سلام،
من مقلد آیت الله بهجت بودم، ولی شنیدم که باید یک مرجع دیگر که در قید حیات هستن رو بعد از رحلت آیت الله بهجت انتخاب کنم، و همینطور میتوانم مقلد آیت الله بهجت بمانم ولی در مسایل جدید که آیات الله بهجت مشخص نکردن به مرجع جدیدی که انتخاب میکنم رجوع کنم ، آیا این صحیح هست؟
مثلا در مورد مصرف خمس باید به کدوم مرجع استفاده کنم؟
خیلی ممنون،
التماس دعا
پرسشگر گرامی با سلام و تشکر از ارتباط شما با مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی؛
در صورتی که مرجع انسان از دنیا برود برای ادامه تقلید، باید انسان به یک مرجع زنده رجوع کند و طبق نظر او عمل کند.
بنا بر این برای بقا بر تقلید آیت الله بهجت و یا عدول از ایشان به مرجع دیگر، باید به نظر یکی از مراجع زنده که به نظر شما از بقیه اعلم می باشد، عمل کنید.
اگر نظر مرجع زنده این باشد که بقا بر تقلید میت اعلم واجب است ( و شما آیت الله بهجت را اعلم می دانید) باید باقی بمانید.
اگر نظر او این باشد که بقا جایز است، می توانید باقی باشید. می توانید به مرجع زنده عدول کنید.
بنا بر این باید طبق نظر یک مرجع زنده عمل کنید.
برای اجازه لازم نیست که از خود مرجع سئوال کنید، بلکه مراجعه به رساله او کافی است.
همه این موارد در صورتی است که آیت الله بهجت را اعلم بدانید. اما در صورتی که الان مرجع دیگری را اعلم بدانید، باید از مرجع اعلم تقلید کنید.
بنا بر این وظیفه شما این است که در مرحله اول مشخص کنید که در حال حاضر آیت الله بهجت را اعلم می دانید یا نه.
اگر ایشان را اعلم می دانید برای بقا بر تقلید ایشان باید از یک مرجع زنده اجازه بگیرید.
و اگر در حال حاضر، مرجع دیگری را اعلم می دانید باید از او تقلید کنید.
برای تشخیص مرجع و اعلم انسان باید از دو نفر که عادل و اهل علم می باشند (یعنی بتوانند مرجع و اعلم را تشخیص بدهند) سوال کند اگر به نتیجه رسید به همان عمل کند و اگر به نتیجه نرسید از هر مرجعی که اطمینان و یا احتمال می دهد اعلم است تقلید کند و در غیر این صورت از یکی از مراجع مشهور زنده تقلید کند. (1)
توجه داشته باشید اگر هم بر تقلید آیت الله بهجت باقی بمانید در مسئله پرداخت خمس باید به مرجع زنده ای که با اجازه او باقی بر آیت الله بهجت می مانید مراجعه کنید.
پی نوشت :
1. آیت الله بهجت، توضیح المسائل ، م 2 و م4 م11 و م12.






