به نام خدا
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني

محمد بن حسن حر عاملى کتاب الجواهر السنية را راجع به كليات حديث قدسى نوشته که چنين مى‏گويد:
اين امر بر كسى پوشيده نيست كه كلام حق تعالى نسبت به همه كلام هاى بشرى برتر و بالاتر است. چه بسا، نورهاى هدايت و ارشاد بشر از آن كلمات مى‏تابند و دل هاى آنان را روشن مى‏نمايند. همان طورى كه نورهاى خورشيد و ستارگان سطح زمين را روشن مى‏سازند. و با همين كلام خداوندى بود كه خورشيد پر نور هدايت از افق نبوت تابيدن گرفته است. بنا بر اين، اين كلمات الهى و پيامبر و امامان شايسته آن هستند كه كمر همّت بست تا دل هاى انسانها به آنها توجه كامل نمايند و فهم ها براى درك آنها آماده باشند. اين بود كه من هم قسمتى از آن كلام ها را كه علماى نيكوكار از ائمه اطهار و آنها هم از پيامبر برگزيده الهى و پيامبر(ص) هم از ذات مقدّس الهى نقل كرده، در اين كتاب جمع آورى كردم كه معروف به «احاديث قدسى» است. منتها من نديدم كه احدى از اصحاب ما آنها را در يك كتاب جمع آورى و نشر كرده باشد. لذا علاقمند شدم من نخستين كسى باشم كه آنها را در يك كتاب زيبا جمع كرده باشم. بنا بر اين، اين كتاب شامل مهمترين منابع احكام الهى است كه با مواعظ بليغ خود جلوى افكار شيطانى را بگيرد و از بين ببرد، و به دليل داشتن جنبه استدلال و برهان متين و قوى بر ساير كتابها امتياز دارد و نسبت به ساير كتابها از اين جهت برترى دارد كه برادر قرآن است. من از همه آن احاديث، همين مقدار را توانستم گرد آورى و در اين كتاب جمع كنم، و آن را به نام «جواهر سينه در احاديث قدسيه» نام‏گذارى نمودم.
و آن را طبق ترتيب پيامبرانى كه به آن سخن مخاطب شده‏اند، به ابوابى(13 باب ) مرتب نمودم. كه اميدوارم با يارى خداى بزرگ به پايان برسانم. لازم به تذكر است آنچه را كه داخل آن ابواب پيامبران نبوده‏اند، طبق خبر دهندگان از خداوند يعنى امامان (عليهم السلام) در آخر كتاب جداگانه قرار دادم. و احاديثى درفضيلت حضرت على(ع) و امامان از فرزندانش (عليهم السلام) و دستور الهى در باره امامت آنها را هم جمع آورى كرده. و آنها را در دو باب به نام ابواب الائمه گنجاندم.(1 )
لهذا آمار دقیق این احادیث قدسی مشخص نیست و شما برای دریافت آمار تقریبی این احادیث قدسی می توانید به این کتاب و ابواب مختلف آن مراجعه نمایید.
پی نوشت:
1. محدث عاملى،الجواهر السنية (كليات حديث قدسى‏)ترجمه كاظمى خلخالى زين العابدين،‏ناشر انتشارات دهقان،‏چاپ تهران،‏سال 1380 ش،‏نوبت چاپ سوم‏،ص9.