آیا درسته عمر پسر امام علی ع تولشکر مصعب ابن زبیرکشته میشه یانه ....ودرسته بعد ازممانعت حر وانداختن بار شتران حسین ع گروهی رااعزام کرد تاقسمتی از خاک کربلا را از مالکان بخرد تا در زمین غصبی چادر نزند وبعد شهادت در زمین خودش یارانش واو خاک شوند.ایا وادی السلام تا قبر علی ع ملکیتش برا خود علی بوده درحیات ایشان یانه....روایت صحیح مورد قبول شیعه در مورد مادر امام سجادع ونحوه فوتش چگونه بوده وآیا ایشان خواهرابوینی داشته یاخیروایا محله بی بی شهربانو در حوالی تهران که محل عباد جهت دفن مادر امام سجاد است صحت دارد یا نه....وآیا امام رضا خواهری بنام حمیده خاتون داشته یا با این لقب با تشکر
پرسش: عمرابن علي آيا درسته عمر پسر امام علي ع تولشكر مصعب ابن زبيركشته ميشه يانه ...
آيا درسته عمر پسر امام علي ع تو لشكر مصعب ابن زبيركشته ميشه يانه ...
.
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
عبيد اللَّه بن على نه ( عمر) در جنگ مذار (كه شهرى است بين واسط و بصره) كشته شد. ياران مختار او را كشتند.(1) و او در سپاه مصعب ابن زبير بود.
پي نوشت:
1. بحار الأنوار، الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج45، ص 39.
پرسش:
.ودرسته بعد ازممانعت حر وانداختن بار شتران حسين ع گروهي رااعزام كرد تاقسمتي از خاك كربلا را از مالكان بخرد تا در زمين غصبي چادر نزند وبعد شهادت در زمين خودش يارانش واو خاك شوند.
.ودرسته بعد ازممانعت حر وانداختن بار شتران حسين ع گروهي رااعزام كرد تاقسمتي از خاك كربلا را از مالكان بخرد تا در زمين غصبي چادر نزند وبعد شهادت در زمين خودش يارانش واو خاك شوند.
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
امام حسين (ع) قسمتي از زمين كربلا را كه در ميان چند روستا و آبادي از جمله غاضريه، طف، نينوا بود از قبيله بني اسد كه در يكي از اين آبادي ها زندگي مي كردند، به مبلغ 60 هزار درهم خريداري كرد.
حضرت سيدالشهدا (ع) زمين كربلا را پس از خريدن دوباره به قبيله بني اسد برگرداند ولي شرط كرد: كساني كه به اين سرزمين مي آيند از آنها پذيرايي كنيد. به عبارت ديگر امام (ع) اين سرزمين را وقف نكرد بلكه آن در اختيار اهالي آن منطقه نهاد.(1)
نقل ديگر با مضموني نزديك به همين آورده است: امام حسين مساحت بزرگي از زمين هاي پيرامون مرقد مقدس خويش را از اهـل غـاضـريـه و نـيـنـوا خـريـداري كـرد. زمـيـن يـاد شـده را كـه مـساحت آن چهار در چهار مـيـل(هر ميل يك سوم فرسخ است ) بـود بـه مـبلغ شصت هزار درهم خريداري شد. سپس امام، آن زمين هاي وسيع را به خودشان بـخـشـيـد، به شرط آن كه ساكنانش، زائران قبر حضرت را راهنمايي كنند و سه روز از آنـان پـذيـرايـي نـمـايـنـد. ولي آنـان بـه ايـن شـرط عـمـل نـكـردنـد و حـقـشان بر آن زمين ساقط شد و زمين هايي را كه از آنان خريده بود، به مالكيت امام و فرزندان وي بازگشت.(2)
پي نوشت ها :
1. شيخ علي نمازي، مستدرك سفينه البحار، قم، انتشارات اسلامي ، 1419 ق، ج 10، ص 321؛ مقتل مقرم، بي تا بي جا ، ص 235.
2. طعمه، سلمان هادي، تاريخ مرقد الحسين و العباس،موسسه الاعلمي للمطبوعات، بيروت، ۱۳۷۵- ۱۴۱۶ق ،ص 26.
پرسش: ايا وادي السلام تا قبر علي ع ملكيتش برا خود علي بوده درحيات ايشان يانه....
ايا وادي السلام تا قبر علي ع ملكيتش برا خود علي بوده درحيات ايشان يانه....
