ائمه (علیهمالسلام) توسط شاگردان ایشان، آغاز و صاحبان جوامع حدیثی همچون مرحوم کلینی در «الکافی» و دیگران آن را تکمیل کردهاند؛ عنوان هر باب برخاسته از مجموع احادیث آن باب است که با دقت و حتی در اکثر موارد از متن احادیث گرفتهشده است، ازاینرو توجه به الفاظ عنوان، در فهم احادیث و نیز فهم صاحب کتاب از مجموع این احادیث حائز اهمیت است.
1. بررسی احادیث «بَابُ الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْأَمْرَاض» کتاب الکافی
میان کتابهای حدیثی، عناوین مرتبط با دعا فراوان است، بهعنوان نمونه مرحوم کلینی در کتاب «الکافی»، بخشی را با عنوان «کتاب الدعاء» ذکر کرده و ابواب مختلفی همچون شرایط و آداب دعا، دعا برای وسعت رزق، ادای دین و قرض، خلاصی از ترس و غم، دعا برای ناخوشیها و مریضیها (العلل و الأمراض) را در آن جمعآوری کرده است.
با مرور احادیث باب مذکور، این نکته به دست میآید که بیماری خاصی موردنظر ائمه (علیهمالسلام) در سفارش به خواندن دعایی که فرمودهاند، نبوده است و در همه مریضیها میتوان از آنها بهره برد.
بهعنوانمثال در حدیث اول این باب آمده است: «کانَ یقُولُ عِنْدَ الْعِلَّة» امام صادق (علیهالسلام) به هنگام مریضی چنین میگفتند:
«اللَّهُمَّ إِنَّک عَیرْتَ أَقْوَاماً فَقُلْتَ قُلِ ادْعُوا الَّذِینَ زَعَمْتُمْ مِنْ دُونِهِ فَلا یمْلِکونَ کشْفَ الضُّرِّ عَنْکمْ وَ لا تَحْوِیلًا فَیا مَنْ لَا یمْلِک کشْفَ ضُرِّی وَ لَا تَحْوِیلَهُ عَنِّی أَحَدٌ غَیرُهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اکشِفْ ضُرِّی وَ حَوِّلْهُ إِلَى مَنْ یدْعُو مَعَک إِلَهاً آخَرَ لَا إِلَهَ غَیرُک»؛ (1)
بار خدایا تو مردمى را سرزنش کردى و فرمودى «بگو (اى محمد) بخوانید آنهایی را که در برابر خدا پنداشتید تا بدانید که نمىتوانند از شما زیانى را دور کنند و دگرگون نمایند» (سوره اسراء، آیه 58) پس اى خدائى که جز او نمىتواند زیان مرا دور کند و آن را دگرگون نماید، رحمت فرست بر محمّد و آل محمّد و زیان مرا دور ساز و آن را از من بگردان بهسوی کسى که با تو معبود دیگرى را مىخواند، نیست شایسته پرستشى جز تو.
در حدیث دوم راوی گوید: «مَرِضْتُ بِالْمَدِینَةِ مَرَضاً شَدِیداً» یعنی در مدینه مریضی سختی گرفتم، اشارهای به بیماری خاصی ندارد.
در حدیث سوم آمده که امام صادق (علیهالسلام) به هنگام مریض شدن فرزندان خویش به آنان چنین سفارش میکرد و این دعا را تعلیم داد:
«اشْتَکى بَعْضُ وُلْدِهِ فَقَالَ یا بُنَی قُلِ: اللَّهُمَّ اشْفِنِی بِشِفَائِک وَ دَاوِنِی بِدَوَائِک وَ عَافِنِی مِنْ بَلَائِک فَإِنِّی عَبْدُک وَ ابْنُ عَبْدِک»؛
بار خدایا مرا به شفایت شفا بده و به دوایت مداوا کن و از بلایت سلامتیام ده چراکه من بنده تو و بندهزاده تو هستم.
روایت ششم میفرماید: دست خویش بر موضع درد گذاشته و سه مرتبه بگویید:
«اللَّهُ اللَّهُ رَبِّی حَقّاً لَا أُشْرِک بِهِ شَیئاً اللَّهُمَّ أَنْتَ لَهَا وَ لِکلِّ عَظِیمَةٍ فَفَرِّجْهَا عَنِّی»؛
خدا، پروردگار بر حق من است؛ به او شرک نمیورزم، خدایا تو درمان و برطرفکننده این درد و هر مشکل بزرگ هستی پس این درد را از من ببر و گشایشی برایم حاصل کن.
