حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

روایان حادثه کربلا چند نفر بودند؟
در جنگهای آن زمان معمول نبوده است که مثل امروز افرادی به عنوان گزارش گر و راوی در صحنه حضور داشته باشند،   در جنگهای رسول خدا( ص) و  در جنگهای امیرالمومنین علی (ع) چنین افرادی حضور نداشته است. البته راویانی که به عنوان راوی در این وقایع و جنگها یاد می شوند، افرادی بودند که در آن واقعه به هر دلیلی حضور داشته است، از جمله عقبه بن سمعان بعد از خاتمه ی جنگ اسیر می شود، وقتی پیش عمربن سعد برده می شود، می پرسد تو کی هستی؟ می گوید: من برده و غلام رباب همسر امام حسین (ع) هستم. همچنین امام سجاد (ع)، خواهران و دختران امام حسین (ع) از این جمله اند که وقایع را روایت می کنند.
از خود سپاه عمربن سعد هم افرادی حضور داشته است، از جمله شخصی به نام حُمید بن مسلم است ، که در هیچ مبارزه ای شرکت نداشته است، و  گوشه ها و صحنه هایی از جنگ را گزارش می کند.