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
قبرستان "وادي السلام" در شهر نجف اشرف در قسمت شمالي حرم امام علي(ع) واقع است و يكي از بزرگترين قبرستان هاي جهان محسوب مي شود كه محل دفن بسياري از پيامبران بزرگ الهي و شخصيتها و علماي بزرگ است.
مقام حضرت حجّت (عجّ)
اين مقام در گورستان وادي السّلام قرار دارد و جايگاه مقدسي است كه به آن حضرت نسبت داده مي شود. از اين رو مردم به زيارت و نمازگزاردن در آن مي پردازند.
آرامگاه حضرت هود و حضرت صالح(عليهما السلام)
اين آرامگاه در بخش آغازين گورستان وادي السلام واقع شده است. بنابر روايات اين دو پيامبر در اين سرزمين مدفون اند.
مقام حضرت زين العابدين(عليه السلام)
بنا به گفته روايات، جايگاهي است كه امام سجّاد(عليه السلام)هنگام زيارت قبر جدّ خود، در آنجا به نماز ايستاده است، و اين مقام در مغرب شهر نجف واقع است.(1)
از اين قبرستان در احاديث متعدده، بدين نام(وادي السلام ) ياد شده است.
از امام صادق (ع) روايت شده كه هيچ مؤمن در شرق يا غرب زمين نميرد جز اينكه روح وى را خداوند در وادى السلام محشور سازد. يكى از ياران امام صادق (ع) گويد: به امام عرض كردم برادرى دارم كه هم اكنون در بغداد ساكن است و مى ترسم در آنجا بميرد. حضرت فرمود: از چه مى ترسى هر آنجا كه خواهد بميرد، هر مؤمن كه در شرق يا غرب زمين بميرد خداوند روح او را در وادى السلام محشور سازد. گفتم : وادى السلام كجا است ؟ فرمود: پشت كوفه، گوئى مى بينم كه آنها حلقه حلقه به دور هم نشسته و با يكديگر سخن مى گويند. (2)
در روايتي امده كه علي (ع ) مقدار زيادي از زمين هاي ان جا را خريداري كرد .(3 )
پي نوشت ها :
1. اماكن زيارتي و سياحتي عراق محمّد رضا قمي، ص27، نشر مشعر.
2. الكافي- الشيخ الكليني ، تصحيح و تعليق : علي أكبر الغفاري، چاپ سوم، سال چاپ 1367 ناشر: دار الكتب الإسلاميه - طهران ،ج 3 ، ص 243
3 .علامه مجلسي ، بحار الانوار، ج 100 ، ص 231 ،ح 21 .
پرسش: روايت صحيح مورد قبول شيعه در مورد مادر امام سجادع و نحوه فوتش چگونه بوده و آيا ايشان خواهر ابويني داشته ياخير و آيا محله بيبي شهربانو در حوالي تهران كه محل عباد جهت دفن مادر امام سجاد است صحت دارد يا نه....
روايت صحيح مورد قبول شيعه در مورد مادر امام سجادع ونحوه فوتش چگونه بوده وآيا ايشان خواهرابويني داشته ياخيروايا محله بي بي شهربانو در حوالي تهران كه محل عباد جهت دفن مادر امام سجاد است صحت دارد يا نه....
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
با رجوع به منابع مختلف در مىيابيم(1)كه از ميان امامان شيعى بيش ترين اختلاف درباره نام مادر امام سجاد(ع) وجود دارد(2) تا جايىكه برخى از محققان با استفاده از منابع مختلف چهارده نام(3) و برخى ديگر تا شانزده(4) نام براى مادر حضرت ذكر كردهاند.(5) مجموع اين نامها چنين است:1. شهربانو، 2. شهربانويه، 3. شاه زنان، 4. جهان شاه، 5. شه زنان، 6. شهرناز، 7. جهان بانويه، 8. خوله، 9. برّه، 10. سلافه، 11. غزاله، 12. سلامه، 13. حرار، 14. مريم، 15. فاطمه، 16. شهربان.