همچنین در دیگر روایات باب، احادیث ناظر به بیماری خاصی صادر نشده بلکه بهصورت کلی بیانشدهاند، بنابراین خواندن آنها برای همه بیماریها توصیه میشود و میتوان با تضرع به درگاه الهی و خواندن آنها از بیماری خلاصی یافت انشاء الله.
2. بررسی دعاهای ابواب دیگر
علاوه بر کتاب «الکافی» روایات و ابواب متعددی در دیگر کتابها وجود دارد که در ابتلا به بیماری میتوان از آنها استفاده کرد. البته برای رهایی از بیماری نیاز نیست لزوماً به دنبال عنوان بیماری در احادیث بود، بلکه در ابواب دیگر همچون «باب الدُّعَاءِ لِلْکرْبِ وَ الْهَمِّ وَ الْحُزْنِ وَ الْخَوْف» (2) «بَابُ دَعَوَاتٍ مُوجَزَاتٍ لِجَمِیعِ الْحَوَائِجِ لِلدُّنْیا وَ الْآخِرَة» (3) «وَ کانَ مِنْ دُعَائِهِ علیهالسلام إِذَا عَرَضَتْ لَهُ مُهِمَّةٌ أَوْ نَزَلَتْ بِهِ، مُلِمَّةٌ وَ عِنْدَ الْکرْبِ» (4) و «وَ کانَ مِنْ دُعَائِهِ علیهالسلام فِی طَلَبِ الْحَوَائِجِ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى» (5) دعاهایی نقلشده است که از آنها میتوان برای درمان بیماریها استفاده کرد، چون در بیماریها، نوعی همّ و غم، ترس و خوف از ابتلای به آن وجود دارد و خلاصی از آن، حاجتی از حاجتهای ماست.
لازم به ذکر است که در برخی روایات، دعاهایی برای دردهای گوناگون مثل درد چشم، شکم و... نقلشده است که مرحوم علامه مجلسی در کتاب «بحارالانوار» آنها را جمعآوری کرده است. (6) در پایان به این نکته نیز اشاره میشود که راهکارهای ائمه (علیهمالسلام) در خلاصی از بیماری، منحصر در دعا نیست، بلکه صلهرحم، صدقه، زیارت سیدالشهداء (علیهالسلام)، نماز، استغفار، همراه کردن حرزهای معتبر به همراه شرایط آن بهعلاوه رعایت نکات بهداشتی و تغذیه مناسب ازجمله این راهکارهاست.
نتیجه
در جوامع حدیثی مثل «الکافی»، احادیث، طبق مفهوم جامع همه آنها عنوان دهی و باب بندی شده است، ازاینرو توجه بهعنوان که نوعاً برخاسته از متن احادیث است، در فهم مجموع احادیث باب مهم هست. «کتاب الدعا» در کتب حدیثی، ابواب مختلفی دارد و یکی از آن ابواب، دعا برای رهایی از بیماریهاست. توجه به متن آن دعا یا سؤال راوی نشانگر این نکته است که مریضی خاصی در توصیه به خواندن در این دعاها مدنظر معصوم (علیهالسلام) نبوده است، بنابراین برای هر نوع بیماری قابل بهرهگیری است. البته راهکارهای بیانشده در دیگر ابواب مرتبط نیز، برای رهایی از بیماری وجود دارد؛ ضمن اینکه دعا تنها راهکار بیانشده در کلام اهلبیت (علیهمالسلام) نیست.
پینوشتها
- کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران: اسلامیه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج 2، ص 564، باب الدعاء للعلل و الأمراض.
- همان، ص 556.
- همان، ص 577.
- امام سجاد (علیهالسلام)، الصحیفة السجادیة، قم: نشر الهادی، چاپ اول، 1376 ش، ص 52، دعای هفتم.
- همان، ص 68، دعای سیزدهم.
- مجلسی محمدباقر، بحارالانوار، بیروت: دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403 ق، ج 92، ص 48.
کلمات کلیدی
دعا برای بیماری، عناوین جوامع حدیثی، دعا، صدقه، فهم حدیث