حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

سرگونی حکومت آل زبیر در کوفه به دست چه کسی بود؟
بعد از شهادت امام حسین (ع)، عبدالله بن زبیر   از سال 61  هجری ادعای خلافت   کرد و از عراق و حجاز برای خودش بیعت گرفت، حکومت آل زبیر  با مرکزیت مکه بنیان گذاری کرد و کوفه یکی از استانهای تابع آن بود.
همزمان یک قسمت دیگر مملکت اسلامی، تابع مروانیان بود، زیرا بازماندگان دودمان بنی امیه   که معاویه دوم بعد از مرگ معاویه ، به خلافت رسید و 40 روز بعد استعفاء کرد، توافق کردند ابتدا مروان و بعد از  او (که به وسیله زنش که زن یزید بود کشته شد و 9 ماه بیشتر حکومت نکرد)، عبدالملک بن مروان به خلافت برسد.( در سال 65 هجری)
بعد از آن عبدالملک بن مروان شخصا   در عراق و سامراء امروز، به جنگ مصعب بن زبیر( حاکم کوفه)  آمد و او را سرنگون کرد. و به حجاج بن یوسف هم ماموریت داد که مکه را فتح کند. و چون عبدالله بن زبیر در مکه به کعبه پناهنده شده بود، آنجا را با منجنیق سنگ باران کرد