با آن كه در منابع تاريخى اهل سنّت روى نامهايى چون سلافه، سلامه، غزاله بيش تر تأكيد شده،(6)اما در منابع شيعى و به خصوص منابع روايى آنان، نام شهربانو بيش تر مشهور شده است. (6)
بنا به نوشته برخى از محققان(7): اولين بار اين نام در كتاب«بصائر الدرجات» محمد بن حسن بن فروخ صفار قمى (م290ه. ق) ديده شده است. (8) بعدها محمد بن يعقوب كلينى، محدّث معروف شيعى (م 329 ه. ق) روايت همين كتاب را در كتاب كافى آورد. (9). بقيه منابع يا از اين دو منبع بهره گرفته و يا آن كه رواياتى ضعيف و بدون سند معتبر را در نوشتههاى خود آوردهاند. (10)
در اين روايت آمده است:
چون دختر يزدگرد را نزد عمر آوردند، دوشيزگان مدينه براى تماشاى او مي آمدند. بعد از گفتگويي كه بين دختر يزدگرد و عمر پيش آمد، امام علي(ع) به عمر فرمود: به او اختيار ده كه خودش مردى از مسلمانان را انتخاب كند و در سهم غنيمتش حساب كن. عمر به او اختيار داد. دختر آمد و دست خود را روى سر حسين(ع) گذاشت. على(ع) به او فرمود: نام تو چيست؟ گفت: جهان شاه. حضرت فرمود: بلكه شهربانويه باشد. سپس به حسين فرمود: اى اباعبدالله! از اين دختر بهترين شخص روى زمين براى تو متولد مىشود. على بن حسين(ع) از او متولد گشت. حضرت را ابن الخيرتين (پسر دو برگزيده) مىگفتند؛ زيرا برگزيده خدا از عرب «هاشم» بود و از عجم «فارسى». (11)
اين روايت از جهت سند و متن محل بحث واقع شده است. از جهت سند در آن افرادى مانند ابراهيم بن اسحاق احمر(12) و عمرو بن شمر وجود دارند كه به غلوّ متهم شده اند. علماي شيعه آن دو را مورد تأييد قرار ندادهاند. (13) از جهت متن نيز اشكالاتي دارد، از جمله: اسارت دخترى از يزدگرد در زمان عمر و به ازدواج امام حسين درآمدن محل ترديد است. در هيچ يك از منابع معتبر شيعى به جز اين روايت، لقبى با عنوان «ابن الخيرتين» براى امام سجاد نقل نشده است.
از مهمترين اسناد تاريخي كه ميتوان درباره مادر امام سجاد(ع) به آن استناد كرد، نامههاي منصور به محمد بن
عبدالله معروف به «نفس زكيه» است كه رهبري مخالفان طالبي (اولاد ابوطالب) را در مدينه بر عهده داشت و هميشه ميان او و منصور نزاع و درگيري بود.
در يكي از اين نامهها كه منصور قصد ردّ ادعاهاي محمد مبني بر افتخار به نَسَب خود را داده چنين مينگارد: «ما وُلِدَ فيكم بعد وفاة رسول الله(ص) افضل من علي بن الحسين و هو لاُُمّ ولد».(14) يعني، بعد از رحلت پيامبر خدا(ص) در ميان شما شخصيتي برتر از علي بن حسين «امام سجاد(ع)» ظهور نكرده، در حاليكه او فرزند ام ولد (كنيز داراي فرزند) بود.
جالب آن است كه هيچ اعتراضي ـ نه از سوي محمد و نه از سوي ديگران ـ به اين فقره شنيده نميشود كه علي بن حسين(ع) فرزند كنيز نبود؛ بلكه فرزند شاهزادهاي ايراني بود! در حالي كه اگر اين داستان واقعيت داشت، حتماً محمد بن عبدالله براي پاسخ دادن، به آن استناد ميكرد.
شهيد مطهري نيز ازدواج شهربانو دختر يزدگرد سوم را با امام حسين مشكوك دانسته و مينويسد:
مورخان عصر حاضر عموماً در اين قضيه تشكيك ميكنند و آن را بي اساس ميدانند... وسعيد نفيسي در تاريخ احتماعي ايران، آن را افسانه ميداند.(15)
مجموعه اين قرينهها ما را به اين نتيجه ميرساند كه دست جعل در ساختن مادري ايراني با اين اوصاف براي امام سجاد(ع) دخالت داشته و عمداً ديدگاههاي ديگر درباره مادر آن حضرت(ع) ـ بويژه ديدگاههايي كه او را از كنيزكان بلاد ديگر همانند سند ميداند ـ ناديده گرفته است. در حاليكه تا قبل از اواخر قرن سوم بيشتر ناقلان، او را از كنيزان سِند يا كابل ميدانستند.(16)
از مطالب قبل. همچنين از سوي محققان معاصر با دلايل قطعي ثابت شده است كه بقعه بيبي شهربانو - كه در كوهستان شرق ري معروف به كوه بيبي شهربانو پديدار است - هيچ ربطي با مادر امام(ع) ندارد و بنايي است كه در قرون بعدي ساخته شده است. چنانكه تاريخ ساخت صندوق منبت كاري آن سال 888 ق را نشان ميدهد و درب منبت كاري آن كار عهد صفوي است و الحاقاتي از هنر دوره قاجاريه دارد.(17)
عدم ذكر چنين بقعهاي در آثار شيخ صدوق - كه خود ساليان دراز در ري ميزيسته و به آن آشنايي كامل داشته - مؤيد ديگري بر عدم وجود اين بقعه در قرن چهارم و در زمان شيخ صدوق (متوفي 381 ق) است.
