حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

سوالم در مورد حجاب و اصل تساهل مذهبی است، بعد از اینکه مسلمانان برای فتوحات به کشورهای دیگر رفتند، به آنها پیشنهاد کردند که در صورتی که اسلام را نپذیرند، می توانند با پرداخت جزیه طبق آداب خودشان زندگی کنند، آیا مردمی که جزیه پرداخت می کردند، می توانستند حجاب را رعایت نکنند؟
جواب اساسی این است که ایران در زمان خلفاء فتح شد، خیلی ها مسلمان نشدند، و اهل کتاب مثل یهودیان و مسیحیان و مجوسیان اگر اهل ذمه و تحت حاکمیت حکومت اسلامی بخواهند زندگی کنند، با یک سلسله شروطی می توانستند در جامعه اسلامی زندگی کنند، و می توانستند که طبق حکم کتاب دینی خودشان عمل کنند، و حجاب هم یکی از این مسائل بود، که طبق حکم کتاب دینی شان عمل می کردند.
البته حجاب آن زمان را با برهنگی این زمان نباید مقایسه کرد، و عکسهای قدیم حضرت مریم با حجاب کامل است. آنها هم رعایت می کردند ولی کلیت قضیه این طوری است. بر این اساس معابد زردشتیان باقی ماند، و مطابق آیین خودشان عمل می کردند.
کتاب «فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی» از آقای حداد عادل در مورد پیشینه حجاب در ملل غربی است.