حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

در مورد نحوه جمع آوری قرآن توسط حضرت علی(ع) توضیح بفرمایید.
حضرت علی(ع) از کتّاب وحی بوده است، و هر وقت آیه ای نازل می شده است رسول خدا (ص) آنکه در دسترس بود، حاضر می شد و آن را کتابت می کرد. حضرت علی(ع) چون ملازم و همیشه در خدمت رسول(ص) بود، سرآمد کتّاب بود، ولی این یادداشت ها پراکنده بود و بر روی چیزهای مختلف نوشته شده بود، و حضرت آنها را نگه داری می کرد.

بعد از فوت پیامبر(ص)چون آیه ی دیگری نازل نمی شد، حضرت شروع به جمع آوری کل آنچه نازل شده بود، کرد و آنها را  در یک جا گردآوری کرد.

این مجموعه از نظر محتوا با قرآن فعلی تفاوتی نداشت، فقط این قرآن جمع آوری شده به ترتیب نزول بوده است، مثلا سوره هایی که در مکه نازل شده بود، در اول قرآن جمع آوری شده ی حضرت(ع) بود. ولی مجموع آن با قرآن فعلی هیچ فرقی نداشت. بعدها هم از ائمه پرسیدند که در مورد قرآن کریم کدام معتبر است؟ فرمودند؛ به همان قرآن فعلی که مردم عمل می کنند، عمل کنید.

تفاوت دیگر هم این است که علی(ع) خارج از متن قرآن شبه تفسیری و توضیحات مختصری در مورد ناسخ و منسوخ و شأن نزول که کمک به فهم قرآن می کرده است، داشته است که الان جزء میراث های امامت نزد امام زمان(ع) می باشد.