ديگر نويسندگاني هم كه به ذكر احوال عبدالعظيم حسني و شخصيتهاي بزرگ مدفون در ري پرداختهاند، نامي از چنين بقعهاي نبردهاند.
اين احتمال وجود دارد كه در قرون بعدي زني پارسا با نام شهربانو در اين مكان دفن شده و با گذشت ساليان، مردمان آن سامان او را با مادر امام سجاد(ع) - كه در آن زمان مشهور به شهربانو بوده - اشتباه گرفتهاند و يا برخي اين اشتباه را در زبان مردم انداخته و با انگيزههايي به تقويت آن پرداختهاند.(18)
وخواهرابويني براي ان حضرت ،در منابع معتبر ذكر نشده است .
براي آگاهي بيش تر به كتاب زندگاني علي بن الحسين (ع) از دكتر جعفر شهيدي مراجعه كنيد.
پي نوشت ها:
1. ملاآقا دربندى، اكسير العبادات فى اسرار الشهادات، ج 3، ص 110. بي تا بي جا ؛مهدي پيشوائي ، سيره پيشوايان، قم، موسسه امام صادق (ع)، 1379، چاپ يازدهم، ص234.
2. سيد جعفر شهيدي، زندگاني علي بن الحسين(ع)، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامي،1374 ش، چاپ ششم، ص11.
3. همان، ص 10 و 11.
4. مقاله «حول السيدة شهربانو» نوشته شيخ محمد هادى يوسفى، مندرج در مجله رسالة الحسين(ع)، سال اوّل، شماره دوّم، ربيعالاول 1412.
5. علامة المجلسي، بحار الأنوار، بيروت - لبنان، ناشر دار إحياء التراث العربي سال چاپ 1403 - 1983 م ر، ج 46، ص 8-13.
6. افتخارزاده، محمودرضا، شعوبيه ناسيوناليسم ايراني، ص305.
7. زندگانى على بن الحسين(ع)، ص 12.
8. بحارالانوار، ج 46، ص 9، ح 20.
9. الشيخ الكليني، الكافي، تحقيق، تصحيح و تعليق علي أكبر الغفاري، ناشر دار الكتب الإسلامية، طهران، ج 1، ص 466.
10. براى آگاهى از سير تاريخى شهربانو در منابع ر. ك: شعوبيه ناسيوناليسم ايرانى، ص 289-337.
11. اصول كافى، ج 1، ص 467.
12. آيت الله خويى، معجم رجال الحديث، ج 1، ص 202 و ج 13، ص 106.
13. همان.
14. ابن اثير، الكامل في التاريخ، بيروت، دار صادر، ج 2، ص 570.
15. شهيد مطهري، خدمات متقابل اسلام و ايران، قم، انتشارات جامعه مدرسين، 1362 ه ش، ص108-109،
16. حول السيده شهر بانو، ص 28.
17. شعوبيه، ص 326.
18. ر.ك : ري باستان (نوشته كريميان) و دانشنامه ايران و اسلام، ذيل كلمه شهربانو.
پرسش: وآيا امام رضا خواهري بنام حميده خاتون داشته يا با اين لقب با تشكر
وآيا امام رضا خواهري بنام حميده خاتون داشته يا با اين لقب با تشكر
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
با مراجعه به منابع تاريخ معصومان، بانويي به نام حميده ،كه از فرزندان امام كاظم وخواهر امام رضا باشد، ثبت نشده است. البته حميده نام مادر امام كاظم يعني مادر بزرگ امام رضا است.(1)
پي نوشت:
1.سيد محسن امين، اعيان الشيعه، بيروت، دار التعارف، ج2، ص533.
موفق باشید.