حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

مارقین و ناکثین و قاسطین چه کسانی بودند؟
نَکثَ به معنی نقَضَ است کسانی که پیمان شکنی کردند. چون با امیرالمومنین علی (ع) ابتدا بیعت کردند بعد بیعت شکستند و حتی با حضرت (ع) جنگیدند. مثل طلحه و زبیر که در مکه اسب و اسلحه و سرباز فراهم کردند و در بصره تعدادی از مسلمانان و ماموران بیت المال را کشتند.
قاسطین ، یعنی ستمگران، گروهی یاغی و ستمگر بودند که با ستم و زور در مقابل امیرالمومنین علی (ع) ایستادند.
مارقین خوارج هستند ، مرق مِن الدّین یعنی خَرج مِن الدّین . آنها بسیار نماز می خواندند، هر کس اختلاف عقیده با آنان داشتند متهم به کفر می کردند و می کشتند و اصول اسلام را زیر پا می گذاشتند و از دین خارج شده بودند.
در کتاب « فروغ ولایت » از ایت الله جعفر سبحانی که مربوط به زندگی امیرالمومنین علی (ع) است، از این سه گروه به صورت مجزّا بحث شده است.